Ένας στους δύο κερδίζει


Τόσο καιρό δεν έχω γράψει κουβέντα για το Θιβέτ. Ε, μάλλον φαντάζομαι ήρθε ο καιρός να γράψω.

Θα προσπεράσω εν συντομία όλους αυτούς που πρόσφατα ανακάλυψαν την Κίνα και το Θιβέτ. Να περιμένω ότι κάποια στιγμή θα ανακαλύψουν και τους Ουιγούρους (πληροφοριακά εκεί παίζεται το παιχνίδι μιας και αυτοί είναι μουσουλμάνοι και μπλα μπλα μπλα). Επίσης να αφήσω κατα μέρους ότι λίγο πολύ αυτοί που ξαφνικά ανακάλυψαν μετά από 50 χρόνια ας πούμε κινέζικης κατοχής (δεν εννοώ ότι δεν είναι κατοχή -αλλά η Κίνα δεν είναι ακριβώς κράτος όπως είναι το ελληνικό) τη Θιβετιανή ανεξαρτησία και που κόπτωνται περί αυτής είναι ακριβώς οι ίδιοι που καταράσσονται την ανεξάρτησία του Κοσόβου. Και αν η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι δάκτυλος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, η ανεξαρτησία του Θιβέτ γιατί δεν είναι επίσης το ίδιο; Είναι προφανές νομίζω ποιος θέλει ένα προτεκτοράτο από την άλλη μεριά των Ιμαλαίων. Τέλος πάντων για μένα το θέμα δεν είναι ακριβώς ο ιμπεριαλισμός. Είναι πολύ περισσότερο τι κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι εκμεταλλευόμενοι και οι κυριαρχούμενοι.

Πριν κάποια χρόνια είχαμε γράψει μαζί με έναν σύντροφο μία ανταγωνιστική ιστορία της Κίνας. Ήταν από τα πρώτα πράγματα που έβαλα στο ιστολόγιο, αν δεν την έχετε διαβάσει πηγαίνετε εδώ. Το πιο σημαντικό πράγμα που μάθαμε διαβάζοντας και ερευνώντας το ζήτημα αυτό ήταν να διακρίνουμε πίσω από τις γραμμές, όσων διαβάζαμε, δεδομένου ότι οι θέσεις όσων έπεφταν στα χέρια μας ήταν σαφείς μαοικοί από τη μία δοξάζοντες το έργο του Μάο και πράκτορες του ιμπεριαλισμού από την άλλη που κατακεραύνωναν την σοσιαλιστική Κίνα. Ειδικότερα, αυτό το είδαμε ιδιαιτέρως στο ψάξιμο για την εξέγερση της Τιεναμέν. Μία φοιτητική δημοκρατική εξέγερση; Ναι καλά. Για δείτε λίγο την πέμπτη ενότητα...

Με αυτή την έννοια έχω τις επιφυλάξεις μου όσον αφορά το τι έγινε στη Λάσα. Επιφυλάξεις που συνοπτικά και καίρια συμπυκνώνει εδώ το Μαύρο Πρόβατο. Διαβάσαμε πάντως τόσες μαλακίες τρεις τέσσερεις μέρες τώρα που μόνο να τις μαζέψεις βγάζεις βιβλίο. Όπως π.χ. ότι οι Κινέζοι δεν έχουν θρησκεία και για αυτό κάνουν ότι κάνουν στο Θιβέτ!!! Ναι εντάξει. Οι κινέζοι είναι άθρησκοι. Σε λίγο θα μας πείτε ότι η Κίνα είναι σοσιαλιστική...

Τέλος πάντων το πλέον τραγικό όλων είναι για μένα ότι ξαφνικά αρχίζουν να μιλάνε όλοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Θιβετιανών. Να γίνω στα αλήθεια κακός; Να γίνω.

Όλοι όσοι κόπτωνται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Θιβετιανών παίζουν το παιχνίδι του κινέζικου κράτους το οποίο επιθυμεί διακαώς να μη μιλήσει κανείς για τα ανθρώπινα δικαιώμτα στην υπόλοιπη Κίνα. Έχει κανείς καμία ιδέα τι γίνεται στα ολυμπιακά έργα του Πεκίνου; Ξέρετε πόσοι άνθρωποι έχουν θαφτεί ζωντανοί στα μπετά και στα μπάζα; Ξέρετε σε τι συνθήκες ζουν και δουλεύουν όλοι αυτοί; Ξέρετε πόσοι ξεσπιτώθηκαν; Ξέρετε πόση καταστολή έχει πέσει; Ξέρετε ας πούμε ότι ενώ η Κίνα έχει το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής άνθρακα έχει τα 4/5 θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στα ανθρακωρυχεία; Αλλά βέβαια οι Θιβετιανοί είναι cool βουδιστές και όχι ξενέρωτοι ανθρακωρύχοι.

Με απλά λόγια η ολυμπιάδα της Αθήνας ήτανε παιδική χαρά σε όλα όσα έχουνε γίνει στο Πεκίνο. Δεν υπάρχουνε νούμερα. Δεν μπορούνε να υπάρξουνε νούμερα. Υπάρχει η πιο άγρια και η πιο σκληρή εκμετάλλευση και καταστολή.

Ασχοληθείτε λοιπόν με τον αρχιεπίσκοπο του εναλλακτισμού Δαλάι Λάμα που πουλάει μια χαρά ψυχική ειρήνη σε σπινταρισμένους δυτικούς, τη δουλειά της Κίνας κάνετε όλοι σας...

Θα επανέλθω με περισσότερα...

ΥΓ. Εντωματαξύ βάλτε στο google (αν και θα πρότεινα για σιγουριά to yahoo) china olympics workers και διαβάστε κάνα άρθρο.

4 Comments:

  1. Ανώνυμος said...
    ise oreos re
    βα.αλ. said...
    Είμαι. Thanx. :)
    Ανώνυμος said...
    Εχεις σκεφτει μηπως ποσο
    θα ανεβει το βιοτικο
    επιπεδο των κινεζων
    στα επομενα χρονια λογω
    των Ολυμπιακων αγωνων?

    Εχεις σκεφτει αν θα
    γινοντουσαν τα ιδια η
    και περισσοτερα ατυχηματα
    αν δεν γινοντουσαν
    οι αγωνες?

    Ολα αυτα με τους
    Θιβετιανους ειναι για
    να τσινγκλισουνε λιγο
    τον ανερχομενο γιγαντα
    και τιποτα αλλο...
    βα.αλ. said...
    Αν είναι να ανέβει όσο ανέβηκε και το δικό μας ε τότε αξίζει τον κόπο να γίνουν οι ολυμπιακοί στο Πεκίνο.

    Όχι δεν έχω σκεφτεί εάν δε γινότν οι ολυμπιακοί, το θέμα είναι ότι γινονται και υπάρχουν νεκροί. Δεν βασίζομαι σε υποθέσεις βασίζομαι στην πραγματικότητα.

    Δε διαφωνώ.

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα