Πολυτεχνείο: I was a zombie for KNE

Καταρχήν χρόνια πολλά σε όλους, να είμαστε όλοι καλά, να 'μαστε γεροί και του χρόνου.

Πάρτε και ένα τραγουδάκι με διττό νόημα στο πνεύμα των ημερών.



Η αλήθεια είναι ότι το Πολυτεχνείο εγώ το βαριέμαι αφάνταστα, 35 χρόνια μετά οι μισοί είναι υπουργοί και οι άλλοι μισοί μαλάκες. Όλοι οι υπόλοιποι, (μη ρωτάτε ποιοι είναι οι υπόλοιποι, δεν υπάρχουν υπόλοιποι ή τέλος πάντων ποιος ασχολείται με αυτούς...) παρέμεναν αυτό που ήταν.

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ από τη δεκαετία του '70 προτιμώ να θυμάμαι τον αυτόνομο εργοστασιακό συνδικαλισμό. Προτιμώ να θυμάμαι τις άγριες απεργίες και τις άγριες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Προτιμώ να θυμάμαι όλα εκείνα που η ταφόπλακα του Πολυτεχνείου έχει κρύψει στο σκοτάδι. Ως τότε απλά θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε, όπως πάντα. Ορίστε κάτι πιο ταιριαστό για την επέτειο.



3 Comments:

  1. Utopia said...
    Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί,
    τις πόρτες σπάσαν οι οχτροί...
    ........................
    αδέλφια πήραν οι οχτροί...


    ...αλλά...
    αφού υπάρχεις
    κι όσο υπάρχεις
    θα υπάρχω...

    ...θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε
    όπως πάντα...
    ...και δεν θέλω σχόλια!

    Εντάξει;
    χιχιχιχι...
    Ανώνυμος said...
    Οι φοιτητές το '73 υπήρξαν κοινωνικοί αγωνίστές (όπως κοινωνικοί αγωνιστές υπάρχουν σήμερα φοιτητές ή μη), ούτε ήρωες, ούτε θεοί, όπως η "Δημοκρατία" θέλει να μας πείσει. Βέβαια, όπως είπες, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έγιναν υπουργοί, πρόεδροι κομμάτων, ή ενσωματώθηκαν ποικιλοτρόπως.

    Αυτό, ίσως, που έχει σημασία να κρατήσουμε, είναι ότι και αυτή η εξέγερση δεν ξεκίνησε από τα πάνω προς τα κάτω, ούτε από καμία πρωτοπορία (όσο κι αν προσπαθούν οι κοκκινοφρουροί να μας πείσουν).

    Έτσι, το νόημα του πολυτεχνείου (αλλά κι ο απόηχός του) παραμένει επίκαιρο, να μας θυμίζει τους αγώνες (για τα στοιχειώδη) και τα νικηφόρα κινημάτα, στους "διττούς" καιρούς που ζούμε, που ο μεσσιανισμός ανθίσε πάλι...

    Έχεις κάτι περισσότερο να μου προτείνεις να διαβάσω για τον αυτόνομο εργοστασιακό συνδικαλισμό της εποχής;

    -Βασίλης
    βα.αλ. said...
    Η πιο βασική πηγή είναι το "Αυτοί οι αγώνες συνεχίζονται..." Που είναι μία καταπληκτική συγκέντρωση υλικού. Και δίνει μία καλή εικόνα της εποχής.

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα