Δύο ενδιαφέρουσες εκδόσεις

Λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος κυκλοφόρησαν 2 πολύ ενδιαφέρουσες μπροσούρες. Και μιας και έβαλα και εγώ το χεράκι μου τις παρουσιάζω εδώ. Αντιγράφω από τους προλόγους.



Η μετάφραση αυτού του βιβλίου είχε γίνει εδώ και αρκετό καιρό μέσα στα πλαίσια της ομάδας Νομάδες Αντιρροής. Θεωρήσαμε σκόπιμο, αντί για μια έκδοση που θα κατέληγε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους άμεσα ενδιαφερόμενους για αυτά για τα οποία μιλαει το βιβλίο και απο κοινού πια να γίνει μία έκδοση σε πολύ περισσότερα αντίτυπα και με μεγαλύτερη κυκλοφορία. Έτσι απευθυνθήκαμε σε εργατικές συλλογικότητες και σωματεία προτείνοντας τους να εκδόσουμε απο κοινού αυτό το βιβλίο, με την ταπεινή φιλοδοξία αυτή η αφήγηση να φτάσει στα χέρια όσο το δυνατών περισσότερων συναδέλφων μας αλλά και άλλων εργαζομένων σε παρόμοιες συνθήκες.

Με αυτή την έννοια το βιβλίο αυτό είναι μία συνέκδοση των εξής:

Βιβλιοφρικάριος
Το Ρεπό
Σωματείο Σερβιτόρων και Μαγείρων
Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου
Νομάδες Αντιρροής

Πηγαίνετε εδώ για την ηλεκτρονική έκδοση του κειμένου.


Ένα περίπου χρόνο πριν, με αφορμή μια ενημέρωση από μέλη της Σύσκεψης Εργαζομένων στο ΚΥ Ζαγκλιβερίου για τις κινητοποιήσεις στις οποίες είχε εμπλακεί η Σύσκεψηκαι τις διώξεις που είχαν υποστεί για αυτό τα μέλη της συναντήθηκαν άτομα από διάφορους επαγγελματικούς και πολιτικούς χώρους και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Αθήνα για αυτό το ζήτημα.

Η πρωτοβουλία θέλοντας να σταθεί στο πλάι των αγωνιζόμενων μελών της Σύσκεψης και των κατοίκων της περιοχής που κινητοποιήθηκαν για αυτό αλλά και για μία σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν την περίθαλψη, προχώρησε σε μία σειρά ενεργειών για την δημοσιοποίηση των γεγονότων (παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το Υπ. Υγείας, προκυρήξεις, αφίσες) με κορύφωση την εκδήλωση-συζήτηση στις 23 Φεβρουαρίου 2007 στην κατειλημμένη Ιατρική σχολή Αθηνών. Στην εκδήλωση αυτή μίλησαν δύο μέλη της σύσκεψης και τρεις κάτοικοι της περιοχής μέλη των επιτροπών κατοίκων για των αγώνα τους, τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα, τους λόγους που έγινε και γενικότερα την εμπειρία τους.

Η έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί την όσο πιο πιστή γινόταν απομαγνητοφώνηση της εκδήλωσης αυτής. Διορθώσεις έγιναν μόνο σε εκείνα τα σημεία που ήταν αδύνατον να ακουστεί αυτό που λεγόταν ή για την υπέρβαση του προφορικού με τον γραπτό λόγο.

Για την έναρξη της εκδήλωσης προετοιμάστηκε από τα μέλη της Πρωτοβουλίας μία εισήγηση που αφενός περιέγραφε την κατάσταση της υγείας σήμερα και αφετέρου εξηγούσε γιατί η πρωτοβουλία θεώρησε τόσο σημαντικό αυτό τον αγώνα. Παρόλαυτα, η Πρωτοβουλία δεν αποτελεί μία ομοιογενή συλλογικότητα με καταληγμένες απόψεις. Συναντήθηκε για να σταθεί αλληλέγγυα σε έναν αγώνα και αυτό είναι που την ενοποιεί. Ως εκ τούτου οι εισηγήσεις δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις όλων των μελών, αλλά αποτελούν σύνθεση διαφορετικών οπτικών που τέθηκαν σαν έναυσμα για συζήτηση.

Πριν από το κείμενο της εκδήλωσης υπάρχει και ένα μικρό ιστορικό και περιγραφή της όλης κατάστασης γραμμένο από μέλη της Σύσκεψης που θεωρούμε ότι συμπληρώνει καλύτερα την εικόνα του αγώνα που γίνεται εκεί τα τελευταία χρόνια με αμείωτη ένταση.

Η παρούσα έκδοση έγινε με έξοδα των μελών της πρωτοβουλίας και ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι ο αγώνας αυτός έχει εξαιρετική σημασία η χρήση της για κινηματικούς σκοπούς δεν είναι απλώς ελεύθερη αλλά επιβάλλεται.

Εμείς και απο εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις αγωνίστριες απο τη Γερακαρού που κατέβηκαν στην Αθήνα για να μιλήσουν στην εκδήλωση.

Εδώ το κείμενο της απομαγνητοφώνησης.

Και οι δύο μπροσούρες διακινούνται ανευ αντιτίμου οπότε μάλλον δεν θα τις βρείτε σε βιβλιοπωλεία. Θα τις βρείτε ωστόσο σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και καταλήψεις.

1 Comment:

  1. Ανώνυμος said...
    Μου κρατάς...

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα