Προβοκάτσια


Είναι δυνατόν εμείς οι εμπορουπάλληλοι να μην τιμήσουμε τον κινέζικο πολιτισμό μαζί με τα Notos;;;

6 Comments:

  1. Ανώνυμος said...
    Ωραία κίνηση, χα... Άκου, Αλουγουσκουφο!
    ρε τον άρη. στο σαν σήμερα το είδες? Ολόκληρος εκείνος ο λόγος είναι σούπερ πάντως
    βα.αλ. said...
    Ευχαριστούμε. Τιβί δεν έχω και δεν βλέπω. Τι σούπερ ακριβώς έχει...;
    Ανώνυμος said...
    Είναι ειλικρινής! Πλάκα κάνω ρε. Θέλουμε να φτιάξουμε κράτος το λέει ξεκάθαρα ο άνθρωπος.

    Πάντως είναι ένα ζήτημα το τι ήταν το ΕΑΜ. αστικοδημοκρατικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα; νομίζω ότι αν ήταν αυτό, δε θα συσπείρωνε τον κόσμο που συσπείρωνε και η τροτσκιστική κ.λ.π. αντιπολίτευση που είχε προφανώς πιο ταξικά χαρακτηριστικά ήταν μειοψηφική ομολογουμένως. εγώ νομίζω ότι υπήρχαν συνιστώσες του ΕΑΜ που θέλαν δε θέλαν ήταν κάτι άλλο από αυτό που έλεγαν... αυτός είναι μάλιστα και ο προβληματισμός μου για το στίνα. ο.κ. τα χώνει στο κκε-εαμ, λέει και τι έκαναν οι άλλοι ως κομμάτι του αγώνα, αλλά σε κάποια φάση απομονώθηκαν και αυτοί.
    δηλαδή τι; το προλεταριάτο που συμμετείχε στο ΕΑΜ ήταν ψυχή τε και σώματι δοσμένο στον εθν-απελευθερωτικό αγώνα; μάλλον μας λείπουν ιστορίες εσωτερικής "αποστασίας", ταξικής διαύγειας και κριτικής, που σίγουρα θα υπήρχαν ακόμα και μέσα στο ίδιο το ΕΑΜ παρά την "αστυνομία" που έκοβε κεφάλια...
    βα.αλ. said...
    Κοίτα προφανώς το ΕΑΜ ήταν πολλά πράγματα αλλά εγώ σχεδόν πάντα όταν αναφέρομαι σε κόμματα αναφέρομαι σε επίπεδο ηγεσίας, και σε επίπεδο ηγεσίας το πρόγραμματο ήταν ένα αστικοδημοκρατικό μεταρρυθμιστικό εθνικοαπελλευθερωτικό πρόγραμμα. (Ενν. όταν μιλάμε για αστική δημοκρατία το 1940 στην Ελλάδα ότι εννοούμε και μεταρρυθμίσεις.)

    Από την άλλη το γιατί συμμετείχε και πως συμμετείχε ο κόσμος στο ΕΑΜ ΕΛΑΣ είναι μεγάλη ιστορία. Προφανώς και δεν θεωρώ όλα τα μέλη του σταλινικά καθάρματα. Ωστόσο, είναι γνωστές και αρκετές περιπτώσεις έντιμων αγωνιστών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ που σε κάποια φάση διαφώνησαν και μετά εκτελέστηκαν.

    Εννοείται ότι το ΕΑΜ ΕΛΑΣ είχε ταξικά χαρακτηριστικά. Το ζητούμενο όμως δεν είναι να έχει απλά ταξικά χαρακτηριστικά έτσι δεν είναι?
    Ανώνυμος said...
    Άσχετο. Ποια είναι η γνώμη σου για το κείμενο «Τρία πουλάκια κάθονταν» των αυτόνομων της κέρκυρας;
    βα.αλ. said...
    Αν και φοβάμαι ότι πρέπει (οφείλω κιόλας) να δώσω περισσότερες εξηγήσεις προς το παρόν δε νομίζω ότι μπορώ να πω κάτι για την Πρωτοβουλία Αυτόνομων πέρα από αυτό: τρία πουλάκια κάθονταν:).

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα