Μία απάντηση

Τις προάλλες με αφορμή μία ανάρτηση του Άθλιου εδώ, έγραψα ένα σχόλιο και έλαβα μία απάντηση. Αυτή την απάντηση νομίζω ότι είναι καλύτερα να τη δώσω από εδώ. Και για πολιτικούς και για πρακτικούς λόγους.

Ας μαζέψω λοιπόν τα ερωτήματα για να τα απαντήσω ένα-ένα.

1. Συγκρούεται ή δεν συγκρούεται το ΚΚΕ;
2. Κατά πόσο και με ποιο τρόπο είναι ταξικά τα σωματεία του ΠΑΜΕ;
3. Συμμετέχουμε ή όχι και πως ή και γιατί στις διαδικασίες του ΣΕΑ. (Σωματείο Εμπορουπαλλήλων Αθήνας);

1. Το τι είναι σύγκρουση και τι δεν είναι είναι μεγάλη υπόθεση. Είμαι της άποψης ότι σύγκρουση δεν είναι η άσκηση ή μη φυσικής βίας (πέτρες, μπουκάλια και οδοφράγματα). Είμαι της άποψης ότι η βία πρέπει να έχει πολιτικό περιεχόμενο. Με αυτή την έννοια για μένα δεν αποτελεί πολιτικό κριτήριο το αν κάποιος συγκρούεται βίαια ή όχι. Αλλά το πως συγκρούεται και γιατί. Εδώ μπαίνει και ένα ακόμα κριτήριο. Όσο πιο τεταμένη είναι μία αντιπαράθεση τόσο το καλύτερο μιας και φανερώνει πολλά πράγματα (επίπεδο οργάνωσης, αποφασιστικότητα, βαθμό συνείδησης κλπ). Και πάλι το ξανατονίζω αυτό δεν έχει να κάνει με το αν πέφτουν μπουκάλια ή όχι. Με αυτή την έννοια υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να πηγαίνει ένα σωματείο και να καρφώνει με μαχαίρι το τελεσίγραφο με τα αιτήματα του στην πόρτα του διευθυντή, από το να πηγαίνει ο αντιπρόσωπος ταξιδάκι στις Βρυξέλλες στο πανευρωπαικό συνέδριο της εταιρείας που δουλέυει.

Και για να το πω πιο ευθέως. Τσαμπουκάδες και τραβήγματα έχουμε τρανήξει όλοι μας στους χώρους δουλειάς μας. Περιφρούρηση απεργιών έχουμε κάνει όλοι μας στις απεργίες. Γιαούρτια και σμπρωξίδια έχουνε πέσει και με εμάς στις κινητοποιήσεις για το ωράριο. (Και για να ξηγούμαστε: Δεν έκλεισε ο ΣΕΑ το Άττικα στα εγκάινια του που ήθελε να παραβιάσει το ωράριο, η Πρωτοβουλία ενάντια στην απέλευθέρωση του ωραρίου το έκλεισε...). Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι ποιος έχει τα μεγαλύτερα εύσημα επαναστατικής δράσης ή όχι. Το επίπεδο στο οποίο θα ανεβάσει ή όχι την σύγκρουση η εργατική τάξη είναι κοινό. Και αυτό εν μέρει αφορά και το ΚΚΕ, εφόσον ένα κομμάτι της εργατικής τάξης είναι και εκεί. Και το ξανατονίζω. Άλλο πράγμα τα σμπρωξίδια και άλλο πράγμα η σύγκρουση.

Τέλος και για να κλείσω θα πρέπει να πούμε ότι την τελευταία φορά που οι εργάτες σε αυτή τη χώρα είχαν κατέβει δυναμικά στο δρόμο (τη δεκαετία του '70), το ΚΚΕ έβλεπε προβοκάτορες και πράκτορες της δεξιάς. Βασικά σχεδόν οτιδήποτε άλλο εκτός από το ΚΚΕ είναι πράκτορας και ασφαλίτης.

2. Λέει ο Άθλιος ότι το κατα πόσο είναι ή όχι ταξικά τα σωματεία του ΠΑΜΕ δεν έχει να κάνει με το τι "απήχηση" μπορεί να έχουν αλλά με τον πολιτικό τους προσανατολισμό. Είναι εντελώς τυχαίο ότι ο ταξικός τους προσανατολισμός είναι η πολιτική άποψη του ΚΚΕ; Μήπως το ένα είναι προυπόθεση του άλλου και άρα τελικά αυτοαναρούνται και τα δύο; Τα σωματεία είναι ταξικά επειδή είναι του ΚΚΕ, και τα σωματεία του ΚΚΕ είναι ταξικά, επειδή το ΚΚΕ είναι το (μόνο) κόμμα της εργατικής τάξης. Όμως αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα. Καταφάσκει απλά σε ένα γεγονός.

3. Και με αυτό ερχόμαστε στο τρίτο ερώτημα. Αυτό της συμμετοχής μας ή όχι στον ΣΕΑ. Τα "αμαρτήματα" του ΣΕΑ είναι πολλά και δεν είναι εδώ ούτε ο χώρος ούτε ο χρόνος να αρχίζουμε να του τα καταλογίζουμε. Και τα αμαρτήματα δεν είναι αν είναι ή όχι του ΚΚΕ το σωματείο, αλλά τι κάνει και τι δεν κάνει αυτό το σωματείο. Ποιες είναι οι προτεραιότητες του, που δίνει βάρος και τη δράση έχει. Εγώ θα πω πολύ απλά να δει ο καθένας μας τις συνθήκες στο εμπόριο και να αναλογιστεί τι έχει κάνει ο ΣΕΑ για αυτές. Από τα πολύ απλά. Πχ αφίσες, προκυρήξεις και δουλειά στους εργασιακούς χώρους. Σχεδόν τίποτα. Δεν θα μπω στην διαδικασία να πω τι θα έπρεπε να κάνει ένα σωματείο με τον προυπολογισμό και τα φράγκα που έχει ο ΣΕΑ, πράγματα πολλά περισσότερα από μία αφίσα στα 3-4 χρόνια και την εφημερίδα Εμπορουπάλληλος. Για μένα ένα σωματείο με τις δυνατότητες του ΣΕΑ θα έπρεπε να έχει καθημερινά το κέντρο κολλημένο με αφίσες. Αν θέλουμε να μιλάμε για μαζικότητα και δουλειά σε χώρους εργασίας. Τέλος πάντων σταματάω εδώ.

Ένα τελευταίο έχω να πω για το επιχειρισιακό σωματείο της εταιρείας που δουλεύω. Ταξικό σωματείο και αυτό. Τέσσερα χρόνια τώρα η μοναδική ένδειξη ότι έστω υφίσταται αυτό το έρμο το σωματείο στο χώρο εργασίας μου ήταν αυτή εδώ η εκδήλωση. Και λέω εγώ: Οκ, εγώ είμαι ένας δραστήριος πολιτικά εργάτης και γνωρίζω. Αλλά το σωματείο δεν είναι εκείνο το οποίο θα πρέπει να πάει στους εργάτες αντί να το ψάχνουν οι εργάτες να το βρούνε; (Έστω βρε αδερφέ να στέλνει με την εσωτερική αλληλογραφία προκυρήξεις και ανακοινώσεις...) Το προεδρείο του και τα μέλη του αντί να πηγαίνουν κάθε χρόνο ταξιδάκια στα πανευρωπαικά συνέδρια της εταιρείας μήπως θα έπρεπε να έχουνε και μία νόρμα να λέει μία φορά το χρόνο περνάω από όλα τα καταστήματα; Με όλα αυτά δεν θέλω να πω ότι δεν έχει κάποια δράση το σωματείο ή ο ΣΕΑ. Ειδικά τώρα με κάτι απολύσεις που πέσανε έτρεξε το θέμα και οι συνάδελφισσες επαναπροσλήφθηκαν. Αλλά μήπως θα πρέπει να είμαστε περισσότερο απαιτητικοί; Μήπως θα πρέπει να είναι δεδομένη η στήριξη των σωματείων σε απολυθέντες...;

Και για να καταλήξω. Οι άνθρωποι που είμαστε στο Ρεπό συμμετέχουμε στις συνελεύσεις του ΣΕΑ. Κυρίως επειδή είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε. Από την άλλη υπάρχουν τεράστια ζητήματα για το αν θέλει ο ΣΕΑ να συμμετέχει κόσμος (και ειδικά εμείς).

Αν και συμμετέχω στο Ρεπό και εν μέρει αυτά που λέω να καλύπτουν και τους υπόλοιπους το Ρεπό σαν συλλογικότητα δεν φέρει κάποια άμεση ευθύνη, πέραν αυτής του να με έχει μέλος του.

29 Comments:

  1. Ανώνυμος said...
    Πες και τη θέση που βάζατε για την απεργία της 12/12. Έτσι για να γελάσουμε λίγο... Γιατί τόσος πολύς "ταξικός προσανατολισμός" με τη ...ΓΣΕΕ δεν αντέχεται.

    Μάλλον στη συλλογικότητά σας (sic) έχετε πολύ περισσότερο ληγμένο ότι το ΠΑΜΕ είναι μεγαλύτερος αντίπαλος απο τη ΓΣΕΕ παρά τον ταξικό σας προσανατολισμό.


    Απλά για να μη λέμε κι ότι θέλουμε, έτσι;
    Ανώνυμος said...
    ενταξει γκρου μην εξαπτεσαι όσο χαλια είναι το ΠΑΜΕ τοσο και η ΓΣΕΕ, πολιτικοι διαμεσολαβητες ειναι και οι δυο. Η ΓΣΕΕ δημιουργηθηκε ως τριτοβαθμια συνδικαλιστικη οργανωση (1918) ως συμφωνια των τότε σοσιαλιστων και της βενιζελικης κυβερνησης, και οχι ως αποτελεσμα υπαρξης πρωτοβαθμιων και δευτεροβαθμιων μορφων οργανωσης. Όσο για το σταλινικο κομμα και τα παρακλαδια του μπορουμε να μιλαμε ωρες για τον ανασταλτικο/κατασταλτικο ρολο του στην αναπτυξη του εργατικου κινηματος.


    Τωρα, στη φάση της 12/12/07, γινανε ως γνωστον δυο καλεσματα.Όλος ο κόσμος που συμμετειχε στην πορεια του καλεσματος της ΓΣΕΕ, μονο κοσμος της ΓΣΕΕ δεν ειναι, εξαιροντας τα στελεχη και τους επαγγελματιες πολιτικους/συνδικαλιστες. Άλλωστε οι πολιτικη διαμεσολαβηση έρχεται παντα κατοπιν εορτης για να καπελωσει. Η ΓΣΕΕ αναγκαζεται να καλεσει γενικη απεργια λόγω της κοινωνικής δυσφοριας, αν ήταν στο χέρι της δεν θα εκανε σχεδον τιποτα. Αντιστοιχα ολος ο κοσμος που κατεβηκε στην πορεια του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ δεν ειναι κατ' αναγκην σταλινικος. Το ΚΚΕ αναγκάζεται να παίξει στο αντι-ΓΣΕΕ πεδίο γιατί μόνο εκεί το παίρνει και γιατί λόγω του συγκεντρωτικου του χαρακτηρα ως σταλινικο κομμα, όταν έχει την δυνατότητα εμφανίζεται διακριτά (αλλιως κανει λαϊκα μετωπα). Είναι γνωστό πως δεν ανέχεται καμια άλλη γραμμή εκτός από τη δική του, η οποια ειναι απολιθωμενη ως προς την εξελιξη των κοινωνικωνσυνθηκων.

    Η σοσιαλφιλελευθερη σταση της ΓΣΕΕ και η σταλινικη του ΚΚΕ είναι όψεις του ίδιου νομίσματος.

    Στη πραξη ομως η "πορεια της ΓΣΕΕ" αφήνει πολυ περισσοτερα περιθωρια αυτονομης δρασης από ότι η "πορεία του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ", είναι εμπειρικά γνωστό ότι η περιφρουρηση των κκεδικων πορειων ειναι σκληρη και εχθρικη ως προς καθετι "ξενο" με την κομματικη γραμμη.Δοκιμασε να βγεις απο μπλοκ του ΚΚΕ και να γραψεις συνθημα σε εναν τοιχο χωρις αυτο να ειναι κατι που καποιο στελεχος, καποιος ανωτερος στην ιεραρχια σου ανεθεσε να κανεις.

    Το ζητημα λοιπον ειναι η αναπτυξη της ταξικης αυτονομιας, αν θελουμε να υπαρχει ταξικος προσανατολισμος (παραμενει ασαφες στην ολη συζητηση το πως το εννοει αυτο ο καθενας) δηλαδη η επιβολη των αναγκων του προλεταριατου που σε τελικη αναλυση συμπυκώνονται στην ανάγκη του να αυτοκαταργηθει.
    Ανώνυμος said...
    Δηλαδή,όσοι πάνε στην συγκέντρωση της ΓΣΕΕ - κι είναι πραγματικά "άσχετοι" με το τί είναι το ΠΑΜΕ- θεωρούνται "εχθροί";

    Προβοκατόρικο το ερώτημα...

    Αλλά για να καταλάβω,το ΠΑΜΕ κι οι ΚΚΕδες δέχονται άλλους ανθρώπους που να ΜΗΝ είναι στο κόμμα σε συγκεντρώσεις; Μην μας τρελάνετε ρε ΚΚΕδες,είστε οι κατεξοχήν οποαδοί του "πολιτικού γκέττο" και της απομόνωσης από όλους...

    Μέχρι και γάμους μεταξύ σας κάνετε να πούμε,έτσι για να λέμε τα καθημερινά πράματα.
    Ανώνυμος said...
    Ξεκινάω δηλώνοντας οτι δεν είμαι κκες. Να συνεχίσω όμως λέγοντας ότι συμφωνώ σε πολλά θέματα τακτικής του. Το να κάνει παραχωρήσεις και να αφήνει να συμμετάσχουν σχεδόν αδιάκριτα μαζί του πολιτικοί χώροι με τους οποίους διαφωνεί σε θεμελιώδεις ιδεολογικές βάσεις μόνο και μόνο επειδή βρέθηκαν σε κάποια φάση να παλεύουν για κάτι κοινό (εξ επιφανειακής όψεως τουλάχιστον) θα ήταν καταρχήν μεγάλο λάθος τακτικής, διαφορετικά τουλάχιστον υποκριτικό.

    Έκανες μια μεγάλη αναφορά περί σύγκρουσης αλλά δεν κατάλαβα τελικά τι θεωρείς εσύ σύγκρουση για να μπορέσουμε πολύ απλά να αποφασίσουμε αν το κκε τελικά συγκρούεται ή όχι. Η προσωπική μου εμπειρία σίγουρα δεν είναι μεγάλη, είναι όμως αρκετή για να μπορώ να υποστηρίξω με βεβαιότητα ότι το κκε "τρέχει" όσο και όπου μπορεί προωθώντας τις θέσεις του και κυνηγώντας στο δυνατόν το άνοιγμα ματιών και τις αλλαγές μυαλών και συνειδήσεων (που προσωπικά το θεωρώ κλειδί στην όλη υπόθεση "σύγκρουση"). Μπορεί σε πολλούς να μην αρέσει το γεγονός ότι αυτό για αυτούς ταυτίζεται με τις θέσεις τους (και μόνο), αλλά αυτό δεν αναιρεί τα παραπάνω.

    Επίσης δεν είναι δυνατόν να ακυρώνουμε το κκε σήμερα για λάθη (ή μη, δεν παραδέχονται οι ίδιοι όλα όσα του προσάπτουν οπότε πρέπει να γίνεις ιστορικός ερευνητής πολλές φορές για να βγάλεις - αν βγάλεις ποτέ- συμπέρασμα) του '70 ή του '80 (δεν έχω ιδέα γι αυτό το συγκεκριμένο που λες οπότε δεν αναφέρομαι σε αυτό) λες και αναφερόμαστε στο ίδιο πράγμα. Ή μήπως θεωρεί κανείς δύσκολο να γίνουν λάθος εκτιμήσεις και τακτικές σε ένα τέτοιον αγώνα και σκοπό τον οποίο υποτίθεται ότι έχει.
    βα.αλ. said...
    Καταρχήν νομίζω ότι στον γκρου απάντησαν πολύ όμορφα και πολύ απλά ο ανώνυμος και ο bhoy. Η ΓΣΕΕ δεν έχει "κόσμο". Αν έτυχε να πάει κανείς σε άσχετο χρόνο σε καμιά συγκέντρωση της ΓΣΕΕ θα καταλάβαινε ποιος είναι ο "κόσμος" της. Καμιά κατοστή στελέχη και ΌΛΟΙ οι υπόλοιποι να είναι του Συν και της εξωκοινοβουλευτικής.H ΓΣΕΕ δεν έχει κόσμο με άλλα λόγια... Όλοι όσοι πάνε εκεί πάνε κατα βάσην για αυτό που είπε ο ανώνυμος. Εγώ δεν θα πω -όσον αφορά την σκληρή περιφρούρηση του ΚΚΕ- να βγεις από το μπλοκ να γράψεις, εγώ θα πω να πας και να μοιράσεις μια προκύρηξη. Αν δεν φας ξύλο είσαι τυχερός.

    @ βλογγερ

    Άθελα (;) σου θίγεις κάποια πολύ μεγάλα ζητήματα, τα οποία πραγματικά χρειάζονται πολύ χωρό να αναλυθούν και πολύ χρόνο να συζητηθούν.

    Το πρώτο που λες είναι θέμα ξεκάθαρα πολιτικών αντιλήψεων και πολιτικών απόψεων, και βασικά στον πυρήνα τους. Η λογική η οποία περιγράφεις μου είναι εντελώς ξένη, γιατί προυποθέτει ΕΝΑ κόμμα, ΜΙΑ άποψη, ΜΙΑ πολιτική στάση. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να απορρίψεις εντελώς αυτή την προσέγγιση για να καταλάβεις αυτό που θέλω να πω. Για μένα το εργατικό κίνημα αλλά και το επαναστατικό κίνημα δεν χρειάζεται ΜΙΑ άποψη και ΜΙΑ όργανωση. Για μένα χρειάζεται η εσωτερική δημοκρατία (με την πιο κοινή έννοια του όρου), χρειάζεται να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις και ιδέες. Αυτό που χρειάζεται να είναι κοινό δεν είναι η μπετοναρισμένη άποψη για τα πράγματα, αλλά οι διαδικασίες του κινήματος και οι δομές μέσα στις οποίες οι συμφωνίες και οι διαφωνίες θα συζητούνται και θα επιλύονται. Η επανάσταση δεν θέλει οπαδούς, η επανάσταση απαιτεί επαναστατημένους ανθρώπους. Ανθρώπους που είναι σε θέση να σκεφτούν και για τον εαυτό τους και για τους άλλους. Η επανάσταση δεν είναι μια επιλογή ανάμεσα στα αίτημα πιάτα του μενού στο εστιατόριο της ιστορίας. Η επανάσταση είναι να στίβεις το μυαλό σου και δεις πως στο καλό θα μαγειρέψεις το φαί που θα φας. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τη διαφορά.

    Το ζητούμενο δεν είναι ποιος συγκρούεται πιο πολύ. Αυτό που λέω είναι ότι συνολικά το επίπεδο της σύγκρουσης είναι κοινό. Και πάντα θα είναι κοινό. Πίστεψε με αν ένα κομμάτι της τάξης χρειαστεί να περιφρουρήση τις απεργίες του με όπλα το ίδιο θα κάνει και το ΚΚΕ. Αυτό βασικά λέω ότι το ιστορικό επίπεδο της σύγκρουσης είναι κοινό, και δεν είναι ούτε του ΚΚΕ ούτε των αναρχικών, είναι αυτό του βαθμού συνείδησης και πράξης των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων. Ωστόσο λέω και κάτι ακόμα. Μιας και δεν έχω κάνει καμία διατριβή αλλά ούτε και παρακαλουθώ από πολύ κοντά το ΠΑΜΕ, έφερα ένα-δύο παραδείγματα από τον εργασιακό μου χώρο. Εκεί δηλώνω ρητά ότι δεν είδα καμία σύγκρουση. Το να υπερασπιστείς έναν εργάτη που απολύθηκε δεν είναι σύγκρουση, είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοσυντήρησης... Είναι ένα στοιχειώδες καθήκον...

    Όσον αφορά το τελευταίο συγχώρα με αλλά τα αμαρτήματα του ΚΚΕ είναι πάρα πολλά. Δεν θεωρώ το κάθε 20χρονο μέλος του ΚΚΕ προσωπικά υπεύθυνο για ότι έκανε ή δεν έκανε το ΚΚΕ στα 90 χρόνια της πρωτοπορίας του, αλλά φυσικά δεν μπορώ και ούτε πρέπει να αγνοήσω την ιστορική και πολιτική πορεία του. Το θέμα είναι απλό αγαπητέ. Για το ΚΚΕ (το ΚΚΕ των στελεχών και των γραφειοκρατών) εμείς είμαστε πράκτορες, μικροαστοί, ασφαλίτες, τροτσκιστές, αναρχικοί, κυβερνητικοί, εγκάθετοι και άλλα διάφορα. Όταν σπούδαζα και που τότε είχα μία πολύ πιο στενή τριβή και με αυτούς αλλά και με τους πασόκους πίστεψε με προτιμούσα δεκα φορές να με βρίζουν οι πασόκοι. Τουλάχιστον οι κατηγορίες των πασόκων ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ήμουνα αναρχικός, κομμουνιστής, δεν ήξερα τι έλεγα, τίποτα από αυτά που προτείναμε δεν μπορούσε να γίνει. Με μία έννοια τουλάχιστον οι Πασόκοι δεν πετούσαν λάσπη και με τοποθετούσαν εκεί που πραγματικά είμαι: στα αριστερά τους και όχι στα υπόγεια της ΓΑΔΑ.

    Το ΚΚΕ έχει χρόνια τώρα αυτή την τακτική. Οτιδήποτε εχθρικό από αυτό δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από αντιδραστικό. Απλό είναι.
    Ανώνυμος said...
    Ευτυχώς που τα λέτε μόνοι σας και δε χρειάζεται να τα λέω κι εγώ.

    Λέτε λοιπόν ότι καλά κάνατε και πήγατε στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ επειδή εκεί ήταν κόσμος που "δεν ήταν της ΓΣΕΕ" ενώ στις πορείες του ΠΑΜΕ ήταν μόνο ...ΚΚΕδες. Δηλαδή πανελλαδικά το ΚΚΕ πρέπει να έχει πάνω απο 200.000 μέλη, δεν εξηγείτε αλλιώς.
    Πήγατε λοιπόν σε μία συγκέντρωση στην οποία βγαίνανε οι ΠΑσόκοι και υπερασπίζονταν το νόμο Ρέππα για να κάνετε τον κόσμο να καταλάβει ότι ...δεν πρέπει να υπερασπίζεται το νόμο Ρέππα. Και δεν πήγατε με το ΠΑΜΕ γιατί είναι ΚΚΕ (το πλαίσιο αιτημάτων δε μας ενδιαφέρει βρε αδερφέ) και γιατί θα τρώγατε ξύλο (το λιγότερο).

    Το ευφυολόγημα πέρι "ταξικής αυτονομίας" για να υπάρχει ταξικός προσανατολισμός είναι ενδιαφέρον. Άρα λοιπόν προκειμένου να υπάρχει αυτή η "ταξική αυτονομία" δεν πρέπει να υπάρχεις ούτε εσύ σαν οργάνωση. Οπότε αυτοδιαλύσου και τα ξαναλέμε.

    Ελπίζω βέβαια να μην υπάρχει κάποιος εδώ μέσα που να διαφωνεί ότι η εργατική τάξη πρέπει να έχει το Κόμμα της. Ας μη συμφωνείτε ότι αυτό είναι το ΚΚΕ, η ανάγκη όμως ύπαρξής του είναι προϊόν της ίδιας της κοινωνικής εξέλιξης. Ο αντίπαλος έχει ολόκληρο κράτος και εσύ δε θα οργανωθείς;


    Εγώ αυτό που βλέπω και αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος είναι ΕΣΑΣ, με τις "συλλογικότητές" σας να βάζετε πλάτες στη ΓΣΕΕ και στον κάθε Παναγόπουλο την ώρα που πρέπει να αποκαλύπτεται ο ρόλος τους. Γι αυτό και σας γυρίζει την πλάτη. Δεν είναι τυχαίο. Έχει να κάνει με την πολιτική σας και με τη στάση σας στο εργατικό κίνημα.

    Ο κόσμος έχει και κρίση και μνήμη. Και ξέρει τι αντιπροσωπεύει και το ΠΑΜΕ και εσείς.

    Ελπίζω να σας απάντησα το ίδιο "όμορφα" όσο μου "απαντήσατε"...
    Ανώνυμος said...
    Εγώ θα διαφωνήσω με τον γκρου γιατί η εργατική τάξη εκτός από κόμμα πρέπει να έχει και έναν ηγετορίσκο-πατερουλη της γιατί πώς αλλιώς θα αποκτήσει την "ταξική της αυτονομία" (όπως λέει);

    Πάντως όποιος διαφωνεί υπάρχουν και τα ΚΝΑΤ μην τα ξεχνάμε...
    Ανώνυμος said...
    Κρίμα γκρου, ενώ σου απάντησα τόσο ήρεμα εσύ διαστρεβλώνεις αυτά που λέω. Δεν με εκπλήσσεις, αυτή άλλωστε είναι η τακτική του κόμματος σου. Ό,τι βρίσκεται αριστερότερα του κόμματος είναι μικροαστικό ή σκοτεινός κύκλος της ανωμαλίας. Τώρα βεβαία μας λες για την αναγκαιότητα του κόμματος της εργατικής τάξης, το οποία συμφωνά με την άποψη σου είναι το ΚΚΕ. Εδώ δημιουργούνται κάποιες αντιφάσεις. Ένα κόμμα της ελληνικής δημοκρατίας μπορεί να είναι και κόμμα των συμφερόντων της εργατικής τάξης? Ένα κόμμα με επιχειρήσεις (πχ. τυποεκδοτική) μπορεί να είναι κόμμα της εργατικής τάξης? Ένα κόμμα που σταθερά υπερασπίζεται το μικροαστικό κεφαλαίο, μπορεί να είναι κόμμα της εργατικής τάξης? Ένα κόμμα που οι πατριωτικές του απόψεις συχνά ταυτίζονται με αυτές του ΛΑΟΣ μπορεί να είναι κόμμα της εργατικής τάξης? (η Κανέλη σου θυμίζει κάτι πέρα από το μπαχαρικό?) Ένα κόμμα που έχει δώσει κόσμο στους μπάτσους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων (π.χ. 1998) μπορεί να είναι κόμμα της εργατικής τάξης? Ένα κόμμα που ανεβάζει "δεξιούς" υποψηφίους προέδρους σε πανεπιστημιακές σχολές (βλ. ιατρική ΑΠΘ) μπορεί να είναι κόμμα της εργατικής τάξης? Ένα κόμμα που καλεί τους εργάτες στα όπλα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μπορεί να είναι κόμμα της εργατικής τάξης? Ένα κόμμα που είχε δημιουργήσει την ΟΠΛΑ καθαρίζοντας διαφωνούντες, μπορεί να είναι κόμμα της εργατικής τάξης? Τέλος, μήπως ποτέ έχεις αναρωτηθεί αν η εργατική τάξη δεν χρειάζεται κόμμα αλλά αυτοοργάνωση? Είναι κρίμα γιατί κανείς δεν υπερασπίστηκε την ΓΣΕΕ ούτε τους πασόκους και το νόμο Ρέππα.

    Βιλαρδουίνος (παραπάνω ανώνυμος)
    Ανώνυμος said...
    Και ακριβώς για να μην υπερασπίσετε το νόμο Ρέππα πήγατε στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ που τον υπερασπιζόταν και τους κάνατε τη μούρη κρέας!

    Όσο για όλα αυτά που λες για το ΚΚΕ. Είναι προσφιλής τακτική των όποιων "επαναστατικότερων του ΚΚΕ" να θέτουν διάφορα ερωτήματα άσχετα και να σε καλούν μετά να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας! Θα απαντήσω μόνο και μόνο γιατί δε μου αρέσει να μένουν εντυπώσεις κι όχι γιατί όσα λες έχουν την παραμικρή έστω υποψία καλοπροαίρετης κριτικής.

    Ένα κόμμα που είναι νόμιμο σε κάποιες συνθήκες μπορεί να είναι παράνομο σε άλλες. Το κόμμα της εργατικής τάξης πρέπει να ξέρει να συνδυάζει την νόμιμη με την παράνομη δράση. Δίνεις τις μάχες όπου και όπως μπορείς. Το ΚΚΕ δεν έχει σταματήσει να έχει στρατηγικό στόχο του το Σοσιαλισμό, που θα έρθει μόνο με επανάσταση. Όλη μας η δράση προσανατολίζεται σε αυτό.

    Το ότι έχουμε επιχειρήσεις είναι αναγκαίο κακό. Για το ότι η κοινωνία που ζούμε ΤΩΡΑ είναι καπιταλιστική δε φταίμε εμείς. Το ΚΚΕ προκειμένου να φτάσει η πολιτική του πρόταση πλατιά στον κόσμο έχει και το Ριζοσπάστη, την ΚΟΜΕΠ, τις εκδόσεις σύγχρονη εποχή και τοπικές εφημερίδες, περιοδικά κτλ. Φτιάξαμε την Τυποεκδοτική για να τα βγάζουμε με πολύ λίγο κόστος. Απο κει και πέρα το ότι η Τυποεκδοτική κάνει τώρα και άλλες δουλειές ότι κέρδος βγάζει πηγαίνει στο Κόμμα, όπως και οι βουλευτικές αποζημιώσεις και όλοι οι μισθοί απο δημόσια αξιώματα που κατέχουν μέλη του Κόμματος. Δεν πηγαίνουν στην τσέπη κανενός. Εσύ που βγάζεις τις δικές σου αφίσες και τα φλάιερ, τα τυπώνεις μόνος σου; στον καπιταλισμό δε ζεις;

    Το ΚΚΕ είναι κόμμα της εργατικής τάξης και των σύμμαχων στρωμάτων. Αυτό που λες εσύ μικροαστικό κεφάλαιο εμείς λέμε ότι έχει περισσότερο συμφέρον να παλέψει μαζί με την εργατική τάξη για την ανατροπή του καπιταλισμού παρά απο τη συντήρηση της κατάστασης. Οι αυτοαπασχολούμενοι δηλ, οι ΕΒΕ, ο μπακάλης της γειτονιάς σου, ο φτωχός αγρότης που έχει ένα κομμάτι γης τι είναι, εχθροί σου;

    Το επιχείρημα για την ταύτιση θέσεων με το ΛΑΟΣ είναι ένα χυδαίο επιχείρημα. Το ΚΚΕ έχει απο την ίδρυσή του μέτωπο με κάθε είδους εθνικιστικές, σωβινιστικές και φασιστικές αντιλήψεις. Ακόμα κι αν στα λόγια φαίνεται το ΛΑΟΣ να λέει τα ίδια με το ΚΚΕ (που δε συμβαίνει) η αφετηρία και ο λόγος που το λέει δεν έχουν τίποτα κοινό με την πολιτική του ΚΚΕ. Και εννοείται ότι το ΚΚΕ δε θα απολογείται για τις θέσεις άλλων κομμάτων. Να αναφέρεις ποιές θέσεις του ΚΚΕ δε σου αρέσουν, όχι να προσπαθείς να δημιουργείς συνειρμούς για ταύτιση ΛΑΟΣ-ΚΚΕ με εξυπνακίστικες ερωτήσεις.

    Κόσμο στους μπάτσους δεν έχουμε δώσει ποτέ. Πάντα όμως θα περιφρουρούμε τα μπλοκ μας απο στοιχεία που δεν έχουν σχέση με μας. Δηλαδή ρε φίλε αν πηγαίνεις και κάνεις μπάχαλα και δε μπορείς να περιφρουρήσεις τον εαυτό σου είναι υποχρεωμένο το ΚΚΕ να σου δώσει καταφύγιο; Πως το είδες; Για τα πεσίματα που κάνει ο "χώρος" σου γενικά στους Κνίτες γιατί δε μιλάς; Τόσο επαναστάτης είσαι;

    Για την Ιατρική ΑΠΘ λες απλά και καθαρά ψέμματα. Στις τελευταίες προεδρικές η ΠΚΣ ψήφισε λευκό, δηλ δεν υποστήριξε κανένα. Αλλά πες πες κάτι θα μείνει ε; Κούνια που σε κούναγε...

    Στα όπλα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μάλλον εννοείς το Β παγκόσμιο. Το κόμμα τότε έδωσε τη μάχη για την υπεράσπιση της πατρίδας ενάντια στους καταχτητές και στο μετέπειτα αντάρτικο με τον ΕΛΑΣ έβαζε σαν ζήτημα όχι μόνο την απελευθέρωση αλλά και τη δημιουργία μιας νέας εξουσίας. Ποτέ δε συμπαρατάχτηκε στο πλευρό της ελληνικής αστικής τάξης, η οποία όπως είναι γνωστό δεν ήθελε σε καμμία περίπτωση το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ γιατί έβλεπε να χάνει την εξουσία της.

    Η ΟΠΛΑ ήταν αντίδραση στην τρομοκρατία που υπήρχε απο παρακρατικές οργανώσεις και την αστική τάξη ενάντια σε προοδευτικούς πολίτες και αγωνιστές, που στόχο είχε να σπάσει το φρόνημα του λαού. Αν εσύ προτιμάς να πας με το σταυρό στο χέρι δικό σου πρόβλημα, σε αυτές τις καταστάσεις οι αγωνιστές πήρανε αυτά τα μέτρα για να προστατευτούν. Δεν "καθάριζε" διαφωνούντες όπως λες λοιπόν και το ξέρεις. Αλλά είπαμε, πες πες κάτι θα μείνει...

    Το κόμμα της εργατικής τάξης είναι ιστορική αναγκαιότητα και έχει αποδειχτεί ιστορικά. Καμμία επανάσταση δεν είχε νικηφόρα πορεία χωρίς να υπάρχει ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα με δεσμούς με την εργατική τάξη. Η αυτοοργάνωσή σου είναι στην καλύτερη μορφή της μια ουτοπία και στην χειρότερη καθαρά αντιδραστική λογική που στερεί απο την εργατική τάξη ένα απο τα κύρια όπλα της.


    Με όσα γράφεται αποδεικνύετε ότι ο μόνος σας ρόλος είναι να χτυπάτε το ΚΚΕ. Όμως τι να κάνουμε, δε σας βγαίνει. Όσοι απο σας είναι καλοπροαίρετοι ας αναρωτηθούν για τη χρεωκοπία, ιδεολογική και πρακτική του "χώρου" στον οποίο βρίσκονται την ίδια στιγμή που το ΚΚΕ στρατολογεί σε νέους εργαζόμενους, το ΠΑΜΕ δυναμώνει και η ΚΝΕ είναι η πιο μαζική οργάνωση νεολαίας.
    βα.αλ. said...
    Έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια να μην ανοίγω συζήτηση με Κνίτες. Δυστυχώς αυτή η κουβέντα πάει στο ΚΚΕ και τον ιστορικό του ρόλο. Δεν είμαι διατεθειμένος να (ξανα)συζητήσω τίποτα. Εγώ αυτά τα έχω ληγμένα. Είναι επίσης γνωστό ότι ο καθένας μπορεί να διαβάσει και να ερμηνεύσει όπως του καπνίσει τα ιστορικά γεγονότα. Έτσι λοιπόν όταν το 98 δώσανε οι Κνίτες κόσμο είναι υπεράσπιση του μπλοκ. Εδώ βέβαια υπάρχει μία αντίφαση: ΠΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΣΟΥΝΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΚΕ, ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ μόνο το μυαλό του Κνίτη μπορεί να κατανοήσει. Πιθανά να υπάρχουν και τίποτα εξισώσεις μαρξισμού λενινισμού που να λύνουν τέτοια προβλήματα. Εγώ πάντως δεν ξέρω καμία. Αλλά δεν ανέχομαι να κοριδεύεις με την υπεράσπσιη του μπλοκ σου...

    Θα σου απαντήσω και εγώ παρόλα αυτα σε όλα όσα λες. (Για τον ίδιο λόγο των εντυπώσεων, αν και να είσαι σίγουρος ότι θα τον χάσεις.)

    Όλη μας η δράση προσανατολίζεται σε αυτό.

    Μπορείς να μου πεις πως ακριβώς στοχεύει στο σοσιαλισμό η δράση του επιχειριασιακού σωματείου της εταιρείας που δουλεύω; Πίνωντας καφεδάκι με τα αφεντικά; Ή βγαίνοντας ο πρόεδρος του ταξικου σωματείου, όταν σε καποια φάση αποφασίζουν τα Καρφούρ να δουλέψουν Πρωτομαγιά, και λέει "μα γιατί βγάλετε διαφημίσεις ότι είμαστε ανοιχτά την Πρωτομαγιά; Έπρεπε να τα συζητήσετε πρώτα μαζί μου";

    Ναι ναι ξέρω. Ψέμματα και αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Από πάνω η ανάρτηση μου αγαπητέ έχει γεγονότα. Αν σε παίρνει μίλα στη βάση αυτών.

    Το ότι έχουμε επιχειρήσεις είναι αναγκαίο κακό.Απο κει και πέρα το ότι η Τυποεκδοτική κάνει τώρα και άλλες δουλειές ότι κέρδος βγάζει πηγαίνει στο Κόμμα, όπως και οι βουλευτικές αποζημιώσεις και όλοι οι μισθοί απο δημόσια αξιώματα που κατέχουν μέλη του Κόμματος.

    Μάλιστα.Ωραία για εξηγήσε μου τώρα πως γίνεται ακριβώς μία επιχείρηση να βγάζει κέρδος ΧΩΡΙΣ να εκμεταλλεύεται τους εργάτες. Αφήνω κατα μέρους το εύλογο ερώτημα ότι τα κέρδη θα έπρεπε να πηγαίνουν όχι στο κόμμα αλλά στους ίδιους τους εργαζομένους για να μην σε μπερδέψω.

    Δεν ξέρω τι συμμαχία μπορεί να έχεις ΕΣΥ με τον μπακάλη της γειτονιάς σου, αλλά εγώ δεν έχω ΚΑΜΜΙΑ απολύτως. Όλοι όσοι περιγράφεις ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ. Πέραν της πολύ απτής πραγματικότητας ότι αυτοί ακριβώς οι χώροι είναι και οι χώροι όπου ζει και βασιλεύει η πιο ακραία μορφή μαύρης εργασίας...

    Όντως ειναι ένα χυδαίο επιχείρημα η ταύτιση των θέσεων του ΚΚΕ με το ΛΑΟΣ. Δεν ταυτίζεται το ΚΚΕ με το ΛΑΟΣ. Το ΛΑΟΣ είναι αυτό που ταυτίζεται με το ΚΚΕ. (80 χρόνια στην πρωτοπορία...)

    Όσον αφορά την ΟΠΛΑ υπάρχει ένα πολύ λεπτό θέμα για να σε καταλάβουμε: ο τροτσκιστής τι είναι; Αστός, πράκτορας ή διαφωνών; Αν μας λύσεις αυτή την απορία πιθανά να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοείς.

    Για το ΑΠΘ δεν ξέρω δεν απαντώ. Αλλά μάλλον Βιλλαρδουίνε να προσέχεις τις πηγές σου... Γιατί θα τις βρούνε. ;)

    Τώρα αυτά για ιστορικές αναγκαιότητες τα αφήνω κατα μέρους. Είπαμε ο καθένας μπορεί να βρίσκει ότι ιστορικές αναγκαιότητες του κάνει κέφι. Εγώ έχω ακριβώς τις αντίθετες από σένα. Εχεις κάνα πρόβλημα;

    Τελικά είστε πολύ διασκεδαστικοί. Ναι ο μόνος μου στόχος είναι να χτυπάω το ΚΚΕ. Κάθε πρωί πετάω βελάκια στην Αλέκα... Άσε μας ρε Γκρου, που έχει ανάγκη η πιο μαζική οργάνωση της νεολαίας μη χτυπήσει από τα χτυπήματα του It's all done by mirrors...

    Μην προσπαθήσεις να συνεχίσεις τη συζήτηση για το ΚΚΕ πίστεψε με δεν θα βγάλεις άκρη.

    Αν θες όμως να συζητήσεις για τα "ταξικά" σας σωματεία έχω όλη την όρεξη του κόσμου...
    Ανώνυμος said...
    Γκρου αναγκάζεσαι να απαντήσεις, το καταλαβαίνω ότι ζορίστηκες. Καταρχήν να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι επαναστάτης (δεν γίνεται άλλωστε να είσαι επαναστάτης χωρίς επανάσταση), κρίμα που νομίζεις ότι έτσι με θίγεις. Είμαι όμως με τον κομμουνισμό: δηλαδή με το κίνημα που καταργεί τις υπάρχουσες σχέσεις: το χρήμα, το κράτος και την εργασία. Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι το ΚΚΕ δεν είναι επαναστατικό αλλά ούτε και ενδιαφέρεται για την σοσιαλιστική επανάσταση (αν ποτέ ενδιαφερόταν) αλλά για τη δημιουργία μιας νέας εξουσίας. Θα περιοριστώ σε όσα θα έγραφα γιατί σε πολλά με κάλυψε ο βααλ.

    1. Σε ποιες συνθήκες είναι νόμιμο και σε ποιες παράνομο το κόμμα της εργατικής τάξης? Έχει σήμερα το ΚΚΕ παράνομη δράση? Δεν είναι ένα αστικό κόμμα με τα πολιτικά του στελέχη, με τις συμμαχίες του και με την επιχειρηματική του δραστηριότητα? Δεν κατέχει κανάλια, εφημερίδα και ραδιόφωνο στα οποία μισθώνονται μέλη του κόμματος? Έχει το ΚΚΕ στόχο τον Σοσιαλισμό? Δεν μιλάει για δικαίωμα στην εργασία? Εντυπωσιακό, διότι το ΚΚΕ ως σταλινικό κόμμα στόχο έχει την κατάκτηση της εξουσίας και την επιβολή της εργασίας, (σχεδιασμένη οικονομία, κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής, ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων κλπ) και αυτό το λέει Σοσιαλισμό, όπως έγινε άλλωστε και με το μόνο κομμουνιστικό κόμμα που κατάφερε να πάρει την εξουσία: τους μπολσεβίκους.
    2. Μας λες ότι το κόμμα της εργατικής τάξης μπορεί να αντλεί υπεραξία (να βγάζει κέρδος) από τους εργάτες της Τυποεκδοτικής (είναι άραγε όλοι μέλη του ΚΚΕ? Έχουν σωματείο? Συγκρούονται με τα αφεντικά τους? Ποια είναι αυτά? Είναι μέλη του κόμματος ή ανεξάρτητοι επιχειρηματίες?) επειδή τα λεφτά πάνε στο Κόμμα (δηλαδή στη δράση του κόμματος και όχι σε κάποιες τσέπες) είναι δηλαδή για καλό σκοπό. Εσύ συμμετέχεις στην διαχείριση του κέρδους της Τυποεκδοτικής άραγε? σόρι ξεχνάω τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Όχι τις δικές μου αφίσες δεν τις τυπώνω μόνος μου, τις πληρώνω δυστυχώς από την τσέπη μου, αλλά δεν φτιάχνω εταιρία, δεν βλέπεις καμιά διαφορά σε αυτό? Δηλαδή σα να λέμε ότι είμαστε υπέρ της κατάργησης του κεφαλαίου, εκτός αν αυτό είναι κεφάλαιο του κόμματος.
    3. Για την ιατρική του ΑΠΘ, όντως φέτος ρίξανε λευκό, στις προηγούμενες όμως μαζί με τον «αριστερό» πρύτανη έπρεπε να βγει και «δεξιός» πρόεδρος. Έτσι ήταν το πολιτικό deal. Αυτός ήταν και ο λόγος που μια δεκάδα στελεχών της ΠΚΣ την έκανε, (σόρι τους διέγραψαν, από το κόμμα δε φεύγει κανείς, το κόμμα τους διαγράφει).
    4. Ναι η ΟΠΛΑ είχε δημιουργηθεί για την αυτοπροστασία της σταλινικής γραμμής. Εκκαθάρισε δεκάδες διεθνιστές κομμουνιστές και αναρχικούς, μπορείς να διαβάσεις τον Α.Στίνα ή τον Μπαρμπα Γιάννη Ταμπτάκο (που πέθανε πρόσφατα), καπνεργάτη της Θεσσαλονίκης που έζησε τον Μάη του 1936, αν σου επιτρέπετε.
    5. Το κόμμα της εργατικής τάξης είναι ιστορική αναγκαιότητα και έχει αποδειχτεί ιστορικά. Θα σε παρακαλούσα να μας επιδείξεις αυτή την αναγκαιότητα και την απόδειξη της, και επίσης να συμπεριλάβεις στην απόδειξη σου γιατί αυτό το κόμμα στην Ελλάδα είναι το ΚΚΕ.
    6. Κλείνεις όπως πρέπει σε έναν σταλινικό: Με όσα γράφεται αποδεικνύετε ότι ο μόνος σας ρόλος είναι να χτυπάτε το ΚΚΕ.

    βιλαρδουινος
    Ανώνυμος said...
    Μάλιστα!

    Εγώ ν' αναφέρω πολύ απλά,πως πήγα εκεί που ήταν η ΟΣΠΑ!!! δηλαδή στο ΕΜΠ (ούτε καν στο Μουσείο). Εκεί ούτε καν άκουγα τον ΠΑΣΟΚο.
    Από 'κει και πέρα ν'αναφέρω πως στο Σχώρο δουλειάς μου (στο αερδρόμιο,αλλά όχι μέσα) μια ελάχιστη κινητοποίηση έκαναν οι ΠΑΣΚΕίτες κι όχι οι ΠΑΜΕίτες,δηλαδή ενημερωθήκαμε από τους ΠΑΣΚΕίτες - ίσως επειδή το ΠΑΜΕ/ΕΣΑΚ μειοψήφισε,οπότε ούτε καν μπήκε στον κόπο να βάλλει την δικιά του συμβολή στο ΓΙΑΤΊ ν' απεργήσουμε!!!

    Από 'κει και πέρα,επειδή αγαπητέ ΠΑΜΕίτη/ΚΚΕτζή,τις ξεχωριστές διαφορετικές συγκεντρώσεις τις έχει κάνει κι ο εξωκοινοβουλευτικό χώρος που κινιόμουν [sic!] και μάλιστα ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ τις καθιερώσει ως πρακτική το ΠΑΜΕ,να σου πω είναι μια γκετοποιημένη λογική από μόνη της.Βέβαια άλλο το εξωκοινοβούλιο κι άλλο το τιμημένο κόμμα.Αλλά θυμάμαι κάτι πλατείες Λαυρίου,κάτι "ταξικές Πρωτομαγιές" έως και ξέχωρες φοιτητικές καταληψιακές(προ)συγκεντρώσεις σε απεργίες της ΓΣΣΕ.

    Όσο για το ξυπνητζήδικο επιχείρημα των "200.000" μελών του ΚΚΕ,στο ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΩ:
    μα ούτε η ΠΑΣΚΕ (& η ΓΣΕΕ) διαθέτει 200.000 υποστηρικτές!!!

    Κατά τ' άλλα,ο κόσμος προτιμάει μια κάποια σιγουριά ούτως ή άλλως (πέραν της εργασιακής επισφάλειας) και ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ & ΚΑΒΑΤΖΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΜΕ,αλλά ΚΑΒΑΤΖΩΝΕΤΑΙ. Ορθά πράττετε και πάτε και κάνετε ντου,μετά από απολύσεις κομμωτριών κι όχι μόνο,αλλά αυτό είναι καβάτζα.

    Πάντως επανάσταση θα κάνετε ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ,όχι ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ,καθότι είμαστε ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ (κι όχι ΑΠΛΑ...ΛΑΌΣ).

    Υ.Γ. (1) αλήθεια ρε βααλ,o Lenin έχει μιλήσει πουθενά για λαό; Για τον Marx δε κάνω λόγο...

    Υ.Γ. (2) παρότι είμαι μιας "κεντρίστικης" λογικής σχετικά με τον εμφύλιο,γιατί τότε το ΚΚΕ δε έκανε λόγο για "ταξικό ζήτημα"; Ήταν λυμένο μήπως; Ή το "εθνικό ζήτημα" επικάλυπτε τα πάντα;

    Υ.Γ. (3) δήλωση Χαρίλαου Φλωράκη: "Το Αιγαίο Δεν Είναι Ελληνική Λίμνη" - έτσι για να μην ξεχνάμε το μπέρδεμα του αντι-ιμπεριαλισμού με τον εθνισμό/πατριωτισμό,των τελευταίων ετών του ΚΚΕ κι όχι μόνο.
    Ανώνυμος said...
    Βα.αλ. αν δε θέλεις να ανοίγεις κουβέντες με Κνίτες να προσέχεις περισσότερο τι γράφεις.

    Πάμε λοιπόν ξανά, αφού δεν τα πιάσατε με την πρώτη, ή ερκεστήκατε σε δικές σας ερμηνίες.

    Για τα μπλοκ το ξαναλέω, εμείς περιφρουρούμε τα δικά μας απο όλα τα στοιχεία που μόνο σκοπό έχουν να δημιουργήσουν μπάχαλα. Δε βρίσκω ειλικρινά λόγο να τα ανοίγουμε για να καλύψουμε τον κώλο σου και ειλικρινά σε καμμία των περιπτώσεων δε βλέπω όσους κάνουν τέτοιες βλακείες σαν συναγωνιστές. Όταν στις αρχές του '90 μας την πέφτατε όπου μας βρίσκατε εμείς τι είμασταν, ταξικός σας εχθρός; Αλλά σου λέω, διαφωνούμε με τη συνολική πρακτική του χώρου σου. Και διαχωρίζουμε καθαρά τη στάση μας ΚΑΙ στα μπλοκ στις πορείες.

    Για τα καφεδάκια, τα σουμουξου και τα λοιπά φλερτ με την εργοδοσία να τα πεις αλλού και όχι στους ΚΚΕδες. Εμείς έχουμε δώσει και δίνουμε καθημερινά δείγματα γραφής για το ήθος μας. Όσο για τα Καρφούρ, στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις για να ανακληθούν οι απολύσεις εσύ που ήσουνα; Αλλά ξέρω, αυτές οι κινητοποιήσεις έιναι Κνίτικη προπαγάνδα, δεν έγιναν ποτέ...


    Για την τυποεκδοτική και το κέρδος. Ναι, το κέρδος έρχεται απο την εργασία των εργαζομένων. Αλλά ζούμε σε καπιταλισμό. Δε μπορούμε να κάνουμε σοσιαλιστική όαση μόνο την Τυποεκδοτική. Εφαρμόζουμε όσο καλύτερα μπορούμε ζητήματα μισθών, συμβάσεων, ρεπό κλπ αλλά απο κει και πέρα δε μπορούμε να ξεκόψουμε απο την κοινωνία. Σωματείο φυσικά και υπάρχει εξυπνούλη. Κι αν για σένα το γεγονός ότι το κέρδος δεν ιδιοποιήται αλλά πάει στο Κόμμα δε σημαίνει τίποτα για μένα σημαίνει πολλά.

    Για το παράδειγμα του μπακάλη είπα πολύ καθαρά ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που παρότι δεν είναι προλετάριοι έχουν παρόλα αυτά περισσότερο συμφέρον να παλέψουν για σοσιαλισμό. Και το πρόγραμμα του ΚΚΕ λέει ότι προσπαθούμε να φέρουμε με το μέρος μας αυτά τα στρώματα και αν δεν είναι δυνατό αυτό τουλάχιστον να μην είναι απέναντί μας. Όταν κάποιος δε ζει αποκλειστικά με την εργασία των άλλων αλλά αναγκάζεται να δουλεύει κι ο ίδιος νοιώθει κι αυτός την εκμετάλευση. Μπορείς να τον έχεις κοντά σου. Εσύ δεν το βλέπεις αυτό, δικαίωμά σου.

    Για το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ, αντί να ρωτάς εμένα να ρωτήσεις το ΛΑΟΣ γιατί λέει ότι λέει. Το ΚΚΕ έχει το Πρόγραμμά του και το Καταστατικό του, παλεύει για το σοσιαλισμό. Εσύ γιατί παλεύεις;

    Η ΟΠΛΑ είπα γιατί δημιουργήθηκε. Κάνε ένα ποστ ξεχωριστό με τις χιλιάδες δολοφονίες αθώων Τροτσκιστών απο την ΟΠΛΑ και στείλτο κατευθείαν Κούλογλου. Θα το εκτιμήσει.

    Για την Ιατρική ΑΠΘ. Ωραίος ο τρόπος αντιστροφής της πραγματικότητας. Οι εν λόγω φραξιονιστές που αναφέρει ο ανώνυμος οι οποίοι διαγράφτηκαν ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙΟ! Αλλά και πάλι τα λες λάθος, ούτε και τότε ψηφίσαμε τελικά. Ξαναψάξτο χωρίς να πάρεις γνώμες μόνο απο τον Όμιλό τους (sic). Και απο όσο ξέρω αυτοί οι "ντούροι επαναστάτες" πήγαν σπίτι τους ενώ η Οργανωση εκεί είναι ξανά γερή και δυνατή.

    Για νόμιμη-παράνομη δράση. Τώρα το ΚΚΕ βρίσκεται σε συνθήκες νομιμότητας. Απο το ιδιώνυμο του Βενιζέλου μέχρι τη μεταπολίτευση (1974) βρισκόταν στην παρανομία. Όταν δούμε ότι ο κίνδυνος για αντιδραστικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι υπαρκτός θα αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε ξανά για παρανομία. Ήδη έχουμε χτυπήσει καμπανάκι για τους τρομονόμους.

    Το ΚΚΕ παλεύει για το Σοσιαλισμό όπως ξαναείπα. Τα διάφορα περί επιβολής της εργασίας ανώνυμε τα οποία βγάζεις απο το κεφάλι σου δεν έχουν καμμία σχέση με το σοσιαλισμό. Απο τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του, στον καθένα σύμφωνα με την εργασία του, δηλ όσο δουλέψεις τόσα θα πάρεις. Δε θες να δουλέψεις; Δικαίωμά σου, δε θα σε πληρώνει όμως το κράτος για να κάθεσαι. Βρες τρόπο να ζήσεις. Που είναι η επιβολή;

    Α, επίσης εσύ ανώνυμε που πληρώνεις τις αφίσες και τις μικροφωνικές σου με τον ιδρώτα του προσώπου σου, εξήγησέ μου, η Βαβυλωνία με τι λεφτά βγαίνει κι οι διαδρομές ελευθερίας; Που πάει το κέρδος; Όταν βγάζεις περιοδικά γιατί βάζεις χορηγούς μέσα; Οι διάφοροι εκδοτικοί οίκοι άλλων αριστρίστικων οργανώσεων τι είδος σύστημα έχουν; Πες μας να μάθουμε κι εμείς βρε αδερφέ...

    Για την αναγκαιότητα ύπαρξης κόμματος της εργατικής τάξης τα ξαναείπα παραπάνω.

    Τώρα εσύ bhoy. Δε μας είδες πουθενά. Είναι πιστεύω καθαρό σε όλους μας ότι δεν έχουμε τις ίδιες δυνάμεις παντού. Αλλά το ΠΑΜΕ έκανε ότι μπορούσε για την επιτυχία της απεργίας κι αυτό δε θα το αρνηθεί κανένας. Η ξεχωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ γίνεται γιατί δεν θέλουμε να έχουμε καμμία σχέση με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Το ΠΑΜΕ δεν είναι ξεχωριστή Οργανωτική δομή, είναι συσπείρωση Ομοσπονδιών, Σωματείων, συνδικάτων, εργατικών κέντρων και μεμονομένων συνδικαλιστών που θέλουν μία διαφορετική κατάσταση στο εργατικό κίνημα. Υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης απο πλευράς ΠΑΜΕ. Εσύ σε τι διαφωνείς με αυτό; Οι λόγοι που δικοί σας χώροι επιλέγανε να κάνουν ξεχωριστές συγκεντρώσεις είναι για να δείχνουν "υπερεπαναστάτες".

    Επανάσταση θα κάνει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της, εννοείτε ότι δε θα την κάνει το ΚΚΕ. Αλλά μέχρι τότε ο καθένας κρίνεται απο τη δράση του ΤΩΡΑ. ΚΑι όταν πηγαίνεις στην ίδια συγκέντρωση με ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΑΠ που ζητάνε διευθέτηση του χρόνου εργασίας (!), τριετή ΕΓΣΣΕ, υπεράσπιση νόμου Ρέππα και ταυτόχρονα λοιδωρείς τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που είχαν ξεκάθαρο, ταξικό πλαίσιο πάλης μου δίνεις απλόχερα το δικαίωμα να σου κάνω κριτική.

    Ο Λένιν αναφέρεται συχνά στις "μάζες". Δεν το έχεις δει πουθενά; Περίεργο... Το ΚΚΕ ήταν στην κατάσταση που ήταν στον εμφύλιο και έκανε την ανάλυση που έκανε. Έξω απο το χορό πολλά τραγούδια λέγονται. Απο όσα λάθη έχει κάνει έχει βγάλει πολύτιμη πείρα και διδάγματα και δε θα τα επαναλάβει στο μέλλον. Το ΚΚΕ ΤΩΡΑ παλεύει για να συγκροτηθεί το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο πάλης, για τη λαϊκή εξουσία-λαϊκή οικονομία, δηλαδή το Σοσιαλισμό. Ξαναρωτάω, ΕΣΥ γιατί παλεύεις; Σε τι κατεύθυνση προσπαθείς να συσπειρώσεις κόσμο; Ποιός είναι ο προσανατολισμός της δράσης σου; Πες τε το σταλινικό, χρησιμοποιήστε όσα πιασάρικα αντιΚΚΕ επίθετα θέλετε. Αλλά εγώ βλέπω ότι ο μόνος σας ρόλος είναι να χτυπάτε το ΚΚΕ. Και στα λόγια άλλα και στην πράξη. Και όπως είπα, για τη δράση σας σας έχει ο λαός στο περιθώριο. Η εργατική τάξη σας έχει γυρίσει εδώ και πολύ καιρό την πλάτη. Και δεν πρόκειτε να αλλάξει αυτό γιατί αυτή είναι η πολιτική σας χρεωκοπία.

    Εμείς δεν αποφεύγουμε ποτέ την πολιτική αντιπαράθεση, αντίθετα την επιδιώκουμε. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε κι απο κανένα.
    βα.αλ. said...
    Φίλε μου Γκρου. Δεν είπα ότι δεν θέλω να ανοίγω κουβέντες με Κνίτες αόριστα. Είπα ότι βαριέμαι να κάνω κουβέντα για το ΚΚΕ και τον ιστορικό του ρόλο. Αυτό. Για τα ταξικά σωματεία έχω αρκετή όρεξη πίστεψε με.

    Οκ, διαχωρίζετε τα μπλοκ και τις πορείες σας. Πες όμως ευθέως ότι δεν έχετε κανένα πρόβλημα να δώσετε κόσμο στους μπάτσους. ΑΥΤΟ είναι το πρόβλημα μου εμένα. Πες το ευθέως λεβέντη μου. Τη βρίσκουμε να δίνουμε κόσμο στους μπάτσους. Και τελειώνει εκεί η ιστορία. Τόσο δύσκολο είναι.

    Να πω τι ρε μεγάλε αλλού; Για τα καφεδάκια και τα συνέδρια; ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΣΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΠΕΡΑ. Εγώ δεν έχω να πω τίποτα. Μιλάω με γεγονότα για τα οποία μάλιστα καμαρώνετε. Οι κινητοποιήσεις αυτές καλώς έγιναν και καλά το κάνανε και πραγματικά χαίρομαι που οι συνάδελφοι γύρισαν στη δουλειά. Να σε ενημερώσω επίσης ότι στο blog του Ρεπό υπάρχει ανάρτηση με αυτό το θέμα. Αλλά για να λέμε τα σύκα σύκα και το Ρίτσο Ρίτσο για εμένα η υπεράσπιση ενός απολυμένου είναι το ελάχιστο καθήκον των σωματείων. Απλό είναι. Και μην ανησυχείς για το που είμουνα. Έχουμε και μεις να τρέξουμε ζήτημα απολύσεων... Θα ενημερωθείς αύριο μεθαύριο.

    Θα ξεκόψετε από την κοινωνία άμα το ΚΚΕ δώσει το παράδειγμα ενός “σοσιαλιστικού τρόπου” παραγωγής; Ωραία για να μην ξεκόψετε από την κοινωνία εγώ λέω τους εργαζόμενους εκεί να τους ταράξετε στις υπερωρίες, να μην τους κολλάτε τα ένσημα, να μην νοιάζεστε για την ασφάλεια τους και τα λοιπά. Αυτό κάνουν οι υπόλοιπες “καπιταλιστικές” επιχειρήσεις. Αυτά να κάνετε και εσείς για να μην ξεκόψετε. Τέλος πάντων η Τυποεκδοτική ειναι ένα παράδειγμα κρατικού καπιταλισμού. Για αυτό δεν διαφέρει καθόλου από τις άλλες επιχειρήσεις. Απλά εκεί που το κέρδος το ιδιοποιείται στον καπιταλισμό ο ατομικός καπιταλιστής, στον σοσιαλισμό του Περισσού το ιδιοποιείται ο συλλογικός καπιταλιστής. Ο κακομοίρης γερό Κάρολος εμένα μου έμαθε ότι όποιος εκμετάλλευεται είναι εκμεταλλευτής και έιναι εχθρός μου. Τέλος. Αυτή είναι η αλήθεια του εργάτη λεβέντη μου. Όλα τα υπόλοιπα είναι λενινιστικές ντρίπλες στο λασπωμένο γήπεδο της ιστορίας.

    Για το μπακάλη: το πρόβλημα αγαπητέ να σου θυμίσω ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΟΧΙ. Και ο Κόκκαλης φαντάζομαι ότι θα ξεσκίζεται στη δουλειά. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΚΑΡΠΩΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ. Τόσο απλό. Και από τη στιγμή που κάποιος καρπώνεται την υπεραξία που παράγω με κλέβει. Μου κλέβει κομμάτι της ζωής μου. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ. Δεν έχουν περάσει πια και οι αιώνες για να έχετε ξεχάσει τον Μαρξ έτσι δεν είναι;

    Εγώ παλεύω για την παγκόσμια προλεταριακή επανάσταση. Νταξει τώρα; Πρόσεχε μόνο να μην χρησιμοποιείς πολύ συχνά τη λέξη σοσιαλισμός γιατί κυκλοφορούν και κάτι άλλο σοσιαλιστές στην πιάτσα.

    Όσον αφορά την ΟΠΛΑ εγώ δεν εχω πρόβλημα να αποδείξω τι έκανε και τι δεν έκανε. Εκεί είναι όλα γραμμένα. Το θέμα είναι να αποκτήσετε επιτέλους το τσαγανό να μας πείτε και σε μας τι πραγματικά έκανε η ΟΠΛΑ. Πείτε ευθέως βρε αδερφέ: Ναι τους φάγαμε τους τροτσκιστές και καλά κάναμε. Και θα το ξανακάνουμε όποτε έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Μην κρύβεστε όμως πίσω από το δάκτυλο σας και μας λέτε αρλούμπες για προστασία λαικν αγωνιστών κλπ κλπ. Ντάξει;

    Αυτές τις χοντράδες για την επιβολή κλπ κλπ τα σκέφτηκε μόνος ή τα διάβασες κάπου; Να σου θυμίσω ότι το νόημα δεν είναι ΟΣΟ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΤΟΣΟ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ. Αυτό μας λέει και ο Καραμανλής (βέβαια ας έρθει ΕΝΑΣ να μπου ΠΟΣΟΤΙΟΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΟΥΛΕΥΩ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΙΡΝΩ). Με άλλα λόγια αγαπητέ μου ο γερο Κάρολος δεν έλεγε αυτές τις παπαριές με με ύφος επιστήμονα μας τσαμπουνάς εσύ βραδιάτικα. Έλεγε, ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ. Ως εκ τούτου, η δυνατότητα με την ανάγκη δεν συσχετίζονται με κανένα τρόπο. Είναι ανεξάρτητα. Ο καθένας προσφέρει αυτό που μπορεί και παίρνει αυτό που έχει ανάγκη. Τέλος πάντων ότι λές εδώ

    Το ΚΚΕ παλεύει για το Σοσιαλισμό όπως ξαναείπα. Τα διάφορα περί επιβολής της εργασίας ανώνυμε τα οποία βγάζεις απο το κεφάλι σου δεν έχουν καμμία σχέση με το σοσιαλισμό. Απο τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του, στον καθένα σύμφωνα με την εργασία του, δηλ όσο δουλέψεις τόσα θα πάρεις. Δε θες να δουλέψεις; Δικαίωμά σου, δε θα σε πληρώνει όμως το κράτος για να κάθεσαι. Βρες τρόπο να ζήσεις. Που είναι η επιβολή;

    είναι ΝΕΤΑ ΣΚΕΤΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ. Οι τεμπέληδες δεν τρώνε κλπ κλπ. Ή πάρε τον καθοδηγητή σου τηλ. ή πρόσεχε τι χαζομέρες λες.

    Έχω την αίσθηση ότι γενικώς όλοι οι κομμουνιστές και οι αναρχικοί κατα βάσην βρίσκουν χρήματα με τον πιο παραδοσιακό τρόπο αυτό της εισφοράς των μελών. Υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις εκμετάλλευσης της εργασίας αλλά αυτές είναι λίγες. (Τυποεκδοτική κλπ)

    Και για να τελειώνουμε μεγάλε με το ότι κάνουμε πλάτες στη ΓΣΕΕ (αν είναι δυνατόν;;; Τις δικές μας τις πλάτες έχει ανάγκη η ΓΣΕΕ;;;) εγω να σε ρωτήσω κάτι άλλο. Αφού σας έπιασε τα τελευταία χρόνια (πριν μια δεκατία στη ΓΣΕΕ είσασταν και εσύ σε αντίθεση με τους αναρχικούς που ΠΑΝΤΑ τη βρίζανε) αυτό το αντι ΓΣΕΕ μένος και αφού το ΠΑΜΕ έχει τέτοια δυναμική ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ; Γιατί δεν κυρρήττει μόνο του μεγαλύτερης διάρκειας απεργία; Αλλά περιμένει καρτερικά κάθε δίμηνο τη ΓΣΕΕ να κυρήξει ΑΥΤΗ απεργία. Και αν δεν κάνω λάθος οι μάζες (αριθμητικα) στις 12-12 στη ΓΣΕΕ ήτανε και όχι στο ΠΑΜΕ. Αλλά τέτοιοι πολιτικάντηδες είσαστε βρε καυμένοι. Και εσείς με τις πλάτες της ΓΣΕΕ κορδώνεστε για την 12-12.

    Κατά τα άλλα ναι έχεις δίκιο η εργατική τάξη μας έχει γυρίσει την πλάτη. Ενώ με εσάς χορεύει τανγκό στο φως των χιλιάδων αστεριών της σοσιαλιστικής επανάστασης.

    Άσε μας ρε γκρου και έχουμε και αύριο μεροκάμματο
    Ανώνυμος said...
    Σωστά ρε βα.αλ. έχεις μεροκάματο ενώ εμένα με ταΐζει ο Περισσός...


    Λοιπόν, επειδή συνεχίζεις να λες ανακρίβειες, για να μην πω ψέμματα, και να διαστρεβλώνεις τη Μαρξιστική-Λενινιστική θεωρία θα αναγκαστείς να με υποστείς να σου ξαναπαντήσω.

    Εμείς διαχωρίζουμε τα μπλοκ μας. Αυτό και τίποτα άλλο. Ούτε γουστάρουμε, ούτε καυλώνουμε ούτε τίποτα όταν παίζετε κυνηγητό με τους μπάτσους. Αλλά μην κάνεις κι εσύ υποκριτικές "επιθέσεις φιλίας". Το ξύλο που έχουν φάει οι Κνίτες απο διάφορες "αναρχικές" ομάδες δεν είναι κάτι κρυφό. Δε γεράσαμε ακόμα για να έχουμε ξεχάσει το Βλασσόπουλο και τις "ομάδες του, λυπάμαι... Πες ευθέως λοιπόν, γουστάρω να βαράω ΚΚΕδες, δεν είναι κακό.

    Για τη δράση των σωματείων και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ τα ξαναείπα, τώρα βάλε όσες φωτογραφίες, βίντεο, ηχογραφήσεις και λοιπά ντοκουμέντα θες. Η ουσία βρίσκεται πάντα στο τι προσπάθεια γίνεται με βάση τη δεδομένη κατάσταση του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος. Και το ΠΑΜΕ κάνει προσπάθεια στη σωστή κατεύθυνση κι έχει απτά αποτελέσματα. Τα άλλα περι "ελάχιστου χρέους" κάντα κι εσύ κι έλα να τα ξαναπούμε που τόσο εύκολα τα προσπερνάς. Στα λόγια όλοι καλοί είμαστε...

    Το να ξεκόψουμε απο την κοινωνία είναι μία λάθος έκφραση αλλά δεν μπορούσα να το πω καλύτερα εκείνη τη στιγμή. Εννοούσα ότι όταν επικρατεί παντού καπιταλισμός εσύ δε μπορείς να κάνεις σοσιαλισμό σε μία μόνο επιχείρηση, εργοστάσιο κλπ. Αυτό είναι ουτοπικός σοσιαλισμός του 19ου αιώνα. Οι συνθήκες εργασίας είναι οι καλύτερες δυνατές αλλά θα υπάρχει και το κέρδος. Για τις δικές σας επιχηρήσεις δε μου είπες, ωραία ντρίμπλα...

    Ακριβώς επειδή με το Μαρξ έχω πολύ καλές σχέσεις ξαναδές τι είπα. Ο ίδιος ο Μαρξ διαχωρίζει τις περιπτώσεις όπου ζει κάποιος αποκλειστικά με την υπεραξία άλλων και όταν αναγκάζεται να χρησιμοποιεί και τη δική του εργατική δύναμη. Ποτέ δεν είπα ότι παύει να είναι εκμετάλευση και έχεις δίκιο ότι κάτω απο την πίεση του ανταγωνισμού των μονοπωλίων πολλές φορές η εκμετάλευση εκεί είναι μεγαλύτερη. Αλλά είπα ότι αυτά τα στρώματα έχουν μεγαλύτερο όφελος απο το Σοσιαλισμό παρά απο τον Καπιταλισμό. Και μπορείς να φέρεις κάποιον απο αυτό τον κόσμο με το μέρος σου ή τουλάχιστον να τους κάνεις να μην είναι απέναντί σου.

    Αυτή η Παγκόσμια προλεταριακή επανάσταση είναι μούφα. Δηλαδή όλοι οι εργάτες όλων των χωρών μία ωραία πρωία θα κάνουν επανάσταση; Δεν είναι διαφορετικό το επίπεδο ανάπτυξης κάθε χώρας; Δεν υπάρχει ανισόμετρη ανάπτυξη του Καπιταλισμου; Η κρίση δεν εμφανίζεται σε μεμονωμένες χώρες; Το Κεφάλαιο δεν έχει και εθνική βάση;

    Ακριβώς επειδή για την ΟΠΛΑ είναι γραμμένε το τι ήτανε σου ξαναλέω να ξαναπάς στον Κούλογλου και το λοιπό αντιΚΚΕ συνάφι και θα εκτιμήσουνε δεόντως ότι έχεις να πεις. Ότι μέσα σε συνθήκες που το Κράτος και το παρακράτος κυνηγούσανε και τρομοκρατούσανε αγωνιστές το ΚΚΕ ασχολούνταν με τους (εκατοντάδες χιλιάδες) ...Τροτσκιστές! Έχεις δίκιο, ότι πεις...

    Εδώ τώρα τι μας λες; Απο τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του και στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του είναι κάτι που θα ισχύει στην ανώτερη βαθμίδα του Κομμουνισμού. Δεν τα λέω εγώ, ο Μαρξ τα λέει, που τον επικαλείσαι και συνέχεια. Θα τρίζουν τα κόκκαλά του... Λέει επίσης ότι μέχρι να φτάσουμε στην ανώτερη βαθμίδα του κομμουνισμού θα υπάρχει μετά την επανάσταση μιά μεγάλη περίοδος χρονικά (κατώτερη βαθμίδα του κομμουνισμού-σοσιαλισμός) κατά την οποία θα ισχύει η αρχή απο τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του, στον ανάλογα με την εργασία του. Το ξαναλέω, ο Μαρξ τα λέει αυτά. Και δεν είναι τσιτάτα, επιστήμονας ήταν ο άνθρωπος έχει γράψει ολόκληρα έργα πριν φτάσει σε αυτά τα συμπεράσματα, αναλύει το πως και το γιατί. Μάλλον θα σου διέφυγε, όπως και πολλά άλλα....

    Και πάμε και στο θέμα μας το κύριο, αφού απάντησα σε όοοοοοολα όσα είπατε και απέδειξα για μία ακόμα φορά ότι όχι, ΔΕΝ είμαστε ελέφαντες. Για την απεργία, ΓΣΕΕ κλπ...

    Το ΠΑΜΕ ξαναείπα ότι δεν είναι ξεχωριστή οργανωτική δομή. Όλοι όσοι συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συνδικαλιστικά εκφράζονται μέσα απο τη ΓΣΕΕ. Το ΠΑΜΕ είναι πόλος συσπείρωσης σε ταξική κατεύθυνση. Αλλά αυτό τι έχει να κάνει με το ποιό πλαίσιο αιτημάτων επιλέγεις να στηρίξεις, σε ποιά συγκέντρωση πήγες εσύ;

    Το ΠΑΜΕ έχει κηρύξει και μόνο του απεργίες. Απο τη στιγμή που κήρυξε η ΓΣΕΕ θα κυνηγήσουμε της ΓΣΕΕ. Όσο για μεγαλύτερης διάρκειας θα γίνουν κι αυτές. Το ΠΑΜΕ είχε στις 22/1 συλλαλητήρια ανά την Ελλάδα, προετοιμάζει την επιτυχία της απεργίας, δεν σταμάτησε τον αγώνα. Μη λοιδωρείς τόσο το ΠΑΜΕ, δεν κάνει. Δείξε μας τα δικά σου δείγματα γραφής στο κάτω κάτω να πάρουμε παράδειγμα. Είπαμε, έξω απο το χορό πολλά τραγούδια λέγονται...

    Για τον κόσμο. Καταρχήν εμένα με νοιάζει πόσος κόσμος συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ και ξεφεύγει απο τη στρούγκα των συμβιβασμένων της ΓΣΕΕ. Το ΠΑΜΕ έχει ανάπτυξη και δυναμική κι αυτό φάνηκε και στις 12/12. Μία απλή σύγκριση με το ποιά ήταν η κατάσταση στις κινητοποιήσεις για το νόμο Γιανίτση (που μετά έγινε Ρέππα) δείχνει πιο είναι το μέγεθος της επιτυχίας. Αλλά ακόμα κι έτσι, μιά και θέλεις να το βάλεις ποσοτικά:
    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έκαναν παναττική συγκέντρωση στην Αθήνα, ενώ το ΠΑΜΕ έκανε συγκεντρώσεις και πορείες και σε Πειραιά, Μέγαρα, Ελευσίνα, Λαύριο, δηλαδή στις μεγάλες εργατουπόλεις και μάλιστα πολύ επιτυχημένες. Στη Θεσσαλονίκη ήταν ίδιος ο κόσμος. Στις πιο μικρές πόλεις το ΠΑΜΕ είχε περισσότερο. Αυτό τι σου λέει εσένα; Κάνε λοιπόν λίγο κράτει.

    Το ότι σας έχει γυρίσει την πλάτη η εργατική τάξη είναι γεγονός και είπα και γιατί. Άντε τώρα να ξεκουραστείς απο το μεροκάματο και καλό αγώνα όπως τον εννοείς. Όλοι εδώ είμαστε και κρινόμαστε απο αυτά που λέμε και αυτά που κάνουμε. Στις 13/2 εσύ κι ο "χώρος" σου θα ξαναπάτε με τη ΓΣΕΕ. Μαγκιά σας. Μην τα χώνεις όμως στο ΠΑΜΕ επειδή εσύ σέρνεσαι πίσω απο τις συμβιβασμένες ηγεσίες και δημιουργείς αυταπάτες στον κόσμο.
    βα.αλ. said...
    Ένα παλιό αντι κνίτικο γνωμικό λέει. “Μιλάω στους Κνίτες και με ακούνε τα ποντίκια” κάτι το οποίο νομίζω ότι ταιριάζει γάντι και στην περίπτωση σου. Περίπτωση η οποία παραμένει μέσα στη γραμμή επιχειρημάτων, κατηγοριών και τεχνασμάτων που 15 χρόνια τώρα συναντώ από Κνίτες. Είχα καιρό να συζητήσω με την συνομοταξία σας και κατάλαβα ότι τελικά όσα χρόνια και να περνούν δε λέτε να ανανεώσετε όχι μόνο τα επιχειρήματα σας αλλά ούτε καν τη φρασεολογία σας.

    Σε λίγο θα μας πείτε ότι σας κυνηγούσαν οι αναρχικοι και οι αριστεριστές και ότι εσείς απλά αμυνόσαστε... Άσε μας ρε Γκρου. Όταν δίνετε κόσμο στους μπάτσους τι θέλετε να σας κάνουν οι αναρχικοί. Να σας ευχαριστήσουνε; Όταν τόσα χρόνια στις σχολές τραμπουκίζετε με τον πιο ελεεινό τρόπο τι θέλετε να κάνουμε; Να πούμε ευχαριστώ που τρώμε μόνο ξύλο και δεν μας στέλνετε και διακοπές στην Τασκένδη; Και στο κάτω κάτω της γραφής ποιος είναι σε θέση να απειλήσει την πιο μαζική οργάνωση της νεολαίας; Οι 50 αναρχικοί; Έλεος δηλαδή...

    Τα ταξικά σωματεία του ΠΑΜΕ είναι παραμάγαζα του ΚΚΕ στους χώρους εργασίας με ακριβώς την ίδια λειτουργία (και πιθανά σε κάποιες περιπτώσεις και χειρότερη) που έχουν οι αντίστοιχες παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το μόνο που τα κάνει ταξικά είναι ότι είναι μέσα στη γραμμή του κόμματος. Ε δεν πάω εγώ ο μαλάκας να βάλω ΟΣΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ για να πω το αντίθετο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ από όλα αυτά. Να πάω να γαμηθώ γιατί είμαι ένας αντικομμουνιστής και εγκάθετος. Ωραία εγώ είμαι μαλάκας που μιλάω με στοιχεια (ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΟΥΤΕ ΣΕ ΕΝΑ) εσύ που δεν τα βλέπεις και λες ότι σου κατέβει τι είσαι;

    Το να ξεκόψουμε απο την κοινωνία είναι μία λάθος έκφραση αλλά δεν μπορούσα να το πω καλύτερα εκείνη τη στιγμή. Εννοούσα ότι όταν επικρατεί παντού καπιταλισμός εσύ δε μπορείς να κάνεις σοσιαλισμό σε μία μόνο επιχείρηση, εργοστάσιο κλπ. Αυτό είναι ουτοπικός σοσιαλισμός του 19ου αιώνα. Οι συνθήκες εργασίας είναι οι καλύτερες δυνατές αλλά θα υπάρχει και το κέρδος. Για τις δικές σας επιχηρήσεις δε μου είπες, ωραία ντρίμπλα.

    Ωραία σύμφωνοι. Όταν επικρατεί παντού καπιταλισμός εσύ μπορείς να κάνεις σοσιαλισμό σε ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΧΩΡΑ; Αυτό τι είναι; Σταλινισμός του 20ου αιώνα;

    Αφού έχεις πολύ καλές σχέσεις με τον Μαρξ να του πεις του μπαγασάκου να παίρνει και κάνα τηλέφωνο και εμάς τους φτωχούς και όχι να μας έχει γραμμένους τώρα που βρήκε καλύτερες παρέες από τις δικές μας. Όλα τα στρώματα αγαπητέ έχουν μεγαλύτερο συμφέρον από τον κομμουνισμό αν τον δεις από την οντολογική και φιλοσοφική του σκοπιά. Αυτό τι πα να πει; Να κάνουμε κονέ με τον Δασκαλάκη. Και ρε απαράδεκτοι και πολιτικαντηδες του ΚΚΕ να πάτε πρώτα να βρείτε την εργατική τάξη στους χώρους δουλειάς της και ΜΕΤΑ να πάτε να κάνετε και συμμαχίες με τα μικροαφεντικά... Αλλά σιγά... μικροαφεντικά είστε και εσείς.

    Ενώ ο σοσιαλισμός σε μια μόνο χώρα είναι και γαμώ τις φάσεις έεε; Καλά λοιπόν. Απλά μάθε από μένα (γιατί προφανώς δεν στο έμαθε το κόμμα σου) ότι η επανάσταση είναι μία διαδικασία, ένα γίγνεσθαι, ένα προτσέσσο και όχι μια στιγμή ανάλογη του Μπιγκ Μπανγκ. Έλεος δηλ. τις ίδιες μαλακίες λένε και οι αστοί ΓΕΝΙΚΩΣ για την επανάσταση. Μήπως θα πρέπει τα επιχειρηματα σου να σταματήσεις να τα ψωνίζεις από αυτό το μαγαζί; Όχι τίποτα άλλο μάγκα μου αλλά αυτά είναι ΔΕΞΙΑ επιχειρήματα.

    Μάλλον εσύ έμαθες από τον Κούλογλου τα καμώματα του ΚΚΕ. Όλως παραδόξως όλοι οι υπόλοιποι τα έχουμε μάθει από αλλού. (Σε παρακαλώ μην μου φέρνεις τηλεοπτικά παραδείγματα, δεν παρακολουθώ -ειλικρινά. Διαβάζω βιβλία που λέει και το ΠΑΜΕ εδώ και χρόνια).


    Εδώ τώρα τι μας λες; Απο τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του και στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του είναι κάτι που θα ισχύει στην ανώτερη βαθμίδα του Κομμουνισμού. Δεν τα λέω εγώ, ο Μαρξ τα λέει, που τον επικαλείσαι και συνέχεια. Θα τρίζουν τα κόκκαλά του... Λέει επίσης ότι μέχρι να φτάσουμε στην ανώτερη βαθμίδα του κομμουνισμού θα υπάρχει μετά την επανάσταση μιά μεγάλη περίοδος χρονικά (κατώτερη βαθμίδα του κομμουνισμού-σοσιαλισμός) κατά την οποία θα ισχύει η αρχή απο τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του, στον ανάλογα με την εργασία του. Το ξαναλέω, ο Μαρξ τα λέει αυτά. Και δεν είναι τσιτάτα, επιστήμονας ήταν ο άνθρωπος έχει γράψει ολόκληρα έργα πριν φτάσει σε αυτά τα συμπεράσματα, αναλύει το πως και το γιατί. Μάλλον θα σου διέφυγε, όπως και πολλά άλλα....

    Εγώ αγαπητέ δεν ξέρω τι λεω ή εσύ δεν μπορείς να διατυπώσεις μία πρόταση στα ελληνικά. Ξαναδιατύπωσε τη λοιπόν μπας και καταλάβουμε. Επιστήμων ο Μαρξ; Δηλ. το Κεφάλαιο είναι επιστημονικό έργο και όχι πολιτικό; Πάντως ο άνθρωπος δεν έτρεχε σε επιστημονικά συνέδρια και ούτε διοργάνωνε επιστημονικές ημερίδες. Εγώ πάντως νόμιζα ότι ο Καρλ ήταν ένας επαναστάτης...

    Ας έρθουμε λοιπόν στο ΠΑΜΕ αφού ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ από αυτά που έθεσε αλλά το μόνο που κάνεις είναι να παίζεις την κασετούλα.

    Μάλιστα. Μας λες λοιπόν με απλά λόγια ότι το ΠΑΜΕ είναι στη ΓΣΕΕ (δεν χρειάζεται να μας το πεις φυσικά γιατί είναι -απλούστατα η ΓΣΕΕ είναι η μόνη τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση- το ΠΑΜΕ δεν είναι τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση είναι αυτό που λες) και ότι ουσιαστικά η διαφορά σας με τη ΓΣΕΕ είναι ότι βάζετε ένα άλλο πλαίσιο. Με αυτή την λογική εάν όλοι εμείς κατεβαίναμε μόνοι μας και όχι στη ΓΣΕΕ εσείς δεν θα είχατε κανένα πρόβλημα. Σωστά; Μπορείς όμως τώρα να μου εξηγήσεις ποιος είναι πιο μπροστά πολιτικά ένας ο οποίος κατακρίνει τη ΓΣΕΕ και δεν έχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ καμία σχέση μαζί της ή κάποιος ο οποίος την κυνηγάει; Και επιτέλους για λίγη σοβαρότητα. Πιο πάνω μας λες ότι ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ σχέση με τη ΓΣΕΕ και τώρα μας λες ότι τρέχετε τις απεργίες της. Μπορείς να μου εξηγήσεις ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΜΕ που καλεί στην απεργία στις 13/2 με το δικό του πλαίσιο και στο Ρεπό που επίσης καλεί στην απεργία στις 13/2 με το δικό του πλαίσιο επίσης; Δεν χρειάζεται να πεις όμως τίποτα γιατί ήδη ξέρω. Το ΠΑΜΕ είναι το ΚΚΕ ενώ το Ρεπό είναι κάτι περίεργοι. Ευχαριστώ.

    Εγώ πάω με τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Μπορείς και εσύ να πας με το Χόρτη να πιείτε καφεδάκι στο Παρίσι.

    Θα σε παρακολούσα απο εδώ και εμπρός να απαντάς στα ερωτήματα που σου θέτω. Γιατί αλλιώς αν όλη αυτή η συζήτηση είναι στο επίπεδο των εντυπώσεων θα αρχίσω να κανω κοπυ παειστ μερικές δεκάδες ερωτήματα που επιμένεις να αγνοείς.

    Αυτά...
    Ανώνυμος said...
    Καταρχήν απο την αρχή είπα ότι απαντάω μόνο και μόνο για να μη δημιουργείς ΕΣΥ εντυπώσεις. Απο κει και πέρα δε νομίζω ότι έχω αφήσει κάτι αναπάντητο σε όλους όσους έχουν πει ότι τους κατέβει εδώ μέσα.

    Αναμασάς τα ίδια για τους μπάτσους. Μένω σε αυτά που είπα. Παίζε όσο θες κυνηγητό, εμείς δε θα έχουμε καμμία σχέση με αυτό το παιχνίδι. Και μη μιλάς για τραμπουκισμούς. Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί. Το ότι οι αναρχικοί την πέφτουνε σε Κνίτες όποτε μπορέσουν, άνευ λόγου και αιτίας είναι γεγονός, δεν είναι δικιά μου προπαγάνδα.

    Αυτά που εσύ λες στοιχεία, στα οποία κιόλας λες ότι δεν απάντησα, δεν είναι τίποτα άλλο απο γενικόλογες καταγγελίες. Δεν έχει νόημα να κάνω εγώ την κατίνα και να λέω τι έκανε ο τάδε και δείνα, τι δράση αναπτύσει το κάθε σωματείο, συνδικάτο, εργατικό κέντρο κτλ που συμμετέχει στο ΠΑΜΕ. Εγώ ξαναλέω ότι το ΠΑΜΕ κινείται σε μία πολύ σωστή κατεύθυνση, με ταξικό προσανατολισμό που φαίνεται απο τη συνολική δράση του και το πλαίσιο αιτημάτων. Απο κει και πέρα επειδή αφήνεις σαφείς αιχμές ότι εμείς τα έχουμε τάτσι-μίτσι-κότσι με την εργοδοσία, κάτι που δυστυχώς μου ξέφυγε παραπάνω, ε, τι να σου πω. Είναι καθαρό και συνειδητό ψέμα. Προφανώς και δε ξέρω τη δράση κάθε ενός που συμμετέχει στο ΠΑΜΕ αλλά ξέρω και βλέπω όσα μπορώ. Και είναι χυδαίο ψέμα να λες ότι η γραμμή του ΠΑΜΕ είναι να τα έχει καλά με την εργοδοσία ενώ η πραγματικότητα είναι ότι προσπαθεί, με όσες δυνάμεις διαθέτει, να σπάει στην πράξη την εργοδοτική τρομοκρατία, να δυναμώσουν τα σωματεία, να καταλάβουν οι εργαζόμενοι τη δύναμή τους.

    Για το Σοσιαλισμό σε μία χώρα σου είπα παραπάνω για ανισόμετρη ανάπτυξη. Διάβασε και Λένιν για τον αδύναμο κρίκο στον ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Η κρίση, που είναι κάτι που θα συμβεί ανεξάρτητα απο τον αντικειμενικό παράγοντα και θα δημιουργήσει επαναστατική κατάσταση, θα εκδηλωθεί σε μία χώρα ή ομάδα χωρών μόνο λόγω ακριβώς της ανισόμετρης ανάπτυξης του Καπιταλισμού. Αν ακ ιόταν η επανάσταση είναι νικηφόρα, δηλαδή λυθεί το ζήτημα της εξουσίας που πρέπει να περάσει στα χέρια της εργατικής τάξης, μετά μπαίνει το καθήκον της Σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Και για να μην πετάξεις καμμία μαλακιούλα, όχι, δεν θα την πάρει με εκλογές την εξουσία η εργατική τάξη. Οκ; Είναι κι αυτή δεξιά επιχειρηματολογία;

    Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ είναι αυτή που είπα. Διαφωνείς, καλώς. Κάνε δική σου.

    Το Κούλογλου τον φέρνω σαν παράδειγμα γνήσιου αντιΚΚΕ που προσπαθεί κιόλας να την βγεί απο πιο "αριστερά" μας. Κάτι που ισχύει και στην περίπτωσή σου. Η δράση του ΚΚΕ την περίοδο της Αντίστασης και του Εμφυλίου ήταν πρωτοπόρα, με όσα λάθη και αδυναμίες είχε. Ποτέ όμως δεν ήταν ενάντια στο λαό. Αν ήταν, όπως το περιγράφεις, δε θα είχε την αμέριστη υποστήριξη πλατιών λαϊκών στρωμάτων, δε θα είχε γιγαντωθεί το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, δε θα είχε αντέξει ο ΔΣΕ 3,5 χρόνια ενώ υστερούσε τόσο απέναντι σε ένα πάνοπλο Κυβερνητικό Στρατό. Είσαι σοβαρός τώρα να ισχυρίζεσαι ότι ενώ υπήρχαν ένα σωρό αντίπαλοι εμείς ασχολούμασταν με τους ...Τροτσκιστές;! Συγγνώμη κιόλας, αλλά ποιός τους γ.....σε τους τροτσκιστές. Πήγαινε σε καμμία Λέσβο, Σάμο, Χίο εκεί που όταν έβγαινες για αντάρτικο δεν υπήρχε διαφυγή, βρες κανένα ιστορικό και προσπάθησε να υποστηρίξεις την άποψή σου. Και για τα συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου και γενικά για το αντάρτικο στα νησιά στο δηλώνω ότι είμαι πολύ καλύτερα ενημερωμένος απο εσένα.

    ΠΑρακάτω σε χάλασε που είπα τον Μαρξ επιστήμονα; Κάνεις δηλαδή την τρίχα τριχιά προκειμένου να βρεις κάτι, να πιαστείς για να μου την πεις. Ναι, επαναστάτης ήταν ο άνθρωπος και το έλεγε κι ο ίδιος και το αναγνωρίζουμε όλοι μας. Όταν εγώ είπα ότι ήταν επιστήμονας, αν διάβασες και την υπόλοιπη πρόταση, αναφερόμουνα στο ότι τα συμπεράσματα που έχει βγάλει και την ανάλυση του Καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής την έχει κάνει με επιστημονικό τρόπο, συλλογή δεδομένων, επεξεργασία τους κτλ. Δεν έχει πει ποτέ κάτι αυθαίρετα, χωρίς να έχει στηριχτεί κάπου.

    Για το ΠΑΜΕ ότι θεωρούσα ότι χρήζει απάντησης το απάντησα. Συνεχίζεις πάντως να διαστρεβλώνεις αυτά που λέω, τόση η πρεμούρα σου πια να βγεις απο πάνω; Εγώ είπα ότι εμείς δεν έχουμε καμμία σχέση με τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ. Όπως είπα ξανά πολλές φορές το ΠΑΜΕ δεν είναι άλλη ΓΣΕΕ, όσοι συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ εκφράζονται μέσα απο τις υπάρχουσες δομές του συνδικαλιστικού κινήματος. Όσο το ότι τρέχουμε για τις απεργίες της ΓΣΕΕ, εμείς αξιοποιούμε όποιον τρόπο αγώνα είναι πρόσφορος και θα συμβάλει στο να κινητοποιηθί ο κόσμος, να συμμετέχει, να καταλάβει τη δύναμή του. Εμείς θα πηγαίνουμε στον κόσμο και θα του ζητάμε να απεργήσει καταθέτοντάς του το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, αποκαλύπτοντας το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών και του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Και θα τους καλούμε να τους γυρίσουν έμπρακτα την πλάτη συμμετέχοντας στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Κι απο κει και πέρα δε θα μείνουμε μόνο στην απεργία. Όπως είχαμε και τα συλλαλητήρια στις 22 Γενάρη αμέσως μετά την απεργία θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις, με όποια μορφή αποφασίσουν οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ.

    Οι διαφορά μας με το Ρεπό, εκτός απο το διαφορετικό πλαίσιο πάλης που είναι δικαίωμα του καθενός, είναι ότι εσύ θα ξαναπάς στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ. Θα ξαναεγκλωβίσεις κόσμο σε αυτή τη λογική. Θα γίνεις το ακροατήριο μιάς συγκέντρωσεις που θα ζητάει διευθέτηση χρόνου εργασίας, τριετή ΕΓΣΣΕ, θα υπερασπίζεται το νόμο Ρέππα. Ευχαριστούμε, εμείς δε θα πάρουμε.
    βα.αλ. said...
    Καταρχήν νομίζω ότι στον γκρου απάντησαν πολύ όμορφα και πολύ απλά ο ανώνυμος και ο bhoy. Η ΓΣΕΕ δεν έχει "κόσμο". Αν έτυχε να πάει κανείς σε άσχετο χρόνο σε καμιά συγκέντρωση της ΓΣΕΕ θα καταλάβαινε ποιος είναι ο "κόσμος" της. Καμιά κατοστή στελέχη και ΌΛΟΙ οι υπόλοιποι να είναι του Συν και της εξωκοινοβουλευτικής.H ΓΣΕΕ δεν έχει κόσμο με άλλα λόγια... Όλοι όσοι πάνε εκεί πάνε κατα βάσην για αυτό που είπε ο ανώνυμος. Εγώ δεν θα πω -όσον αφορά την σκληρή περιφρούρηση του ΚΚΕ- να βγεις από το μπλοκ να γράψεις, εγώ θα πω να πας και να μοιράσεις μια προκύρηξη. Αν δεν φας ξύλο είσαι τυχερός.

    @ βλογγερ

    Άθελα (;) σου θίγεις κάποια πολύ μεγάλα ζητήματα, τα οποία πραγματικά χρειάζονται πολύ χωρό να αναλυθούν και πολύ χρόνο να συζητηθούν.

    Το πρώτο που λες είναι θέμα ξεκάθαρα πολιτικών αντιλήψεων και πολιτικών απόψεων, και βασικά στον πυρήνα τους. Η λογική η οποία περιγράφεις μου είναι εντελώς ξένη, γιατί προυποθέτει ΕΝΑ κόμμα, ΜΙΑ άποψη, ΜΙΑ πολιτική στάση. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να απορρίψεις εντελώς αυτή την προσέγγιση για να καταλάβεις αυτό που θέλω να πω. Για μένα το εργατικό κίνημα αλλά και το επαναστατικό κίνημα δεν χρειάζεται ΜΙΑ άποψη και ΜΙΑ όργανωση. Για μένα χρειάζεται η εσωτερική δημοκρατία (με την πιο κοινή έννοια του όρου), χρειάζεται να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις και ιδέες. Αυτό που χρειάζεται να είναι κοινό δεν είναι η μπετοναρισμένη άποψη για τα πράγματα, αλλά οι διαδικασίες του κινήματος και οι δομές μέσα στις οποίες οι συμφωνίες και οι διαφωνίες θα συζητούνται και θα επιλύονται. Η επανάσταση δεν θέλει οπαδούς, η επανάσταση απαιτεί επαναστατημένους ανθρώπους. Ανθρώπους που είναι σε θέση να σκεφτούν και για τον εαυτό τους και για τους άλλους. Η επανάσταση δεν είναι μια επιλογή ανάμεσα στα αίτημα πιάτα του μενού στο εστιατόριο της ιστορίας. Η επανάσταση είναι να στίβεις το μυαλό σου και δεις πως στο καλό θα μαγειρέψεις το φαί που θα φας. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τη διαφορά.

    Το ζητούμενο δεν είναι ποιος συγκρούεται πιο πολύ. Αυτό που λέω είναι ότι συνολικά το επίπεδο της σύγκρουσης είναι κοινό. Και πάντα θα είναι κοινό. Πίστεψε με αν ένα κομμάτι της τάξης χρειαστεί να περιφρουρήση τις απεργίες του με όπλα το ίδιο θα κάνει και το ΚΚΕ. Αυτό βασικά λέω ότι το ιστορικό επίπεδο της σύγκρουσης είναι κοινό, και δεν είναι ούτε του ΚΚΕ ούτε των αναρχικών, είναι αυτό του βαθμού συνείδησης και πράξης των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων. Ωστόσο λέω και κάτι ακόμα. Μιας και δεν έχω κάνει καμία διατριβή αλλά ούτε και παρακαλουθώ από πολύ κοντά το ΠΑΜΕ, έφερα ένα-δύο παραδείγματα από τον εργασιακό μου χώρο. Εκεί δηλώνω ρητά ότι δεν είδα καμία σύγκρουση. Το να υπερασπιστείς έναν εργάτη που απολύθηκε δεν είναι σύγκρουση, είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοσυντήρησης... Είναι ένα στοιχειώδες καθήκον...

    Όσον αφορά το τελευταίο συγχώρα με αλλά τα αμαρτήματα του ΚΚΕ είναι πάρα πολλά. Δεν θεωρώ το κάθε 20χρονο μέλος του ΚΚΕ προσωπικά υπεύθυνο για ότι έκανε ή δεν έκανε το ΚΚΕ στα 90 χρόνια της πρωτοπορίας του, αλλά φυσικά δεν μπορώ και ούτε πρέπει να αγνοήσω την ιστορική και πολιτική πορεία του. Το θέμα είναι απλό αγαπητέ. Για το ΚΚΕ (το ΚΚΕ των στελεχών και των γραφειοκρατών) εμείς είμαστε πράκτορες, μικροαστοί, ασφαλίτες, τροτσκιστές, αναρχικοί, κυβερνητικοί, εγκάθετοι και άλλα διάφορα. Όταν σπούδαζα και που τότε είχα μία πολύ πιο στενή τριβή και με αυτούς αλλά και με τους πασόκους πίστεψε με προτιμούσα δεκα φορές να με βρίζουν οι πασόκοι. Τουλάχιστον οι κατηγορίες των πασόκων ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ήμουνα αναρχικός, κομμουνιστής, δεν ήξερα τι έλεγα, τίποτα από αυτά που προτείναμε δεν μπορούσε να γίνει. Με μία έννοια τουλάχιστον οι Πασόκοι δεν πετούσαν λάσπη και με τοποθετούσαν εκεί που πραγματικά είμαι: στα αριστερά τους και όχι στα υπόγεια της ΓΑΔΑ.

    Το ΚΚΕ έχει χρόνια τώρα αυτή την τακτική. Οτιδήποτε εχθρικό από αυτό δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από αντιδραστικό. Απλό είναι.

    Έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια να μην ανοίγω συζήτηση με Κνίτες. Δυστυχώς αυτή η κουβέντα πάει στο ΚΚΕ και τον ιστορικό του ρόλο. Δεν είμαι διατεθειμένος να (ξανα)συζητήσω τίποτα. Εγώ αυτά τα έχω ληγμένα. Είναι επίσης γνωστό ότι ο καθένας μπορεί να διαβάσει και να ερμηνεύσει όπως του καπνίσει τα ιστορικά γεγονότα. Έτσι λοιπόν όταν το 98 δώσανε οι Κνίτες κόσμο είναι υπεράσπιση του μπλοκ. Εδώ βέβαια υπάρχει μία αντίφαση: ΠΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΣΟΥΝΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΚΕ, ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ μόνο το μυαλό του Κνίτη μπορεί να κατανοήσει. Πιθανά να υπάρχουν και τίποτα εξισώσεις μαρξισμού λενινισμού που να λύνουν τέτοια προβλήματα. Εγώ πάντως δεν ξέρω καμία. Αλλά δεν ανέχομαι να κοριδεύεις με την υπεράσπσιη του μπλοκ σου...

    Θα σου απαντήσω και εγώ παρόλα αυτα σε όλα όσα λες. (Για τον ίδιο λόγο των εντυπώσεων, αν και να είσαι σίγουρος ότι θα τον χάσεις.)

    Όλη μας η δράση προσανατολίζεται σε αυτό.

    Μπορείς να μου πεις πως ακριβώς στοχεύει στο σοσιαλισμό η δράση του επιχειριασιακού σωματείου της εταιρείας που δουλεύω; Πίνωντας καφεδάκι με τα αφεντικά; Ή βγαίνοντας ο πρόεδρος του ταξικου σωματείου, όταν σε καποια φάση αποφασίζουν τα Καρφούρ να δουλέψουν Πρωτομαγιά, και λέει "μα γιατί βγάλετε διαφημίσεις ότι είμαστε ανοιχτά την Πρωτομαγιά; Έπρεπε να τα συζητήσετε πρώτα μαζί μου";

    Ναι ναι ξέρω. Ψέμματα και αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Από πάνω η ανάρτηση μου αγαπητέ έχει γεγονότα. Αν σε παίρνει μίλα στη βάση αυτών.

    Το ότι έχουμε επιχειρήσεις είναι αναγκαίο κακό.Απο κει και πέρα το ότι η Τυποεκδοτική κάνει τώρα και άλλες δουλειές ότι κέρδος βγάζει πηγαίνει στο Κόμμα, όπως και οι βουλευτικές αποζημιώσεις και όλοι οι μισθοί απο δημόσια αξιώματα που κατέχουν μέλη του Κόμματος.

    Μάλιστα.Ωραία για εξηγήσε μου τώρα πως γίνεται ακριβώς μία επιχείρηση να βγάζει κέρδος ΧΩΡΙΣ να εκμεταλλεύεται τους εργάτες. Αφήνω κατα μέρους το εύλογο ερώτημα ότι τα κέρδη θα έπρεπε να πηγαίνουν όχι στο κόμμα αλλά στους ίδιους τους εργαζομένους για να μην σε μπερδέψω.

    Δεν ξέρω τι συμμαχία μπορεί να έχεις ΕΣΥ με τον μπακάλη της γειτονιάς σου, αλλά εγώ δεν έχω ΚΑΜΜΙΑ απολύτως. Όλοι όσοι περιγράφεις ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ. Πέραν της πολύ απτής πραγματικότητας ότι αυτοί ακριβώς οι χώροι είναι και οι χώροι όπου ζει και βασιλεύει η πιο ακραία μορφή μαύρης εργασίας...

    Όντως ειναι ένα χυδαίο επιχείρημα η ταύτιση των θέσεων του ΚΚΕ με το ΛΑΟΣ. Δεν ταυτίζεται το ΚΚΕ με το ΛΑΟΣ. Το ΛΑΟΣ είναι αυτό που ταυτίζεται με το ΚΚΕ. (80 χρόνια στην πρωτοπορία...)

    Όσον αφορά την ΟΠΛΑ υπάρχει ένα πολύ λεπτό θέμα για να σε καταλάβουμε: ο τροτσκιστής τι είναι; Αστός, πράκτορας ή διαφωνών; Αν μας λύσεις αυτή την απορία πιθανά να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοείς.

    Για το ΑΠΘ δεν ξέρω δεν απαντώ. Αλλά μάλλον Βιλλαρδουίνε να προσέχεις τις πηγές σου... Γιατί θα τις βρούνε. ;)

    Τώρα αυτά για ιστορικές αναγκαιότητες τα αφήνω κατα μέρους. Είπαμε ο καθένας μπορεί να βρίσκει ότι ιστορικές αναγκαιότητες του κάνει κέφι. Εγώ έχω ακριβώς τις αντίθετες από σένα. Εχεις κάνα πρόβλημα;

    Τελικά είστε πολύ διασκεδαστικοί. Ναι ο μόνος μου στόχος είναι να χτυπάω το ΚΚΕ. Κάθε πρωί πετάω βελάκια στην Αλέκα... Άσε μας ρε Γκρου, που έχει ανάγκη η πιο μαζική οργάνωση της νεολαίας μη χτυπήσει από τα χτυπήματα του It's all done by mirrors...

    Μην προσπαθήσεις να συνεχίσεις τη συζήτηση για το ΚΚΕ πίστεψε με δεν θα βγάλεις άκρη.

    Αν θες όμως να συζητήσεις για τα "ταξικά" σας σωματεία έχω όλη την όρεξη του κόσμου...


    Φίλε μου Γκρου. Δεν είπα ότι δεν θέλω να ανοίγω κουβέντες με Κνίτες αόριστα. Είπα ότι βαριέμαι να κάνω κουβέντα για το ΚΚΕ και τον ιστορικό του ρόλο. Αυτό. Για τα ταξικά σωματεία έχω αρκετή όρεξη πίστεψε με.

    Οκ, διαχωρίζετε τα μπλοκ και τις πορείες σας. Πες όμως ευθέως ότι δεν έχετε κανένα πρόβλημα να δώσετε κόσμο στους μπάτσους. ΑΥΤΟ είναι το πρόβλημα μου εμένα. Πες το ευθέως λεβέντη μου. Τη βρίσκουμε να δίνουμε κόσμο στους μπάτσους. Και τελειώνει εκεί η ιστορία. Τόσο δύσκολο είναι.

    Να πω τι ρε μεγάλε αλλού; Για τα καφεδάκια και τα συνέδρια; ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΣΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΠΕΡΑ. Εγώ δεν έχω να πω τίποτα. Μιλάω με γεγονότα για τα οποία μάλιστα καμαρώνετε. Οι κινητοποιήσεις αυτές καλώς έγιναν και καλά το κάνανε και πραγματικά χαίρομαι που οι συνάδελφοι γύρισαν στη δουλειά. Να σε ενημερώσω επίσης ότι στο blog του Ρεπό υπάρχει ανάρτηση με αυτό το θέμα. Αλλά για να λέμε τα σύκα σύκα και το Ρίτσο Ρίτσο για εμένα η υπεράσπιση ενός απολυμένου είναι το ελάχιστο καθήκον των σωματείων. Απλό είναι. Και μην ανησυχείς για το που είμουνα. Έχουμε και μεις να τρέξουμε ζήτημα απολύσεων... Θα ενημερωθείς αύριο μεθαύριο.

    Θα ξεκόψετε από την κοινωνία άμα το ΚΚΕ δώσει το παράδειγμα ενός “σοσιαλιστικού τρόπου” παραγωγής; Ωραία για να μην ξεκόψετε από την κοινωνία εγώ λέω τους εργαζόμενους εκεί να τους ταράξετε στις υπερωρίες, να μην τους κολλάτε τα ένσημα, να μην νοιάζεστε για την ασφάλεια τους και τα λοιπά. Αυτό κάνουν οι υπόλοιπες “καπιταλιστικές” επιχειρήσεις. Αυτά να κάνετε και εσείς για να μην ξεκόψετε. Τέλος πάντων η Τυποεκδοτική ειναι ένα παράδειγμα κρατικού καπιταλισμού. Για αυτό δεν διαφέρει καθόλου από τις άλλες επιχειρήσεις. Απλά εκεί που το κέρδος το ιδιοποιείται στον καπιταλισμό ο ατομικός καπιταλιστής, στον σοσιαλισμό του Περισσού το ιδιοποιείται ο συλλογικός καπιταλιστής. Ο κακομοίρης γερό Κάρολος εμένα μου έμαθε ότι όποιος εκμετάλλευεται είναι εκμεταλλευτής και έιναι εχθρός μου. Τέλος. Αυτή είναι η αλήθεια του εργάτη λεβέντη μου. Όλα τα υπόλοιπα είναι λενινιστικές ντρίπλες στο λασπωμένο γήπεδο της ιστορίας.

    Για το μπακάλη: το πρόβλημα αγαπητέ να σου θυμίσω ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΟΧΙ. Και ο Κόκκαλης φαντάζομαι ότι θα ξεσκίζεται στη δουλειά. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΚΑΡΠΩΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ. Τόσο απλό. Και από τη στιγμή που κάποιος καρπώνεται την υπεραξία που παράγω με κλέβει. Μου κλέβει κομμάτι της ζωής μου. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ. Δεν έχουν περάσει πια και οι αιώνες για να έχετε ξεχάσει τον Μαρξ έτσι δεν είναι;

    Εγώ παλεύω για την παγκόσμια προλεταριακή επανάσταση. Νταξει τώρα; Πρόσεχε μόνο να μην χρησιμοποιείς πολύ συχνά τη λέξη σοσιαλισμός γιατί κυκλοφορούν και κάτι άλλο σοσιαλιστές στην πιάτσα.

    Όσον αφορά την ΟΠΛΑ εγώ δεν εχω πρόβλημα να αποδείξω τι έκανε και τι δεν έκανε. Εκεί είναι όλα γραμμένα. Το θέμα είναι να αποκτήσετε επιτέλους το τσαγανό να μας πείτε και σε μας τι πραγματικά έκανε η ΟΠΛΑ. Πείτε ευθέως βρε αδερφέ: Ναι τους φάγαμε τους τροτσκιστές και καλά κάναμε. Και θα το ξανακάνουμε όποτε έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Μην κρύβεστε όμως πίσω από το δάκτυλο σας και μας λέτε αρλούμπες για προστασία λαικν αγωνιστών κλπ κλπ. Ντάξει;

    Αυτές τις χοντράδες για την επιβολή κλπ κλπ τα σκέφτηκε μόνος ή τα διάβασες κάπου; Να σου θυμίσω ότι το νόημα δεν είναι ΟΣΟ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΤΟΣΟ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ. Αυτό μας λέει και ο Καραμανλής (βέβαια ας έρθει ΕΝΑΣ να μπου ΠΟΣΟΤΙΟΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΟΥΛΕΥΩ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΙΡΝΩ). Με άλλα λόγια αγαπητέ μου ο γερο Κάρολος δεν έλεγε αυτές τις παπαριές με με ύφος επιστήμονα μας τσαμπουνάς εσύ βραδιάτικα. Έλεγε, ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ. Ως εκ τούτου, η δυνατότητα με την ανάγκη δεν συσχετίζονται με κανένα τρόπο. Είναι ανεξάρτητα. Ο καθένας προσφέρει αυτό που μπορεί και παίρνει αυτό που έχει ανάγκη. Τέλος πάντων ότι λές εδώ

    Το ΚΚΕ παλεύει για το Σοσιαλισμό όπως ξαναείπα. Τα διάφορα περί επιβολής της εργασίας ανώνυμε τα οποία βγάζεις απο το κεφάλι σου δεν έχουν καμμία σχέση με το σοσιαλισμό. Απο τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του, στον καθένα σύμφωνα με την εργασία του, δηλ όσο δουλέψεις τόσα θα πάρεις. Δε θες να δουλέψεις; Δικαίωμά σου, δε θα σε πληρώνει όμως το κράτος για να κάθεσαι. Βρες τρόπο να ζήσεις. Που είναι η επιβολή;

    είναι ΝΕΤΑ ΣΚΕΤΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ. Οι τεμπέληδες δεν τρώνε κλπ κλπ. Ή πάρε τον καθοδηγητή σου τηλ. ή πρόσεχε τι χαζομέρες λες.

    Έχω την αίσθηση ότι γενικώς όλοι οι κομμουνιστές και οι αναρχικοί κατα βάσην βρίσκουν χρήματα με τον πιο παραδοσιακό τρόπο αυτό της εισφοράς των μελών. Υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις εκμετάλλευσης της εργασίας αλλά αυτές είναι λίγες. (Τυποεκδοτική κλπ)

    Και για να τελειώνουμε μεγάλε με το ότι κάνουμε πλάτες στη ΓΣΕΕ (αν είναι δυνατόν;;; Τις δικές μας τις πλάτες έχει ανάγκη η ΓΣΕΕ;;;) εγω να σε ρωτήσω κάτι άλλο. Αφού σας έπιασε τα τελευταία χρόνια (πριν μια δεκατία στη ΓΣΕΕ είσασταν και εσύ σε αντίθεση με τους αναρχικούς που ΠΑΝΤΑ τη βρίζανε) αυτό το αντι ΓΣΕΕ μένος και αφού το ΠΑΜΕ έχει τέτοια δυναμική ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ; Γιατί δεν κυρρήττει μόνο του μεγαλύτερης διάρκειας απεργία; Αλλά περιμένει καρτερικά κάθε δίμηνο τη ΓΣΕΕ να κυρήξει ΑΥΤΗ απεργία. Και αν δεν κάνω λάθος οι μάζες (αριθμητικα) στις 12-12 στη ΓΣΕΕ ήτανε και όχι στο ΠΑΜΕ. Αλλά τέτοιοι πολιτικάντηδες είσαστε βρε καυμένοι. Και εσείς με τις πλάτες της ΓΣΕΕ κορδώνεστε για την 12-12.

    Κατά τα άλλα ναι έχεις δίκιο η εργατική τάξη μας έχει γυρίσει την πλάτη. Ενώ με εσάς χορεύει τανγκό στο φως των χιλιάδων αστεριών της σοσιαλιστικής επανάστασης.

    Άσε μας ρε γκρου και έχουμε και αύριο μεροκάμματο

    Ένα παλιό αντι κνίτικο γνωμικό λέει. “Μιλάω στους Κνίτες και με ακούνε τα ποντίκια” κάτι το οποίο νομίζω ότι ταιριάζει γάντι και στην περίπτωση σου. Περίπτωση η οποία παραμένει μέσα στη γραμμή επιχειρημάτων, κατηγοριών και τεχνασμάτων που 15 χρόνια τώρα συναντώ από Κνίτες. Είχα καιρό να συζητήσω με την συνομοταξία σας και κατάλαβα ότι τελικά όσα χρόνια και να περνούν δε λέτε να ανανεώσετε όχι μόνο τα επιχειρήματα σας αλλά ούτε καν τη φρασεολογία σας.

    Σε λίγο θα μας πείτε ότι σας κυνηγούσαν οι αναρχικοι και οι αριστεριστές και ότι εσείς απλά αμυνόσαστε... Άσε μας ρε Γκρου. Όταν δίνετε κόσμο στους μπάτσους τι θέλετε να σας κάνουν οι αναρχικοί. Να σας ευχαριστήσουνε; Όταν τόσα χρόνια στις σχολές τραμπουκίζετε με τον πιο ελεεινό τρόπο τι θέλετε να κάνουμε; Να πούμε ευχαριστώ που τρώμε μόνο ξύλο και δεν μας στέλνετε και διακοπές στην Τασκένδη; Και στο κάτω κάτω της γραφής ποιος είναι σε θέση να απειλήσει την πιο μαζική οργάνωση της νεολαίας; Οι 50 αναρχικοί; Έλεος δηλαδή...

    Τα ταξικά σωματεία του ΠΑΜΕ είναι παραμάγαζα του ΚΚΕ στους χώρους εργασίας με ακριβώς την ίδια λειτουργία (και πιθανά σε κάποιες περιπτώσεις και χειρότερη) που έχουν οι αντίστοιχες παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το μόνο που τα κάνει ταξικά είναι ότι είναι μέσα στη γραμμή του κόμματος. Ε δεν πάω εγώ ο μαλάκας να βάλω ΟΣΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ για να πω το αντίθετο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ από όλα αυτά. Να πάω να γαμηθώ γιατί είμαι ένας αντικομμουνιστής και εγκάθετος. Ωραία εγώ είμαι μαλάκας που μιλάω με στοιχεια (ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΟΥΤΕ ΣΕ ΕΝΑ) εσύ που δεν τα βλέπεις και λες ότι σου κατέβει τι είσαι;

    Το να ξεκόψουμε απο την κοινωνία είναι μία λάθος έκφραση αλλά δεν μπορούσα να το πω καλύτερα εκείνη τη στιγμή. Εννοούσα ότι όταν επικρατεί παντού καπιταλισμός εσύ δε μπορείς να κάνεις σοσιαλισμό σε μία μόνο επιχείρηση, εργοστάσιο κλπ. Αυτό είναι ουτοπικός σοσιαλισμός του 19ου αιώνα. Οι συνθήκες εργασίας είναι οι καλύτερες δυνατές αλλά θα υπάρχει και το κέρδος. Για τις δικές σας επιχηρήσεις δε μου είπες, ωραία ντρίμπλα.

    Ωραία σύμφωνοι. Όταν επικρατεί παντού καπιταλισμός εσύ μπορείς να κάνεις σοσιαλισμό σε ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΧΩΡΑ; Αυτό τι είναι; Σταλινισμός του 20ου αιώνα;

    Αφού έχεις πολύ καλές σχέσεις με τον Μαρξ να του πεις του μπαγασάκου να παίρνει και κάνα τηλέφωνο και εμάς τους φτωχούς και όχι να μας έχει γραμμένους τώρα που βρήκε καλύτερες παρέες από τις δικές μας. Όλα τα στρώματα αγαπητέ έχουν μεγαλύτερο συμφέρον από τον κομμουνισμό αν τον δεις από την οντολογική και φιλοσοφική του σκοπιά. Αυτό τι πα να πει; Να κάνουμε κονέ με τον Δασκαλάκη. Και ρε απαράδεκτοι και πολιτικαντηδες του ΚΚΕ να πάτε πρώτα να βρείτε την εργατική τάξη στους χώρους δουλειάς της και ΜΕΤΑ να πάτε να κάνετε και συμμαχίες με τα μικροαφεντικά... Αλλά σιγά... μικροαφεντικά είστε και εσείς.

    Ενώ ο σοσιαλισμός σε μια μόνο χώρα είναι και γαμώ τις φάσεις έεε; Καλά λοιπόν. Απλά μάθε από μένα (γιατί προφανώς δεν στο έμαθε το κόμμα σου) ότι η επανάσταση είναι μία διαδικασία, ένα γίγνεσθαι, ένα προτσέσσο και όχι μια στιγμή ανάλογη του Μπιγκ Μπανγκ. Έλεος δηλ. τις ίδιες μαλακίες λένε και οι αστοί ΓΕΝΙΚΩΣ για την επανάσταση. Μήπως θα πρέπει τα επιχειρηματα σου να σταματήσεις να τα ψωνίζεις από αυτό το μαγαζί; Όχι τίποτα άλλο μάγκα μου αλλά αυτά είναι ΔΕΞΙΑ επιχειρήματα.

    Μάλλον εσύ έμαθες από τον Κούλογλου τα καμώματα του ΚΚΕ. Όλως παραδόξως όλοι οι υπόλοιποι τα έχουμε μάθει από αλλού. (Σε παρακαλώ μην μου φέρνεις τηλεοπτικά παραδείγματα, δεν παρακολουθώ -ειλικρινά. Διαβάζω βιβλία που λέει και το ΠΑΜΕ εδώ και χρόνια).


    Εδώ τώρα τι μας λες; Απο τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του και στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του είναι κάτι που θα ισχύει στην ανώτερη βαθμίδα του Κομμουνισμού. Δεν τα λέω εγώ, ο Μαρξ τα λέει, που τον επικαλείσαι και συνέχεια. Θα τρίζουν τα κόκκαλά του... Λέει επίσης ότι μέχρι να φτάσουμε στην ανώτερη βαθμίδα του κομμουνισμού θα υπάρχει μετά την επανάσταση μιά μεγάλη περίοδος χρονικά (κατώτερη βαθμίδα του κομμουνισμού-σοσιαλισμός) κατά την οποία θα ισχύει η αρχή απο τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του, στον ανάλογα με την εργασία του. Το ξαναλέω, ο Μαρξ τα λέει αυτά. Και δεν είναι τσιτάτα, επιστήμονας ήταν ο άνθρωπος έχει γράψει ολόκληρα έργα πριν φτάσει σε αυτά τα συμπεράσματα, αναλύει το πως και το γιατί. Μάλλον θα σου διέφυγε, όπως και πολλά άλλα....

    Εγώ αγαπητέ δεν ξέρω τι λεω ή εσύ δεν μπορείς να διατυπώσεις μία πρόταση στα ελληνικά. Ξαναδιατύπωσε τη λοιπόν μπας και καταλάβουμε. Επιστήμων ο Μαρξ; Δηλ. το Κεφάλαιο είναι επιστημονικό έργο και όχι πολιτικό; Πάντως ο άνθρωπος δεν έτρεχε σε επιστημονικά συνέδρια και ούτε διοργάνωνε επιστημονικές ημερίδες. Εγώ πάντως νόμιζα ότι ο Καρλ ήταν ένας επαναστάτης...

    Ας έρθουμε λοιπόν στο ΠΑΜΕ αφού ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ από αυτά που έθεσε αλλά το μόνο που κάνεις είναι να παίζεις την κασετούλα.

    Μάλιστα. Μας λες λοιπόν με απλά λόγια ότι το ΠΑΜΕ είναι στη ΓΣΕΕ (δεν χρειάζεται να μας το πεις φυσικά γιατί είναι -απλούστατα η ΓΣΕΕ είναι η μόνη τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση- το ΠΑΜΕ δεν είναι τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση είναι αυτό που λες) και ότι ουσιαστικά η διαφορά σας με τη ΓΣΕΕ είναι ότι βάζετε ένα άλλο πλαίσιο. Με αυτή την λογική εάν όλοι εμείς κατεβαίναμε μόνοι μας και όχι στη ΓΣΕΕ εσείς δεν θα είχατε κανένα πρόβλημα. Σωστά; Μπορείς όμως τώρα να μου εξηγήσεις ποιος είναι πιο μπροστά πολιτικά ένας ο οποίος κατακρίνει τη ΓΣΕΕ και δεν έχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ καμία σχέση μαζί της ή κάποιος ο οποίος την κυνηγάει; Και επιτέλους για λίγη σοβαρότητα. Πιο πάνω μας λες ότι ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ σχέση με τη ΓΣΕΕ και τώρα μας λες ότι τρέχετε τις απεργίες της. Μπορείς να μου εξηγήσεις ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΜΕ που καλεί στην απεργία στις 13/2 με το δικό του πλαίσιο και στο Ρεπό που επίσης καλεί στην απεργία στις 13/2 με το δικό του πλαίσιο επίσης; Δεν χρειάζεται να πεις όμως τίποτα γιατί ήδη ξέρω. Το ΠΑΜΕ είναι το ΚΚΕ ενώ το Ρεπό είναι κάτι περίεργοι. Ευχαριστώ.

    Εγώ πάω με τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Μπορείς και εσύ να πας με το Χόρτη να πιείτε καφεδάκι στο Παρίσι.

    Θα σε παρακολούσα απο εδώ και εμπρός να απαντάς στα ερωτήματα που σου θέτω. Γιατί αλλιώς αν όλη αυτή η συζήτηση είναι στο επίπεδο των εντυπώσεων θα αρχίσω να κανω κοπυ παειστ μερικές δεκάδες ερωτήματα που επιμένεις να αγνοείς.

    Αυτά...
    Ανώνυμος said...
    Επειδή στα περισσότερα απο όσα λες έχω ήδη απαντήσει, μόνο ένα παράδειγμα απο τη δράση Συνδικάτου που συμμετέχει στο ΠΑΜΕ και για τους ...καφέδες που πίνουμε με την εργοδοσία.

    Απο "Ρ" 29/1/2008

    ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΟΙ
    Σημαντική κατάκτηση η Σύμβαση που υπέγραψαν
    Επέβαλαν με την πάλη τους αυξήσεις μέχρι και 17,2% στο μεροκάματο και 7ωρο - 5ημερο - 35ωρο
    Προτάσσοντας το πανίσχυρο όπλο της ταξικής σύγκρουσης, η ειδικότητα των μηχανουργών, συσπειρωμένη στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και έχοντας στο πλευρό της όλους τους μεταλλεργάτες, κατάφερε μετά από πολυήμερο απεργιακό αγώνα, να επιβάλει την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που αποτελεί μία ακόμα μεγάλη κατάκτηση του κλάδου και μετράει για ολόκληρη την εργατική τάξη.
    Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο πιο σκληρός πυρήνας της εργοδοσίας των μεταλλεργατών, η Ενωση Μηχανουργών εργοδοτών Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, στριμωγμένη από το ενιαίο αποφασιστικό μέτωπο των εργατών, ανακοίνωσε ότι αποδέχεται το διεκδικητικό πλαίσιο που πρόβαλαν οι μηχανουργοί.
    Ετσι, από την 1η Μάρτη η ειδικότητα των μηχανουργών ανεβαίνει στην Α1 κατηγορία τεχνιτών, από την Α2 που ήταν, γεγονός που σημαίνει ότι τα μεροκάματά τους διαμορφώνονται πλέον στα 90 ευρώ μεικτά από 80 που ήταν, ποσοστό αύξησης 12,5%. Τα μεροκάματα των βοηθών τους διαμορφώνονται στα 75 ευρώ μεικτά από 64 ευρώ, ποσοστό αύξησης 17,2%. Ομως το πιο σημαντικό που κατάκτησαν είναι ότι από την 1η Νοεμβρίου 2008, θα ισχύσει και σε αυτούς το 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο, ωράριο που έχουν κατακτήσει οι υπόλοιπες ειδικότητες πριν από το 1990.
    Η διοίκηση του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά μετά από συνεδρίασή της, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού επικύρωσε τη συμφωνία για την υπογραφή αυτής της Συλλογικής Σύμβασης, ενώ με αυτό το θέμα θα συγκληθεί σήμερα στις 5 το απόγευμα και η γενική συνέλευση της ειδικότητας των μηχανουργών.
    βα.αλ. said...
    Το αν έχεις απαντήσει ή όχι και το αν σε ενδιαφέρει να απαντήσεις ή όχι το έχεις πει ο ίδιος. Είναι θέμα εντυπώσεων. Απλά. Από εντυπώσεις πάτε καλέ εκεί. Από ουσία δεν ξέρω...

    Χαίρομαι για τις αυξήσεις στους μηχανοργούς και μπράβο τους.

    Ενημερωτικά πάντως και το Σωματείο Βιβλιουπαλλήλων αλλά και το επιχειρησιακό Σωματείο Wind έχουνε καταφέρει να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις εργασίες οι οποίες είναι πάνω από την συλλογική σύμβαση του εμπορίου. Ειδικά οι εμπορυπάλληλοι έχουν καταφέρει ανάμεσα στα άλλα να δίνεται και επίδομα πτυχίου στους βιβλιουπαλλήλους.

    Κατά ένα περίεργο τρόπο δεν αγωνίζεται και νικάει μόνο το ΠΑΜΕ...

    Όσο για το καφεδάκι μπορείς να πας να ρωτήσεις το Χόρτη. Οι φωτογραφίες του πάντως από τα ταξιδάκια είναι εκεί. Και ούτε εγώ τις έβαλα ούτε κάποιος αντικομμουνιστικός δακτυλος.
    Ανώνυμος said...
    @Bααλ
    Να'μαι κι εγώ, και συγγνώμη για την "καθυστέρηση".
    Λοιπόν, ομολογώ πως δεν είχα καμια ιδιαίτερη όρεξη να απαντήσω, γιατί περίμενα πως η συζήτηση θα πήγαινε κάπως όπως έχει πάει μέχρι στιγμής μεταξύ σας.

    Και δεν έχω καμία απολύτως όρεξη να κάνω μια τέτοια συζήτηση. Άμα είχα τέτοια βίτσια, θα άνοιγα και κουβέντα στο φόρουμ του Ιντιμίντια.

    Δεν έχω μπει ούτε θα μπώ στο κόπο να διαβάσω αναλυτικά τα όσα γράφονται. Είδα τα 5-6 πρώτα σχόλια και μου φτάνει για να καταλάβω πού πάει η κουβέντα.

    Απλώς θα σου πώ ότι όσο κολλημένοι σου φαίνονται εσένα οι "ΚΝίτες", άλλο τόσο κολλημένα, χιλιοειπωμένα-χιλιοαπαντημένα, ασυνάρτητα & ηλίθια μου φαίνονται κι εμένα τα σχόλια των ομοιδεατών σου σε αυτό το ποστ, όπως και κάποια από τα δικά σου λεγόμενα.

    Ξαναλέω, δε θα μπώ σε αυτή τη κουβέντα. Τέλος.

    Τώρα, κάποια πράγματα που ωστόσο κρίνω ότι έχει νόημα να τα πώ σε έναν εργαζόμενο, αναρχικό ή μη:

    Ο τίτλος του "ταξικού" σωματείου που έχει αυτό του Carrefour δε λέει και τπτ από μόνος του. Και στο Ηράκλειο π.χ. υπάρχει παράρτημα του "ταξικού" πανελλαδικού σωματείου, αλλά αν ρώταγες τον πρόεδρο του παραρτήματος μέχρι πριν 2 ή 3 μήνες, όχι για απεργίες & δικαιώματα, πράμα για ό,τιδήποτε δε θα ξερε να σου πει. Και ουσιαστικά τώρα, για πρώτη φορά πριν την απεργία της 12/12 άρχισαν εδώ τουλάχιστον να έρχονται σε συσκέψεις του ΠΑΜΕ, άρχισαν να έχουν μια επαφή μαζί μας. Και ουσιαστικά μόνο το μεγάλο κατάστημα του Ηρακλείου & οι κεντρικές αποθήκες.

    Βοήθησε σαφώς η κινητοποίηση για τις απολύσεις, αλλά η ουσία παραμένει. Δε λέει και τπτ ο τίτλος "ταξικό" ή μη σωματείο.

    Προφανώς στην Αθήνα είναι καλύτερα από εμάς τα πράγματα, και προφανώς αυτό γεννά εύλογα και απο τη μεριά σου παραπάνω απαιτήσεις, και καλά κάνει. Αλλά η ουσία παραμένει: Το ότι το σωματείο Καρφούρ είναι "ταξικό", δε σημαίνει πως έχει αυτή τη στιγμή παρουσία στα περισσότερα καταστήματα της πολυεθνικής.

    Όταν λέμε πως το εργατικό κίνημα είναι σε κρίση, εννοούμε πως είναι σε κρίση. Και δε υπάρχουν σωματεία που είναι έξω από αυτή.

    Σαφώς αυτό ισχύει και για τα σωματεία που είναι πλειοψηφία οι δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ.

    Η διαφορά είναι ότι το ΠΑΜΕ και τα σωματεία σε αυτό παίρνουν συγκεκριμμένα μέτρα για να αλλάξει αυτό, έχει απτά δείγματα σε σωματεία που έχουν αποτελέσματα, τα συζητάει αυτά και βετιώνει τη δράση του.

    Με όλες τις αδυναμίες που η κρίση του συνδικαλισμού συνεπάγεται. Αλλά ο στόχος είναι σαφής. Σε κάθε σωματείο που ελέγχουμε τη διοίκηση φτιάχνουμε (προσπαθούμε δηλ.) επιτροπές νέων, γυναικών, μεταναστών, παραρτήματα ανα περιοχή αν καλύπτει το σωματείο μεγάλο γεωγραφικό χώρο,
    στήσιμο πολιτιστικών επιτροπών ή στεκιών όπου είναι δυνατό,
    και κυρίως συγκεκριμμένα μέτρα για να γίνει πιο μαζικό κάθε φορά το κάθε σωματείο.
    Π.χ. για ένα σωματείο σαν του Καρφούρ, στόχος λογικά θα είναι να φτιάχνεται παράρτημα του σωματείου είτε ανα υποκατάστημα είτε ανα γειτονιά (π.χ. Καταστήματα Περιστερίου ένα παράρτημα), με δικές τους συνελεύσεις κ.ά.

    Αλλά όλο αυτό παίρνει πολύ χρόνο, πάρα πολύ. Όσο οι δυνάμεις που το κινούν είναι οι κομματικές δυνάμεις του ΚΚΕ ειδικά. Και μπορώ να σου πώ συγκεκριμμένα παραδείγματα από τη δουλειά του σωματείου ιδιωτικών υπαλληλων στο Ηράκλειο.

    Για μένα το πλαίσιο της κουβέντας μας εκεί πρέπει να κινηθεί. Αν είναι να πιάσουμε τα ιστορικά & αφηρημένα ιδεολογικά, χέσε μέσα.
    Δεν υπάρχει κανένα νόημα να το κάνουμε. Προτιμώ να βρίζομαι αλλού και όχι ηλεκτρονικά.

    Εγώ από τη στιγμή όμως που συναντάω έναν εργαζόμενο οποιασδήποτε ιδεολογίας που καταλαβαίνει ότι το εργατικό κίνημα είναι σε κρίση & ότι αυτο πρέπει να αλλάξει, θέλω να μάθω με ποιον τρόπο βλέπει αυτός προσφορότερο το να γίνει αυτό. Και να του πώ κι εγώ από τη μεριά μου πώς το βλέπουμε εμείς.

    Συγκεριμμένα λοιπόν.

    Έχουμε μπροστά μας απεργία στις 13/2 και δεν πρόκειται να έχει τη προβολή της προηγούμενης.

    Κατανοητό πως θέλετε να προβάλετε τις δικές σας θέσεις, να μην κατέβετε στη πορεία με το ΠΑΜΕ κ.ά.

    Για τη προετοιμασία της όμως? Τί σε εμποδίζει, είτε σαν άτομο είτε σαν συλλογικοτητα να έρθεις σε επαφή με τη διοίκηση του σωματείου του Καρφούρ, να πείς είμαι στο τάδε κατάστημα, εσείς τι πρόγραμμα έχετε για περιοδείες κατα κει μερια?
    Με ποιον τρόπο βλέπεται προσφορότερο να μπορέσει να φτιαχτεί καμιά απεργιακή επιτροπή?
    Υπάρχει άνθρωπος (ΚΚΕς ή άλλος) στο συγκεκριμένο υποκατάστημα που να έχει επαφή με το σωματείο, που να μπορείς να συνεργαστείς μαζί του μπροστά στην απεργία για να κινηθεί κάτι?

    Δε νομίζω να μη σου (σας) δίνονταν απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα, ούτε πως δε θα βγαινε τπτ αο κάτι τέτοιο.

    Αυτό δε σημαίνει πως θα δράσουμε μαζί.Σε ανειρήνευτη πάλη θα 'μαστε, και για το περιεχόμενο του αγώνα και για ό,τιδήποτε άλλο (εκτός και αν στη πορεια αλλάξεις άποψη ;-) ).

    Αν θες πάνω σε τέτοια ζητήματα να κουβεντιάσουμε, ευχαρίστως. Αλλιώς μια χαρά τα λέτε όλοι σς με το γκρου, συνεχίστε...

    ΥΓ. Για τη φωτό κάνεις φάουλ btw. Είδα την ονομασία της, κοίταξα λίγο και στο σάιτ. Πρόκειται για το παγκόσμιο συμβούλιο των εργαζομένων στην Καρφούρ.
    Πολύ πιθανό για είναι ξεπουλημένο παγοσμίως, αλλά περι τούτου πρόκειται. Και ξεπουλημένο να είναι, πάλι καλά κάνουν και συμμετέχουν στις διαδικασίες του οι έλληνες αντιπρόσωποι.
    Επίσης, αν είναι ξεπουλημένο, δεν θα μου έκανε και ιδιαίτερη εντύπωση να βάζει τα έξοδα για τη μεταφορά των συνδικαλιστών η ίδια η Καρφούρ. Και αν το κάνει παγκοσμίως, προφανώς θα το κάνει και για τους έλληνες. Πολιτισμένα πράματα.
    Πάντως συμβούλιο των εργαζομένων είναι, όχι της εταιρείας.

    ΥΓ2.Πρέπει να τα έγραψα αρκετά μπερδεμένα. Σόρρυ. Βιασύνες βλέπεις...
    Ανώνυμος said...
    Μεγαλε καλα που δε θα απαντουσες. Αφου πρωτα χαρακτηρισες ολες τις αποψεις που δεν ειναι σταλινικες, ηλιθιες και ασυναρτητες, μετα μας φλομωσες στην ασυναρτησια:

    Όταν λέμε πως το εργατικό κίνημα είναι σε κρίση, εννοούμε πως είναι σε κρίση. Και δε υπάρχουν σωματεία που είναι έξω από αυτή.


    έλα ρε!

    και μια ερωτηση καθαρα σχολαστική στον γκρου. Σε ποιο βιβλιο του ο Μαρξ αναφέρει τα περι κατώτερης και ανώτερης βαθμίδας του κομμουνισμου?

    βιλαρδουινος
    Ανώνυμος said...
    @anwnymos
    Μεγάλε αυτό που εσύ εννοείς "σταλινισμό" ψάχτο στο καθρέφτη σου.
    Είσαι πολύ μεγάλος!
    Ότι έγραψα ασυνάρτητα το πα και μόνος μου, ...μεγάλε!
    βα.αλ. said...
    Αγαπητέ άθλιε, πραγματικά στην αρχή είχα όρεξη να συζητήσω αυτά τα ζητήματα που βάζεις. Βρίσκομαι σε μία ηλικία όπου σου μπαίνουν διάφορα κωλόχερα. Όταν είσαι 18 και και 20 όλα είναι πιο απλά. Στα 30 σου όμως υπάρχουν ζητήματα που τα τρως στη μάπα από τις 8 παρά τέταρτο. Δεν πάσχω από πολιτικές προκαταλήψεις. Ξέρω ότι στην καθημερινότητα μου θα συνατήσω και δεξιούς και πασόκους και κκουέδες. Το ζήτημα που μπαίνει σε εμένα δεν είναι να αποκλείσω τον οποιοδήποτε αλλά αντιθέτως -από την στιγμή που βιωνουμε τις ίδιες συνθήκες- να κάνουμε κάτι για αυτές. Εγώ δεν θεωρώ όλους όσους ψηφίζουν ή είναι στο ΚΚΕ μαλάκες, σταλινικούς και ηλίθιους. Αλλά πίστεψε με ακριβώς το ίδιο ισχύει και από την αναποδή (και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό λόγω συγκεκριμένης πολιτικής άποψης). Ο γκρου είναι ο κανόνας. Εσυ πιθανά να είσαι η εξαίρεση. Τελος πάντων πιστεύω στον διάλογο, στη σύγκρουση και στην πολεμική των πολιτικών απόψεων. Αλλά δεν πιστεύω ότι αυτά γίνονται σε επίπεδα καφενείου ή Indymedia. Θέλω να πιστεύω ότι το μέσο προσφέρεται για πιο παγωμένες συγκρούσεις μιας και από τον άλλο βλέπεις μόνο την πολιτική του άποψη. Δυστυχώς συμβαίνει γενικώς το αντίθετο, η αποσία προσώπου οδήγει στην παρεκτροπή μιας και επίσης δεν βλέπεις τον άλλον... Τέλος πάντων οι επιλογές που όλοι έχουνε είναι εκεί και ο καθένας επιλέγει.

    Λες:

    Για μένα το πλαίσιο της κουβέντας μας εκεί πρέπει να κινηθεί. Αν είναι να πιάσουμε τα ιστορικά & αφηρημένα ιδεολογικά, χέσε μέσα.
    Δεν υπάρχει κανένα νόημα να το κάνουμε. Προτιμώ να βρίζομαι αλλού και όχι ηλεκτρονικά.

    Εγώ από τη στιγμή όμως που συναντάω έναν εργαζόμενο οποιασδήποτε ιδεολογίας που καταλαβαίνει ότι το εργατικό κίνημα είναι σε κρίση & ότι αυτο πρέπει να αλλάξει, θέλω να μάθω με ποιον τρόπο βλέπει αυτός προσφορότερο το να γίνει αυτό. Και να του πώ κι εγώ από τη μεριά μου πώς το βλέπουμε εμείς.

    Θα συμφωνήσω και θα συμφωνήσω σχεδόν απόλυτα. Απλά στον προσωπικό καταμερισμό εργασιών η ενασχόληση με το ιστολόγιο μου έφαγε μπόλικο χρόνο αυτή την εβδομάδα και ως εκ τούτου πολύ ευχαρίστως να σου απαντήσω από βδομάδα.

    Για μένα είναι ζητούμενο πως θα οικοδομηθεί πάλι ένα σοβαρό εργατικό κίνημα... Τσέκαρε λοιπόν εδώ και θα σου απαντήσω σύντομα και διεξοδικά.
    Ανώνυμος said...
    και καλα οι 10 της ιατρικης ηταν ρουφιανοι και καναν κονε με τον προεδρο και διαγραφηκαν. οι κομματικοι της αχτιδας παιδείας που τους καθοδηγούσαν δεν είχαν καταλάβει τι έπαιζε ή μηπως είχαν καταλάβει και έλεγαν όχι βρε παιδιά μη κάνετε κομπρεμί γιατί μετά το κόμμα θα αναγκαστεί να σας διαγράψει.

    Ωραίο πάντως το παραμυθάκι που λέτε στην ιατρική απθ για να δικαολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Απαντήστε όμως και γιατί η κομματική καθοδήγηση που ακτιφάριζε τα κνιτάκια πως να ψηφίσουν πρόεδρο με το δεξί χέρι, και μετά έτρεχε να μαζέψει το μπάχαλο, είναι ακόμα στο κόμμα αντίθετα με τους 10 ρουφιάνους;

    ο γυναικολόγος του Βιλαρδουίνου
    Ανώνυμος said...
    @Βααλ
    Από βδομάδα, από βδομάδα. Τί να κάμουμε.

    "Εγώ δεν θεωρώ όλους όσους ψηφίζουν ή είναι στο ΚΚΕ μαλάκες, σταλινικούς και ηλίθιους. Αλλά πίστεψε με ακριβώς το ίδιο ισχύει και από την αναποδή (και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό λόγω συγκεκριμένης πολιτικής άποψης). Ο γκρου είναι ο κανόνας. Εσυ πιθανά να είσαι η εξαίρεση."

    Το τί θεωρείς εσύ φαίνεται από τα γραφόμενά σου διαχρονικά, και τουλάχιστον σε μένα δε χρειάζεται να αποδείξει κανείς πως δεν είναι ελέφαντας.
    Ότι ισχύει από τη μία, ισχύει και από την άλλη. Τώρα πού είναι περισσότερο και πού λιγότερο, επέτρεψέ μου να διαφωνήσω. Πάλι.

    Όσο για τον γκρου, αν και δε έχω διαβάσει τους "διαλόγους" σας ολοκληρωμένα, νομίζω είναι κυρίως θέμα μέσου (blog, internet) & απαντήσεων to πώς κινείται η κουβέντα.

    Τέσπα, δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία όλα αυτά. Όποτε μπορέσεις απάντα.


    @γυναικολόγο
    Όταν του ...γυναικολόγου του δείχναν το φεγγάρι, αυτός κοίταγε το κάγκελo!
    Ανώνυμος said...
    "Η εργατική τάξη" των ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ επιχειρηματιών και βιοτεχνών και (αγροτών) ΙΔΙΟΚΤΗΤΩν ΓΗΣ, ΜΑΣ έχει γυρίσει την πλάτη...

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ!!!

    Κάνε λαϊκή οικονομία με τα μικροαφεντικά...

    Υ.Γ. (1)την ώρα που γράφω,είναι τραυματίες 4 άτομα που θέλησαν να συμμετάσχουν σε αντιφασιστική συγκέντρωση-χτυπημένα από τους παρακρατικούς φασίστες με την αγαστή ανοχή των ΜΑΤ! Το ΠΑΜΕ όταν αποφασίσει να βάλει τέλος στα παρκρατικά μικρόμάγαζα,ας μας ενημερώσει πάραυτα.

    Υ.Γ. (2)σιγά μην σου πω και γιατί παλεύω ρε ΚΝΕίτη της κακιάς ώρας...
    Ανώνυμος said...
    πράγματι φίλε αθλιε "κάγκελο" το θέμα μπροστά στο "φεγγάρι", αλλά ξέρω κι εγώ μια παροιμία: όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια (ή όσα δε φτάνει η πκσ τα κάνει προβοκάτσια...)

    α, ρε βααλ με τι μας εβαλες να ασχολούμαστε!
    κι ο βιλαρδουίνος που αναψε τη φωτιά τωρα κάνει την πάπια κι αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς!
    Ανώνυμος said...
    Αγαπημενε μου γυναικολογε, την παπια την κανει ο γκρου που αφου μας κατεθεσε τις τωρινες αποψεις του ΚΚΕ (του κομματος της εργατικης ταξης και των συμμαχων στρωματων) σε ολο το μηκος και το πλατος τους, δεν απανταει στην σχολαστικη ερωτηση που εκανα. Ισως χρειαζεται χρονο για να ρωτησει στην κομματικη σχολη, αν ο Μαρξ συμπεριλαμβανεται στην ενδεδειγμενη βιβλιογραφια.

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα