Κίνα που σας κούναγε...

Δεν ξέρω πόσοι το έχετε πάρει χαμπάρι (δεν έχω και τηλεόραση να βλέπω τι δείχνουν τα κανάλια) αλλά μας έχει επισκεφτεί ο φίλος μας ο Χου Ζιντάο για να κάνει μπίζνες με τον μπουχέσα. Ξέρετε τώρα, πάρε το λιμάνι του Πειραιά, πάρε και τη μισή Κρήτη, κανονίζουμε και ένα αυξημένο μερίδιο στην διακίνηση από τον θρυλικό εμπορικό στόλο μας για τα κινέζικα εμπορεύματα και όλα μία χαρά. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω εγώ πάντως είναι γιατί φωνάζουν όλοι αυτοί οι αριστεροί; Κομμουνισμό δεν έχουν στην Κίνα; Δε χαίρονται για τα επιτεύγματα του; Εγώ πάντως στράβωσα πολύ που δε θα πάει στο επίσημο γεύμα του Κάρολου (όχι του Μαρξ του άλλου ρε...) προς τιμήν του κινέζου πρωθυπουργού ο Αλέκος. Είναι συμπεριφορά αυτή; Τι θα πουν οι σύντροφοι; Στην τελική ρε μεγάλε στείλε τον Αλέξη να κάνει τη βρωμοδουλειά... Αλλά σκέψου τις κινέζικες μάζες.

Επ' ευκαιρία. Εγώ βρίσκω πολύ σωστή αυτή την κίνηση του μπουχέσα. Γιατί όταν με το καλό θα έρθει ο 5ος παγκόσμιος πόλεμος εμάς οι Κινέζοι δε θα μας πειράξουν. Τι είμαστε μπροστά στην Κίνα; Χωριό είμαστε... Και έχω και μία καταπληκτική ιδέα, την οποία σα σωστός Έλλην την προτείνω στην ελληνική κυβέρνηση που μπορεί να την εφαρμόσει με μία ταπεινή προμήθεια της τάξεως του 15%: Γιατί αντί για το λιμάνι του Πειραιά και το Τυμπάκι δεν πουλάτε το Άγιον Όρος στους Κινέζους να το γαμήσουνε να ησυχάσουμε; Στα αρχίδια μας! Ελληνική επικράτεια είναι αυτό;

Και για να μην ακούσω ρατσισμούς για τους Κινέζους ορίστε ένα βιντεάκι που αποδεικνύει το μεγαλείο του Κινέζικου πολιτισμού. Εμείς ρε τι έχουμε να αντιπροτείνουμε; Το Σαραβάκο;



Σοβαρά τώρα: Διαβάζει κανείς τη συνέντευξη του δικού μας στη Λαική Ημερησία την εξής δήλωση:

«Η Κίνα διαδραματίζει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα. Στην παρούσα οικονομική ύφεση, ο ρόλος της Κίνας είναι ζωτικός. Περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος προσδοκά από την Κίνα να αποτελέσει πυλώνα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά την αρχή της ενιαίας Κίνας.

Τι είναι αυτό το ενιαία Κίνα; Θα το πω με μία απλή πρόταση: Η Κίνα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά πρόβλημα διάσπασης. Η κρίση, αν αρχίζει να την επηρρεάζει σοβαρά, και αν οι εργατικοί αγώνες αρχίσουν να γίνονται ολοένα και πιο διεκδικητικοί και οργανωμένοι, για την Κίνα δύο λύσεις θα υπάρχουν: ή εμφύλιος πόλεμος ή διαμελισμός της. Υπάρχουν πολλές φωνές που ζητούν την "απελευθέρωση" των "καπιταλιστικών ζωνών" από την καθυστερημένη εσωτερική Κίνα και τον σφιχταγκαλισμό του κόμματος. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν ξέρω κατα πόσο εντάσσεται σε κάτι τέτοιο η αποψάρα του μπουχέσα, ή αφορά την παλιά καλή έριδα της Κίνας με την Ταιβάν, όπου και εκεί υπάρχει η προσδοκία για ένωση της Ταιβάν με την μαμά Κίνα. Πάντως προς το παρόν μου φαίνεται λίγο απίθανο το πρώτο (αν και θα επιμείνω στην ύπαρξη τέτοιων φωνών).

ΔΙΟΡΘΩΣΗ:

Από πάνω υπερβάλλω όσον αφορά τη διάσπαση της Κίνας (ένας ακόμα καλός λόγος για την επόμενη φορά που θα βγω και θα πω την αποψάρα μου να ανατρέξω και σε καμιά πηγή). Το One China policy το οποίο δήλωσε ότι αποδέχεται ο Καραμανλής είναι η γραμμή του ΚΚΚ η οποία επιδιώκει την ενοποίηση όλης της Κίνας (Ταιβάν, Χονγκ Κονγκ, Μακάο). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η συζήτηση που περιγράφω παραπάνω είναι υπαρκτή αλλά είναι μεγάλο θέμα ποιος λέει τι... (Και σίγουρα σε μεγάλο βαθμό δεν είναι "συζήτηση" των εκμεταλλευομένων.) Μάλλον κακώς την άνοιξα γιατί είναι μία τεράστια συζήτηση. Δεν πειράζει.

5 Comments:

  1. Ανώνυμος said...
    Το βιντεάκι τα σπάει. Τα περί αυθόρμητων λαϊκών εξεγέρσεων σε κράτη με τέτοιο μέγεθος όπως η Κίνα, δεν υφίστανται, παρά μόνον ως ευκαιρία για αιματοκύλισμα του επαναστατικού δυναμικού της επικράτειας. Διάσπαση δεν θα υπάρξει, εξαιτίας αυτής της οικονομικής κρίσης, που δυναμώνει την Κίνα (όπως και τις Ρωσία, Ινδία και τις λοιπές χώρες του BRIC).
    Ο Κώστάκης, ως δεξιός, τα μόνα σημαντικά θέματα που βλέπει είναι τα εθνικά. Οπότε, η απάντηση είναι σαν να κλέβεις γλυφιτζούρι από πιτσιρίκι (και όχι εκκλησία, γιατί θα ήτανε καλή μπάζα). Εκνευριστική, αλλά δεδομένη.
    βα.αλ. said...
    Εξόριστε,

    δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

    Η συζήτηση αυτή περί αποκοπής από τον πολιτικό εναγκαλισμό του κόμματος των καπιταλιστικών ζωνών, υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και φυσικά δεν είναι των εκμεταλλευομένων. Είναι ένα κομμάτι των αφεντικών που επιθυμούν κάτι τέτοιο.

    Διάσπαση μπορεί να υπάρξει, η ιστορία της Κίνας είναι μία μόνιμη ιστορία διασπάσεων και ενώσεων. Για 100 χρόνια η Κίνα ήταν μονίμως διασπασμένη. Δυτικοί, εθνικιστικές, εξεγερμένοι, πολέμαρχοι, ιάπωνες. Και το θέμα είναι ότι οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά η χώρα είναι ήδη διασπασμένη. Στην ύπαιθρο ΕΛΑΧΙΣΤΑ πράγματα έχουν αλλάξει. Ωστόσο, η ύπαιθρος είναι ακόμα αναγκαία εφόσον τροφοδοτεί με άφθονο και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό την καπιταλιστική μηχανή.

    Θα ψάξω την συνέντευξη να δω την ακριβή δήλωση. Μπορεί και να βιάστικα και να έκανα λάθος.
    Ανώνυμος said...
    egw to to ma8a na to k;anei afto me to ping pong re...
    avanti_maestro said...
    ολα κατανοητα κ σεβαστα.τωρα απο που & ως που υπαρχουν ακομη αριστεροι που θεωρουν οτι η Κινα εχει κομμουνισμο??δηλ μεχρι και το κκε-που προφανως δεν το χω κ σε υποληψη..-δεν το αναφερει καν ετσι το ζητημα..
    αυτο ισως ειναι απ τα μεγαλυτερα προβληματα οταν μιλαμε για το ανατολικο μπλοκ σαν συνολο..
    οι ιδιες οι καπιταλιστικες μορφες εκμεταλλευσης, τα ιδια εγκληματα στο όνομα μιας μεγαλης επαναστατικης ουτοπιας..
    Ανώνυμος said...
    ego pisteuo oti i Kommunistiki Kina mporei na ferei tin allagi. An kataktisei oikonomika olon ton planiti tote o pragmatikos Maoikos Kommunismos 8a einai pagosmia pragmatikotita. Gia auto afiste tus livelus enantion tis Kinas kai twn oikonomikwn desmwn pu anaptisume me Autin kai min pezete paixnidia twn amerikanwn kai twn roswn min tihon kai haraktiristite ws praktores tus.

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα