Δεν θα συμμεριστώ τον ενθουσιασμό της ημέρας. Είδαμε πολύ κόσμο στο δρόμο και γενικώς η απεργία -σαν απεργία- ήταν μάλλον επιτυχημένη (αν και εκεί που παίζεται το παιχνίδι -στον ιδιωτικό τομέα- έχουμε ακόμα δρόμο. Ωστόσο ας μην υπερβάλλουμε. Αυτό που είδαμε στο δρόμο δεν ήταν εργατικό κίνημα. Ήταν εργαζόμενοι που αντιδρούσαν και ανυσηχούσαν αλλά εργατικό κίνημα δεν ήταν. Είναι εξαιρετικά θετικό αλλά ας μην υπερβάλλουμε κιόλας, άλλωστε όταν πριν 10 χρόνια ξανάγινε το ίδιο δεν το ακολούθησε κάτι μετά. Και είναι λογικό αυτό. Σήμερα το παιχνίδι δεν το έπαιξαν οι εργαζόμενοι. Σήμερα παιχνίδι έκανε η συνδικαλιστική διαμεσολάβηση. Δυστυχώς. Το να ακούς τον πράκτορα της ασφάλειας Πάνο Σόμπολο να μιλάει αντί να τον λυνσάρεις δεν είναι και πολυ ενθαρρυντικό.

Το εργατικό κίνημα φτιάχνεται από τα κάτω από τους ίδιους τους εργαζομένους. Εργατικό κίνημα δεν είναι λοιπόν οι γραφειοκρατίες των συνδικάτων. Και για να μην ξεχνιόμαστε αυτή είναι μία απεργία που κάλεσε η ΓΣΕΕ (που πάντα εν όψει του προυπολογισμού καλεί σε μία απεργία). Η ΓΣΕΕ είναι αυτό που είναι, δεν θα το αναλύσω εδώ. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε.

Ήδη φαντάζομαι σε διάφορα μέρη και από διάφορες πλευρές θα λέγονται εκστασιασμένα λόγια για την μαζικότητα και άλλα διάφορα. Καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό των συντρόφων-ισσών, αλλά να ξέρουμε ότι επίσης εκστασιασμένα λόγια θα ακούσαμε και απο τα ΜΜΕ (από όλα τα ΜΜΕ). Αυτό δεν είναι παρά ένας τρόπος να εφυσηχαστεί ο κόσμος. "Οκ, ήσασταν μαζικοί και τσαμπουκαλεμένοι. Ντάξει τώρα σας πέρασε;". Με έναν παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και η φιλολογία της αριστεράς πάνω σε αυτό. "Εντάξει ο κόσμος κατέβηκε, κάναμε τη δουλειά μας και είναι αποτελεσματική".

Ωστόσο, θα επιμείνω. Έχουμε ακόμα πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε. Και όχι μόνο για το ασφαλιστικό. Εξάλλου για εμάς τους 30αρηδες τα 60 με τα 70 δεν απέχουν και πολύ. Υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά να κάνουμε για τις συνθήκες εργασίας μας και τους μισθούς, για τους όρους που δουλεύουμε και τον τρόπο που δουλεύουμε. Το επόμενο εργατικό κίνημα θα πρέπει να πάρει με τις κλωτσιές τους γραφειοκράτες των συνδικάτων. Και για να τους πάρει πρέπει να δράσουμε εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Και αυτό θέλει δουλειά. Καθημερινή και κουραστική. Πάνω στις βάσεις της αυτοοργάνωσης, της ανακλητικότητας αντιπροσώπων, της κοινής μας δράσης και της αποφασιστικότητας μας.

Το ζήτημα δεν είναι μία απεργία που κάλεσε η ΓΣΕΕ αν ήταν επιτυχημένη ή όχι. Ήταν. Και ναι μπορεί το ασφαλιστικό να μην περάσει. Αλλά το ζητούμενο είναι το ασφαλιστικό; Ή το ζητούμενο είναι συνολικά οι σύγχρονες εργασιακές συνθήκες; Δεν πρέπει να δείξουμε καμία εμπιστοσύνη στους γραφειοκράτες συνδικαλιστές. Εμπιστοσύνη μόνο στις ίδιες μας τις δυνάμεις, σήκωμα των μανικιών και παρέμβαση στους χώρους εργασίας. Άλλωστε σημασία δεν έχει τι κερδίζεις, αλλά πως το κερδίζεις.

ΥΓ. Όποιος βρει τι δουλειά κάνει τώρα ο Πρωτόπαππας (πρ. πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρ. βουλευτής του Πασόκ) κερδίζει μία εβδομάδα φιλοξενίας στο κτήμα Μαγγίνα.

8 Comments:

  1. Ανώνυμος said...
    Xaxaxa! ton akouses ki esy to Sobolo?
    Milame H koryfi!! Trello gelio.

    Kata ta loipa nomizo eixe ton perissotero kosmo para pote kai telika o,ti egine eksorgise akoma perissotero ton kosmo.
    coolplatanos said...
    Να μου λείπει η φιλοξενία στη βίλα Μαγγίνα, αλλά νομίζω ο Πρωτόπαπας άκουσα πως προσλήφθηκε σαν σύμβουλος σε κάποια τράπεζα με χοντρά φράγκα...
    coolplatanos said...
    Οσο για τους εργάτες μπορεί να έχουν και κατάθλιψη και πρωϊνό ξύπνημα μαζί...
    βα.αλ. said...
    Πόση μεγαλύτερη ξεφτίλα για τον συνδικαλισμό από το να έχει έναν πράκτορα της ασφάλειας για εκπρόσωπο ανώνυμε;

    @Coolplatanos Χαίρομαι που κέρδισες τον μικρό μας διαγωνισμό. Λυπάμαι όμως που δεν δέχεσαι το δώρο μου. Μην πιστεύεις αυτά που λένε διάφοροι κακεντρεχείς για το κτήμα Μαγγίνα. Είναι πολύ ωραία.

    Όσο για τους εργατές και την κατάθλιψη μάλλον δεν το έπιασες το αστειο. Πληροφοριακά πάντως είναι από την ταινία Riff Raff του Λόουτς...
    Ανώνυμος said...
    Μην πεις,όμως στην Τράπεζα της Ελλάδος...

    Θα κάψω το πτυχίο ΤΕΙ
    Ανώνυμος said...
    http://kibi-blog.blogspot.com/2007/12/15122007.html

    Αφιερωμένη εξαιρετικά η δήλωση του Δασκαλόπουλου!

    (Ευτυχώς που αυτός ο εκπληκτικός ΚΙΜΠΙ,έχει και ιστολόγιο διότι "ο κόσμος του Επενδυτή" έχει ανέβει στα ύψη..)
    βα.αλ. said...
    Εργατια αφςντικά μία φωνή και μία γροθιά.

    Πάντα μου άρεσαν περισσοτερο οι φωτισμένοι αστοί από τους ηλίθιους γραφειοκράτες!
    JohnyQ said...
    Αλήθεια η ΜΟΝΟ ΓΣΕΕ καλούσε στην απεργία εκείνη τη μέρα,ε; πρακτοράκο του Σόμπολου, ΜΟΝΟ;

    Αλήθεια κάτι χιλιάδες που κατέβηκαν με το ΠΑΜΕ γιατί δεν ήθελε να ακούσουν ντους ξεπουλημένους εργατοπατέρες και την συμβιβασμένη ηγεσία-πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τι τους έκανες; ΤΟΥΣ ΕΦΑΓΕΣ κι εσύ όπως έκαναν και τα κακά ΜΜΕ που τόσο κατηγορείς. ΕΣΥ είσαι σαν τα αστικά ΜΜΕ,βλέπεις ότι θες και μόνο ότι είναι ακίνδυνο για τους αστούς;

    Δεν το νομίζω φιλέ αλλά να προσέχεις πως περιγράφεις τα γεγονότα!

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα