Μαρξισμός 2008 με μπλε και πράσινους κόκκους

Υποτίθεται ότι σκόπευα να γράψω για την αριστερά στην πορεία της Πρωτομαγιάς, αλλά βαριέμαι. Το ότι η αριστερά προκαλεί τόση πλήξη είναι νομίζω και το μεγάλο ιστορικό ζήτημα για αυτήν. Πρόβλημα της. Ας το λύσει μόνη της. Θα σταθώ όμως σε ένα φυλλάδιο που μου έδωσαν οι ΣΕΚίτες.

Καταρχήν οι ΣΕΚίτες είναι οι πλέον λαικιστές της αριστεράς. Τόσο λαικιστές που φτάνουν στα όρια της πιο ελεεινής αισχρότητας. Με πολύ χαρά θα σφαλιάριζα κάνα από τα κεφάλια της. Τι να πρωτοθυμηθώ: Το Κάτω ο πόλεμος του Μπους; Το μάζεμα υπογραφών για τον βασανιστή Καραμανλή; Το Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη; Επίσης το ΣΕΚ είχε την τιμή να έχει βγάλει τη μοναδική πολιτική αφίσα που έχω σκίσει στη ζωή μου. Ενθυμούμαι όταν εσπούδαζα εις το ΤΕΙ Ηρακλείου, είχαν γίνει εκλογές στη Γαλλία και ο Λεπέν τέλος πάντων είχε πάρει μεγάλο ποσοστό. Τότε έπαιζε πολύ το αντιφασιστικό γενικώς και αορίστως. Και τότε πάνε αυτά τα ελεεινά υποκείμενα και βγάζουν αφίσα: Ισπανία 1936, η επανάσταση ενάντια στο φασισμό. Δεν ξέρω τι ήταν ή τι δεν ήταν η επανάσταση του '36. Ήταν σίγουρα και αντιφασιστικός αγώνας, αλλά άλλο αυτό και άλλο να λες για επανάσταση αντιφασιστική έλεος πια με τους αισχρούς πολιτικαντισμούς. Τέλος πάντων πιάνω όλο το κέντρο του Ηρακλείου και δεν αφήνω αφίσα για αφίσα.

Τέλος πάντων ας έρθουμε στο σήμερα: μου δίνουν λοιπόν προχτές αυτό εδώ το φυλλάδιο. Πρόκειται για ενημερωτικό του Μαρξισμού 2008 (Τέσσερεις μέρες με επαναστατικές ιδέες κλπ. κλπ.). Ορίστε:


Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι αυτό που διαβάζει κανείς αμέσως από κάτω. Η συμμετοχή στο Μαρξισμό κοστίζει 10 ευρώ. Εγώ είμαι μάλλον μαλάκας αν πιστεύω ότι ο Μαρξισμός είναι ας πούμε ιστορικό καθήκον έτσι; Είμαι ακόμα πιο μαλάκας αν πιστεύω ότι ο μαρξισμός είναι ένας δρόμος για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης έτσι;

Οκ είναι προφανές ότι με το συμμετοχή στο Μαρξισμό εννοούν τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις τους και όχι το ίδιο το σύστημα ιδεών του μαρξισμού. Αλλά αυτό, έτσι, μπορώ να το καταλάβω εγώ και άλλοι που ξέρουμε τι έννουν οι άξιοι συνεχιστές του Μαρξισμού εν Ελλάδι. Αν το δώσεις αυτό όμως κάπου πιο έξω τι θα καταλάβει ας πούμε; Τι συσχετισμό θα κάνει; Πολύ απλά: ο μαρξισμός σαν ένα ακόμα εμπόρευμα. Ο μαρξισμός σαν ένα σεμινάριο πολυεθνικής. Ο μαρξισμός σαν μια ακόμα πατενταρισμένη (αλίμονο από το ΣΕΚ!!!) γνώση. Βεβαιώσεις συμμετοχής θα έχει; Τις θέλω για το βιογραφικό μου.

Δε βαριέσαι όμως, ο μαρξισμός είναι φορτωμένος με εγκλήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτό της μαλακισμένης εμπορευματοποίησης του ΣΕΚ.

Με αυτά και με αυτά θυμήθηκα μία σειρά κόμικς που δημοσίευε παλιά το Παρα Πέντε. Η οποία σατύριζε τα ιερά και τα όσια των "μαρξιστών". Ορίστε ένα πολύ σχετικό κομμάτι:

Όλα αυτά 20 και πλεόν χρόνια πριν... Αλήθεια ξέρει κανείς πως τα πάει σήμερα η αγορά των χωρίς ελπίδα μαζών;

Αφιερωμένο στον Arsene και στις αναζητήσεις του για το εμπόρευμα.

17 Comments:

  1. Ανώνυμος said...
    Έλεος!!! 10 ευρώ! είναι και ακριβοί εκτός των άλλων...
    Για το λαϊκισμό του ΣΕΚ έχεις δίκιο πάντως, εγώ θυμάμαι εν μέσω καταλήψεων που έπαιζε πολύ η κριτική στη σταλινική αριστερά είχαν σηκώσει εκδήλωση ΣΤΑΛΙΝ VS ΤΡΟΤΣΚΙ, πως λέμε άλιεν εναντίον κυνηγού; τέτοια φάση...

    πάντως το χειρότερο λαϊκίστικο το είχα διαβάσει σε τοιχο από την ΚΟΕ: "διώξαμε τους αμερικάνους από την ιαπωνία, γιατί όχι και από τη σούδα?". έκανα 1 βδομάδα να το καταλάβω. τελικά αναφερόταν στη νίκη της εθνικής ελλάδος ενάντια στην εθνική ΗΠΑ, ότι να ναι...
    Ανώνυμος said...
    α! ευχαριστώ και για την αφιέρωση! γαμάει το κομικ...
    Ανώνυμος said...
    Καλά, άμα πιάσουμε ακαταλαβίστικα συνθήματα, χέσε μέσα:
    "Οι κερασιές δεν ανθίζουν μ΄νο στη Γαλλία, οι κερασιές δεν ανθίζουν μόνο μια φορά το χρόνο", το αγαπημένο μου της ΚΟΕ.

    Για τους ΣΕΚίτες ό,τι και να πώ θα είναι λίγο, τόσο που τους έχω φάει στη μάπα...
    Ανώνυμος said...
    http://www.geocities.com/Athens/Acropolis/8195/swp.html

    Βρε τί βρίσκει κανείς...όταν ψάχνει για την RASH;! (Aπλή σύμπτωση δηλαδή)
    unripe said...
    Δεν ξέρω κατά πόσο σκέφτηκες πριν γράψεις το συγκεκριμένο ποστ,αλλά από αυτό που κατάφερες ήταν μια μάζα με κριτικά κουτσομπολιά χωρίς ούτε ένα πολιτικό σχολιασμό.

    Από τα επιχειρήματα σου μπορώ να απαντήσω στο οικονομικό που νομίζω δεν είναι και δύσκολο να εξηγηθεί αν όντως ζούμε στην ίδια κοινωνία.

    Το φεστιβάλ Μαρξισμός του ΣΕΚ γίνεται κοντά 2 δεκαετίες και στόχο έχει το ξεκαθάρισμα στις μαρξιστικές ιδέες -που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα και όχι μόνο- την συζήτηση, την αντιπαράθεση, την ανταλλαγή απόψεων και την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ως θεωρητικά πεδία.

    Στο πρακτικό πεδίο είναι το ζήτημα της συμμετοχής. Τα οικονομικά έξοδα όχι μόνο για τα υλικά προπαγάνδισής του αλλά για την πλήρη οργάνωση του 4ήμερου. Οι συμμετοχές των δεκάδων ομιλητών, ο προγραμματισμός, ο εξοπλισμός των φόρουμ μέχρι και το μπαρ και το εστιατόριο δεν πέφτουν από τον ουρανό. Και αν παρόμοια φεστιβάλ σου έχουν δώσει αυτήν την εντύπωση τότε μάλλον στις αφίσες δεν θα πρόσεξες τους σπόνσορες κ τους χορηγούς ή αφορούν χώρους που χρηματοδοτούνται.

    Μιας και είσαι απ' το Ηράκλειο θα καταλαβαίνεις και την ανάγκη για φτηνό ταξίδι και φιλοξενία. Ολα αυτά δεν γίνονται με "σοσιαλιστική" οικονομική διαχείριση αφού σοσιαλιστικό δεν είναι ούτε και το πεδίο δράσης και αφού ακόμα κανένας και πόσο μάλλον το ΣΕΚ, ένα κόμμα αυτοδιαχείρισης, δεν έχει λύσει τα οικονομικά του στην κοινωνία της ανεργίας και της λιτότητας. Γίνονται με τους πιο χαλαρούς οικονομικούς σχεδιασμούς ακριβώς επειδή αφορούν την εργαζόμενους και φοιτητές της τάξης μας.

    Η Αριστερά δεν θα μπορέσει να είναι μόνο σαν "ιδέα" και θεωρία δυνατή αν στο πρακτικό σημείο υστερεί, και σίγουρα στο πρακτικό τα οικονομικά παίζουν σημαντικό ρόλο. Δεν είναι εξωπραγματικό όταν το ΚΚΕ ως χρηματοδοτούμενο κόμμα εκδίδει κουπόνια ενίσχυσης όπως και ο ΣΥΝ. Μια ουσιαστική συζήτηση με τους συντρόφους του ΣΕΚ στο Ηράκλειο μετά από το φυλλάδιο δεν νομίζω πως θα δημιουργούσε τέτοια "θεωρία", αντίθετα θα ήμασταν πιο σίγουροι για τί ακριβώς μιλάμε.

    Τέλος δεν καταλαβαίνω πως δικαιολογείται ο όρος "λαϊκίστικο". Αυτό ίσως το μόνο πολιτικό ζήτημα που αξίζει να συζητήσεις... Και όσο για την Ισπανία του 36....κρίμα... περίμενα οι κατακριτές του Μαρξισμού 2008 να είχαν παραπάνω γνώση... γιατί ήταν ένας εμφύλιος όπου μια δυνατή Αριστερά (δυστυχώς στην θεωρία) πολέμησε "νικηφόρα" ως ένα σημείο τον Φράνκο, τον φασίστα που απειλούσε την Ισπανία και τελικά με την δύναμη του Χίτλερ και την απομόνωση της Αριστεράς κατέλαβε την Ισπανία πνίγοντάς την στο αίμα. Ισως αν τα πράγματα πήγαιναν διαφορετικά εκεί να μην υπέφερε η Ευρώπη, αλλά ήταν απλά το τελευταίο προπύργιο. Το ουσιαστικό της ιστορίας είναι η ιδέα του πώς πολεμάς τον φασισμό και αυτήν την ιδέα σίγουρα οι μαρξιστές μπορούν να την υλοποιήσουν.

    Ωστόσο, ελπίζω να λειτουργείς αρκετά πιο δημοκρατικά σε φάσεις που διαφωνείς. Γιατί ξέρεις καμιά φορά σε βοηθά να καταλάβεις και την σκέψη του "άλλου" είτε πολιτικά είτε προσωπικά και η συζήτηση σε αυτό πάντα βοηθάει...
    Ανώνυμος said...
    Σεκίτικο παραλήρημα!
    καημένε βααλ τι σου μελε να πάθεις...
    βα.αλ. said...
    Αρσένιε καλέ μου παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα. Δεν μπορούσα να μην σε σκεφτώ έτσι δεν είναι;

    Άθλιε: πότε πλήθυναν στο Ηράκλειο. Μέσα σε 5 χρόνια που λείπω πόσοι γίνανε;

    bhoy: Άλλο ένα bookmark.

    Unripe: Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά μάλλον δεν κατάλαβες και πάρα πολλά πράγματα. Δεν πειράζει.

    Το πρόβλημα μου δεν είναι ακριβώς ότι ζητάτε λεφτά από τον κόσμο για να κάνει μία εκδήλωση. Αν και θα πρέπει να αναρωτηθώ πως με τόσα χιλιάδες μέλη δεν έχετε τη δυνατότητα να διοργανώσετε ένα φεστιβάλ. Έχετε τη δυνατότητα να κατεβαίνετε στις εκλογές (και δεν ζητάτε από τους ψηφοφόρους να σας δώσουν δέκα ευρώ για να σας ψηφίσουν) και δεν έχετε τη δυνατότητα να διοργανώσετε ένα φεστιβάλ; Ελπίζω κανένας από όσους έρχεται να μην παίρνει λεφτά για να μιλήσει (πέρα από τα εισητήρια και το ξενοδοχείο) επίσης φαντάζομαι ότι πολλοί θα είναι έλληνες και μάλλον ούτε αυτοί θα πληρωθούν.

    Τώρα μη μου πεις ότι δεν ξέρεις πόσα μπορεί να βγάλει μία εκδήλωση από τα σουβλάκια και τις μπύρες. Εκτός και αν αυτά περιλαμβάνονται στην αρχική τιμή της συμμετοχής. Αν ναι κακώς δεν το λέει, πρέπει να ξέρουμε γιατί πληρώνουμε. Επίσης μία άλλη απορία είναι το 10αρικο καλύπτει και τις τέσσερεις μέρες; (θέλω να ελπίζω πως ναι)

    Τέλος πάντων αυτό που μου έκανε αλγεινή εντύπωση στο φυλλάδιο είναι ότι από κάτω γράφετε τη φράση Η συμμετοχή στο Μαρξισμό κοστίζει 10 ευρώ, η οποία μου δημιουργησε δυσάρεστες σκέψεις. Θα μπορούσατε να γράψετε Η συμμετοχή στο φεστιβάλ Μαρξισμός 2008 κοστίζει κλπ, και να το βάλεται και κάτω κάτω. Δεν είμαι περήφανος που παίρνω λεφτά, είμαι αναγκασμένος.

    Τέλος πάντων για την Ισπανία δεν έχω να συζητήσω τίποτα. Αν εσύ στην Ισπανία βλέπεις αντιφασιστικό αγώνα μπράβο σου. Εγώ βλέπω κοινωνική επανάσταση. Απλό είναι η CNT και η FAI δεν ήτανε αντιφαστικές οργανώσεις. Τέλος πάντων αυτά είναι στοιχειώδη. Λυπάμαι αλλά δεν τα συζητώ.

    Arsene: I am a zen master.
    Ανώνυμος said...
    Ε, πλήθυναν, ξέρεις τώρα πως πάνε αυτά... Αν έρθουν 2 παραπάνω, έχουν 100% αύξηση και τέτοια. Απλά έτυχε να είμαι σε χώρο που είχαν κάποιο κόσμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική μου υγεία...

    Καλά ήσαν Ηράκλειο, σοβαρα?
    ΠανωςΚ said...
    Μαρξισμός 2008: Οπως λέμε Γκούτσι, άνοιξη-καλοκαίρι 2008.
    Καημένε Μαρξισμέ...
    Unknown said...
    Δεν περίμενα πως ο μαρξισμός θα κοστίζει...
    Καταλαβαίνω βέβαια πως κάπως πρέπει να βγουν τα έξοδα του φεστιβάλ, αλλά ακόμη κι ο άνεργοι θα πληρώσουν;

    Το κόμικ τα λέει όλα...
    βα.αλ. said...
    Άθλιε: ναι ήμουνα στο Ηράκλειο. 6 χρόνια σχεδόν από τη ζωή μου έφαγα. Στο τρίγωνο Έβανς (μεγάλη) Πεδιάδος και Αβέρωφ πιθανά να βρεις ακόμα το φάντασμα μου (και ίσως κάποια συνθήματα σε απόκρυφα μέρη!!!

    Ελπίζω ακόμα να είναι οι αναρχικοί περισσότεροι από εσάς... ;)

    Αν και στην Κνωσσό όπου μαζεύονται οι γόνοι της αστικής τάξης δεν περιμένω και πολλά. Να ναι καλά τα προλεταριακά ΤΕΙ. Τεσπα, αν έχεις κάνα καθοδηγητή που σπούδασε ΤΕΙ εκεί στο γύρισμα του αιώνα πες του τη μαγική λέξη Τραινο. Θα καταλάβει...

    Παναή μου, όπως πάντα ακριβής. Και όχι τίποτα παιδευόμουνα για την ανάρτηση για να πω ότι και εσύ μέσα σε 1 γραμμή.

    Δηλητήριο του θεού: ο μαρξισμός θα έπρεπε να κοστίζει μόνο ζωές. Όχι λεφτά. Φυσικά και πληρώνουν οι άνεργοι. Τόσα λεφτά πέρνουν.
    Ανώνυμος said...
    unripe said: το ουσιαστικό της ιστορίας είναι η ιδέα του πώς πολεμάς τον φασισμό και αυτήν την ιδέα σίγουρα οι μαρξιστές μπορούν να την υλοποιήσουν.

    Φίλε ουνρίπ, αν ήσουν μαρξιστής θα ήξερες πως το προλεταριάτο (και όχι οι μαρξιστές) πολεμάει το κεφάλαιο και πως ο φασισμός και η δημοκρατία είναι πολιτικές μορφές του κεφαλαίου. Κι αν επίσης είχες αυτιά θα είχες ακούσει εκείνο το παλιό σύνθημα (ακόμα και οι αναρχικοί το έχουν ξεχάσει): "Ούτε φασισμός ούτε δημοκρατία κάτω ο κρατισμός ζήτω η αναρχία".
    Μαύρο πρόβατο said...
    Χαίρε φίλε,

    πώς το λένε το σκιτσογράφο και πώς λένε τη σειρά;;;
    Είναι ιταλός ή δε θυμάμαι τίποτα πιά;
    Ο "δικός μου" πάντως (ο Πάρβους) εμφανίζεται πολλές φορές - αυτό το θυμάμαι!

    Τα είχα όλα αυτά τα παραπέντε, τα έδωσα, και μετά με τα χρόνια ήρθε το αλτσχάιμερ...
    βα.αλ. said...
    Panebarco ή καπως έτσι λέγεται ο σκιτσογράφος. Η σειρά λεγότανε Red Brothers. Και αφού έχει τόση ζήτηση η σειρά δεσμέυομαι να σκανάρω και να ανεβάσω ότι έχω. (Μία ιστορία την έχω νομίζω ολόκληρη).

    Και άλλος με Αλτσχάιμερ. Μόνο εγώ έχω μνημη (και όχι μόνο) ελέφαντα;
    Ανώνυμος said...
    opos kai na exei omos tha pliroseis
    ergazomenos 10 eyropoula
    anergos 6 eyropoula
    Ανώνυμος said...
    a exo kai karta aperioriston diadromon ayth pianetai?
    Μαύρο πρόβατο said...
    Σ'ευχαριστώ,
    για το αλτσιχάιμερ, έλα στα χρόνια μου...

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα