Όποιος δεν...


"H πιο απλή σουρρεαλιστική πράξη είναι να βγεις στο πλήθος με ένα περίστροφο στο χέρι και να αρχίσεις να πυροβολείς αδιάκριτα μέσα στο πλήθος. Όποιος δεν ένιωξε ποτέ αυτήν επιθυμία προκειμένου να ξεμπερδέψει με το σύμπλεγμα καθημερινών εξευτελισμών και υποταγής έχει ξεκάθαρα κερδίσει μία θέση μέσα σε αυτό πλήθος με την κοιλιά του στο ύψος του περιστρόφου."

Αυτά έγραφε ο Αντρέ Μπρετόν 100 περίπου χρόνια πριν. Προφανώς σε αυτά πρωτίστως αναγνωρίζουμε "καλλιτεχνική" αξία και το ελαφρυντικό της σκανδωλώδους μανίας των σουρρεαλιστών να προκαλούνε. Θα μπορούσε κανείς να γράφει ώρες επί ωρών πάνω σε αυτό τον αφορισμό του Αντρέ, την εποχή που αυτός ειπώθηκε και κυρίως σαν την πιο δυσοίωνη πρόβλεψη του πιο εφαλτικού πλήθους της ιστορίας: του ολοκληρωτικού πλήθους του ναζισμού, του σταλινισμού και του φασισμού.

Τη σχέση όμως μπορεί να έχει με το χτεσινό επεισόδιο στη σχολή του ΟΑΕΔ; Ή τι σχέση μπορεί να έχει με τα άπειρα περιστατικά σε όλο τον κόσμο όπου μαθητές, φοιτητές μπουκάρουν φορτωμένοι να αδειάσουν;

Θα το θέσω ωμά. Για μένα το παραπάνω απόφθεγμα αποτελεί δυστυχώς την μόνη ερμηνεία σε ψυχολογικό επίπεδο που μπορώ να κάνω. Είτε μας αρέσει, είτε δε μας αρέσει το οπλισμένο χέρι οπλίζεται από το πιο ακραίο μίσος για την κοινωνία. Μόνο που στο απόφθεγμα του Μπρετόν, δεν σε καλεί σε αυτοκτονία. Σε καλεί να χτυπήσεις. Αλλά άραγε μετά ποια λύση σου μένει; Αν μίσεις όλους και όλα για αυτό που είναι, δεν μπορείς να συνεχίσεις να ζεις.

Τέλος πάντων όμως, αυτές είναι ψυχολογικές ερμηνείες και θα πήξει πάλι το μάτι μας στους ειδικούς της παπάρας που θα αναρωτιούνται για τον μιμιτισμό στους ξένους, για τη βία των βιντεοπαιχνιδιών, για τα άγχη της εφηβείας, για το ένα... για το άλλο. Το παλιό γνωστό με τα δέντρα και το δάσος...

Το ζήτημα μου όμως εμένα εδώ δεν είναι αυτό. Το ζήτημα μου είναι ότι πλέον και ξεκάθαρα υπάρχει ένα σαφές πολιτικό σχέδιο όλη η κοινωνική βία που δεν ασκείται απο το κράτος να συνδέεται άμεσα με την πολιτική και κοινωνική αντιβία.

Και αυτό ειναι σχέδιο με την πιο κοινή σημασία του όρου σχέδιο. Η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε: "Το σημερινό γεγονός είναι για όλους μας μια 'γροθιά' στο στομάχι. Έγκαιρα είχαμε διαβλέψει τον κίνδυνο από τη βία στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια και για αυτό έχουμε προτείνει εκτός από την διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, την οργανωμένη ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους αλλά και την επιστημονική συνδρομή και στήριξη στους Καθηγητές και Δασκάλους. Οι συνθήκες αλλάζουν, τα προβλήματα διογκώνονται, νέες και σύγχρονες λύσεις απαιτούνται". Τα έντονα είναι δικά μου...

Και αναρωτιέμαι τώρα: ποια είναι η βία αυτή που το ΠΑΣΟΚ είχε προβλέψει; Και ακόμα περισσότερο αναρωτιέμαι τη σχέση μπορεί να έχει "η βία στα σχολεία και στα πανεπιστήμια"; Η μόνη βία που ξέρουμε όλοι ότι υπάρχει στα σχολεία και στα πανεπιστήμια είναι η μαζική, πολιτική και κοινωνική αντιβία των μαθητών -τριών και φοιτητών -τριών. Και έτσι έρχεται να γίνει η πολύ ωραία σύνδεση: όλες οι μορφές βίας που δεν έχουνε το ραφτό σηματάκι της ελληνικής αστυνομίας είναι ίδιες. Είναι η "νέα εγκληματικότητα". Και μιας και το χαπάκι της τρομοκρατίας δεν έπιασε γιατί εδώ και πολλές δεκατίες έχουμε πολύ καλή επίγνωση ποιον, γιατί και πως βολεύει η τρομοκρατία το ρίξαμε στη νέα εγκληματικότητα. Το σχέδιο ειναι πολύ απλό μέσα στην πολυπλοκότητα του. Οποιαδήποτε μορφή κοινωνίκης βίας απο τους μικροεγκληματίες, το οργανωμένο έγκλημα, τις διαδηλώσεις, τα απλά εγκλήματα όλα είναι ένα και το αυτό.

Εντυπωσιακή πάντως είναι η ανακοίνωση του ΚΚΕ. Πολύ εντυπωσιακή θα έλεγα. Αντιγράφω: "Το τραγικό γεγονός είναι προειδοποίηση. Για να μην έχουμε και στη χώρα μας φαινόμενα των Ηνωμένων Πολιτειών και χωρών της Ευρώπης, χρειάζεται θωράκιση. Δηλαδή άνοδος του συλλογικού οργανωμένου αγώνα της νεολαίας για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, για κανονική σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Στο κίνημα καλλιεργούνται αξίες και ιδανικά."

Το ΚΚΕ αντιδρά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιδρά και σε μία οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια σε ένα εκπαιδευτικό χώρο. Τι τα σπάνε σε ένα πανεπιστήμιο, τι ένας τρελλαμένος αρχίζει να πυροβολεί στο ψαχνό, το ίδιο και το αυτό για το ΚΚΕ. Καμία εντύπωση φυσικά. Όλα ένα και για το ΚΚΕ...

Και καλά θα ήτανε να σταματάγαμε εδώ: οι αναλυτικές ειδήσεις που άκουσα στον ΣΚΑΙ χτες το μεσημέρι τα έκαναν πάλι όλα ένα... Το γεγονός στον ΟΑΕΔ, η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, κάτι σπασίματα στα Πετράλωνα, το λαθρεμπόριο των όπλων, οι σκούπες στα Πατήσια όλα μέσα σε μία σούπα...

Λύσεις; Τη λύση την έχει επιλέξει ο το ελληνικό κράτος και κεφάλαιο. Οι ανιχνετές μετάλλων, οι κάμερες και οι εταιρείες σεκιούριτι θα φέρουνε περισσότερα φράγκα από ένα μικρό γραφείο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα σχολεία. Τόσο απλά και τόσο ωμά.

Και οι λύσεις οι δικές μας μοιάζουνε να είναι δύο: ή ανιχνευτές μετάλλων ή ψυχολόγοι. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ αριστεράς και δεξιάς σήμερα.

12 Comments:

  1. ερ said...
    βα.αλ δεν υπάρχει σχέδιο συνομωτικό
    στην παρούσα φάση ο άκρατος ατομικισμός που καλλιεργήθηκε επί πασοκ ανθίζει και η μελισσούλα του νεοφιλελευθερισμού θέλει να μαζέψει τη γύρη της
    κοιτάς τη δουλειά σου, πληρώνεις τους φόρους στους επιτήδειους που ξέρουν να φροντίσουν το κοινό καλό σου, και ξανακοιτάς τη δουλειά σου σα σκύλος
    έχουν αλλάξει τα πλαίσια νοηματοδότησης του εαυτού, της εργασίας, του ελεύθερου χρόνου, των πάντων
    έτσι και η βία έχει χάσει το νόημα για το οποίο μιλάς, είναι αδιανόητη η σκέψη για το μέσο πολίτη ότι μπορεί να υπάρξει βία πολιτική, για πολλούς λόγους.
    βέβαια υπάρχει ιδεολογική εκμετάλλευση όλων αυτών των γεγονότων που αναφέρεις από τους θεσμικούς εκπροσώπους, αλλά το πλαίσιο στο οποίο θέτουν αυτή την εκμετάλλευση έχει τεθεί όχι ακριβώς ερήμην τους, τουλάχιστον δεν είναι αυτοί που το δημιούργησαν εξ ολοκλήρου

    σχετικά με τον πιτσιρικά και τους ψυχολόγους
    την πράξη του τη βλέπω σαν έκφραση της ίδιας της κοινωνίας και όχι σαν πράξη εναντίον της, όχι σαν πράξη άρνησης
    το "είμαι μόνος μου και όποιος είναι τυχερός απέναντί μου ας ζήσει" είναι στάση των πάντων σχεδόν, είναι η ίδια μας η κουλτούρα σήμερα. Έτσι και ο τύπος έγινε η έκφραση της κοινωνίας: βγαίνω έξω και όποιον πάρει ο χάρος γιατί έχω έναν στόχο αποκλειστικά για πάρτη μου.

    η φράση του μπρετόν δεν στοχεύει απλά στο υπάρχον καθεστώς αλλά σε κάθε καθεστώς, είναι προτροπή κατά της κανονικότητας (η κανονικότητα είναι ουσιαστική προϋπόθεση κάθε θεσμού, οποιασδήποτε κοινωνίας, παρελθούσας, παρούσας, μελλοντικής). Είναι ινεβίταμπλ που λένε και οι άγγλοι.

    Η λύση των ψυχολόγων μου φαίνεται σα το χαπάκι που δίνουν στον τρελό να ηρεμήσει. Δε μας νοιάζουν οι θεσμοί, δεν είναι αυτοί το πρόβλημά μας. Ο άνθρωπος έχει το πρόβλημα. Αυτός είναι ο φασισμός σήμερα: ζούμε στους καλύτερους δυνατούς θεσμούς. Οι ψυχολόγοι μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τα κακώς κείμενα.

    Τα μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλου είναι πιο ολοκληρωτική λύση (απ τους ψυχολόγους): πρέπει να επέλθει κοινωνική ευταξία για να λειτουργήσει το σύστημα, για να μην απειλείται η κοινωνική συνοχή: για να δείξουμε ότι το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει και κανένας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ο καπιταλισμός της οικονομίας έρχεται μετά. Οι ψυχολόγοι είναι μακροπρόθεσμη λύση.

    Χονδροειδώς τα γράφω αλλά εκεί βρίσκεται η σκέψη μου.
    Ανώνυμος said...
    Εμένα πάντως από το σκηνικό μου έκανε εντύπωση η αγωνιώδης προσπάθεια των δημοσιογράφων να ταυτίσουν το γεγονός με τα αντίστοιχα του εξωτερικοού. Ο Σόμπολος σχεδόν παρακαλούσε τους αυτόπτες για αιματηρές λεπτομέριες που θα αποδείκνυαν τα βασικά στοιχεία της ιστορίας: ο δράστης μαθητής, απροσάρμοστος και με περίεργες επαφές στο δίκτυο. Κανένας δεν σκέφτηκε αντιστρόφως τουτέστιν:ο χώρος δεν ήταν σχολείο όπως επαναλάμβαναν αλλά σχολή (έστω και αν εισάγεσαι από την β λυκείου), η ελλάδα δεν είναι αμερική στο θέμα της ευκολίας πρόσβασης σε όπλα κλπ Μόνο σε μια περιοχή της ελλάδας συμβαίνει αυτό και τα περιστατικά που συμβαίνουν εκεί είναι κατά πολύ χειρότερα, αλλά αυτό θα μου πεις αποτελεί... παράδοση.
    υ.γ Δέν είναι εντυπωσιακό ότι δεν σπεκουλάρουν πάνω στο ότι ο δράστης είναι μετανάστης;
    υ.γ. Εντυπωσιακή πράγματι η δήλωση διαμαντοπούλου. Δεν την είχα παρατηρήσει. Ευγε!
    mak
    Repaundi said...
    "δεν υπάρχει σχέδιο συνομωτικό
    στην παρούσα φάση ο άκρατος ατομικισμός που καλλιεργήθηκε επί πασοκ ανθίζει και η μελισσούλα του νεοφιλελευθερισμού θέλει να μαζέψει τη γύρη της
    κοιτάς τη δουλειά σου, πληρώνεις τους φόρους στους επιτήδειους που ξέρουν να φροντίσουν το κοινό καλό σου, και ξανακοιτάς τη δουλειά σου σα σκύλος
    έχουν αλλάξει τα πλαίσια νοηματοδότησης του εαυτού, της εργασίας, του ελεύθερου χρόνου, των πάντων
    έτσι και η βία έχει χάσει το νόημα για το οποίο μιλάς..."


    Ερ σε διάβαζα την ώρα που τυχαία άκουγα το soundtrack του Lost Highway του Lynch, που νομίζω είναι από τις λίγες ταινίες που μπορεί να συμπληρώσει την εικόνα. Σε έναν κόσμο τέτοιας απέραντης ακατανοησίας και ακατανόητης απεραντοσύνης που η παράνοια γίνεται Η ΜΟΝΗ πραγματικότητα. Kαμιά διαφυγή...
    Γνωμοδότης said...
    Η μόνη βία που ξέρουμε όλοι ότι υπάρχει στα σχολεία και στα πανεπιστήμια είναι η μαζική, πολιτική και κοινωνική αντιβία των μαθητών -τριών και φοιτητών -τριών.

    Ναι. Για παράδειγμα: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=987596
    Ανώνυμος said...
    "Η ενέργεια αυτή είναι κάτι ξένο για την Ελλάδα" (Δηλώσεις της Χάνης Πάλλης - ή κάπως έτσι - για το περιστατικό).

    Δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς φταίει το ότι ήταν ξένος. Εμείς οι Έλληνες είμαστε κάτι άλλο, δεν κάνουμε τέτοια.

    Απλώς το προσθέτω ως μία άλλη διάσταση.

    Όσο για το περιστατικό με τον Πανούση η απάντηση είναι ανάλογη με αυτή που πρέπει να δίνεται για το θέμα της κουκούλας, γνωμοδότη.

    Η κουκούλα κρίνεται από τις πράξεις αυτού που τη φοράει και τελικός κριτής είναι η κοινωνία. Όχι το κράτος που απονέμει ποινικοποίηση με μόνο σκοπό τη διαιώνιση του παρόντος.

    Συνεπώς τι μας μοστράρεις το περιστατικό Πανούση εδώ? Αντίστοιχα έχουν γίνει και εκτός ασύλου και η αντιμετώπιση από την κοινωνία είναι συγκεκριμένη και την ξέρουμε.

    Τσάκω μια άλλη τώρα
    http://ergolabies.blogspot.com/

    Ή μήπως εφαρμόζεις το τσουβάλιασμα με πρόθεση?
    βα.αλ. said...
    @ ερ

    δε μίλησα πουθενά για συνωμοσία,μίλησα για σχέδιο απλά και όμορφα. Η συνωμοσίες δεν γίνονται έτσι και αλλιώς στα έδρανα της βουλής ή στα δελτία ειδήσεων.

    Μπορείς επίσης να το θεωρήσεις και προπαγάνδα, προπαγάνδα με την πιο κοινή σημασία της λέξης. Σαν αυτή του σταλινικού καθεστώτος που παντού έβλεπε τροτσκιστές σαμποτέρ...

    Σε γενικές γραμμές πάντως δε διαφωνούμε, αν και δεν είπα πουθενά ότι στρέφεται εναντίον της κοινωνίας πιθανά να υπονοείται. Αλλά και πάλι δεν υπάρχει κοινωνία σαν ενα ενιαίο σύνολο.

    Ρε μακ, να πουλήσουνε θέλουνε... ειδικά ο Σόμπολος απο κάτι τέτοια ζει... Οι Ρωσοπόντιοι ειναι ένα θέμα ταμπού για το ελληνικό κράτος. Δεν είναι αλβανοί αμα παίρνουνε μεττάλιο να τους λένεβορειοηπειρώτες και άμα κλέβουνε καμιά γριούλα να τους λένε αλβανούς.

    repaundi

    η διαφυγή υπάρχει, δεν πρόσεξες την ανακοίνωση του ΚΚΕ;;;

    Deranged...

    Γνωμοδότη...

    Κάτι τέτοιοι σκότωμα θέλουνε, άντε με τον κάθε πρεζέμπορα της γνώσης καθηγητή σε αυτή τη χώρα.

    ινλαβ

    νομίζω ότι η Φάνη (δεν κοιμάμαι πια τα βράδια δεν κοιμάμαι) Πάλλη (και πάλι και πάλι βενζίνη και μπουκάλι) Πετραλιά (δε φταίμε εμείς οι πέτρες εξοστρακίζονται), δεν το εννοούσε έτσι... κατα τάλλα θα συμφωνήσω κουκούλες φοράνε και τα ΕΚΑΜ, αλλά όπως λέει και ο καραταφύρερ αυτή εκτελούν εντολές της πατρίδος...
    les_boi said...
    ωραίο κείμενο κι εύστοχο;)
    reddove said...
    εμενα μου αρεσε ενα προσφατο αρθρο (στον αγγελιοφορο νομιζω) για τις καταληψεις που στη μεση του αρθρου ειχε μια μεγααααλη φωτογραφια απο καμμενο ΑΤΜ και απο κατω απλα 3 σειρες για το καψιμο (αλλο αρθρο υποτιθεται).

    Οσον αφορα το περιστατικο αυτο, νομιζω οτι η διαλυση καθε κοινωνικης δομης οδηγει σε τετοιες (αυτο)καταστροφικες καταστασεις... συστημικη βια παντα υπηρχε, αυτο που τωρα δεν υπαρχει ειναι κοινοτητα.
    Γνωμοδότης said...
    Γνωμοδότη...

    Κάτι τέτοιοι σκότωμα θέλουνε, άντε με τον κάθε πρεζέμπορα της γνώσης καθηγητή σε αυτή τη χώρα.
    Σωστά. Οπότε σήμερα αυτόν, αύριο κάποιοι πιο επαναστατημένος σαπίζουν εσένα ως μη αρκούντως επαναστατικό, κ.ο.κ.

    Ωραία πράγματα, τα είχανε προβάρει και στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης...
    reddove said...
    Ρε γνωμοδοτη, εκδηλωση της μαρφιν και αλλων επιχειρησεων για τους φυλακισμενους ηταν... Αν ο συγκεκριμενος "αριστερος" καθηγητης ηταν ομιλητης εκει εχει ολη την ευθυνη... Αν επιπλεον εσπευσε να υπερασπιστει την ελευθερια λογου του κεφαλαιου και εισεπραξε καμια μπουφλα, ε λαθος επικοινωνιακο μεν αυτουνου που την εριξε, αλλα με το συμπαθιο καλα να παθει. Δεν εχει σχεση ουτε με διαφωνιες στο πεδιο των ιδεων (το κεφαλαιο, οι φυλακες κλπ δεν ειναι ιδεες) ουτε με λιψη επαναστατοσυνη.

    Αν πχ γινει εκδηλωση σε καποιο πανεπιστημιο για το ΝΑΤΟ και ποσο καλο ειναι και ποσο σημαντικο ειναι να κανει το πανεπιστημιο ερευνιτικα για αυτο να μην τη σπασουμε μη μας πουν τραμπουκους;
    Unknown said...
    polu kalo
    fonaklas said...
    συμφωνώ με όσα λες βάαλ. Καλά αναλύεις τα λόγια του εχθρού...


    ... αλλά εμένα - επεκτείνοντας ίσως τη σκέψη του/της ερ - κι άλλες σκέψεις μου μπαίνουνε.... όσο κι αν η κανονική κατανομή σε μια κοινωνία μπορεί να παράξει τα πάντα στα άκρα της, προτιμώ να το δω κι έτσι, απ τη σκοπιά της βούλησης ας πούμε, που μένει ανάδελφη...

    ένα παιδί μεταναστευτικής καταγωγής, ένας χαρακτήρας δύσκολος, ένας νέος προλετάριος, που άκουγε KMFDM και δεν είχε φίλους, δεν είχε "ομοίους" μάλλον, ήθελε να ζήσει και δυστυχώς να πεθάνει εγωιστικά, με κείνο τον πρωτόγονο εγωισμό, το "ενάντια στην αγέλη", που κάποιοι έχουμε στα 19 εμάς, από ιδιοσυγκρασία ίσως...

    Λοιπόν, ποια "άγρια" νεολαία θα μπορούσε να έλξει και να εντάξει έναν άνθρωπο με αυτή τη θανατηφόρα κυριολεκτικά ειλικρίνεια; Ποιοι αυτόνομοι
    "χώροι"; Αυτοί που ακόμη και μετά το δεκέμβρη λειτουργούν με όρους πιάτσας; αυτοί στους οποίους κυριαρχούν τα κλεισίματα του ματιού, οι κλίκες, η αυθεντική αντικοινωνικότητα ως τρόπος κοινωνικοποίησης; Ποια κουλτούρα και ποια αντικουλτούρα να γεμίσει πλέον ψυχικά το άκρο αυτό της κανονικής κατανομής; Ποια αυθεντικότητα, ποια γνησιότητα;

    Δε φτιάχνω το προφίλ του. Το προφίλ μας φτιάχνω. Από κει πρέπει να ξεκινά κανείς...

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα