Πρωτοχρονιάτικοι μποναμάδες

Πριν δύο μήνες έπιασα δουλειά στην αλυσίδα χαρτοπωλείο-βιβλιοπωλείο Χαρτόραμα. Αλυσίδα που διαθέτει 6 καταστήματα σε ολόκληρη την Αθήνα. Δούλευα επί δύο μήνες στο κατάστημα στο Γαλάτσι. Χτες, δέκα λεπτά πριν σχολάσω, ακριβώς μία μέρα πριν συμπληρώσω το δίμηνο μου ανακοίνωσαν την απόλυση μου.


Λίγα λόγια για τις συνθήκες εργασίας εκεί.

Πρόκειται για ένα τεράστιο κατάστημα συνολικού εμβαδού 1000 τμ το οποίο έχει ανοίξει 4 μήνες περίπου. Μέσα στους δύο τελευταίους μήνες από εκεί έχουνε απολυθεί πάνω απο 10 άτομα, ενώ μόνο 2 έχουνε παραιτηθεί. Προσέχτε: δεν τους έχουνε καλέσει δοκιμαστικά 2-3 μέρες και να τους πούνε δεν μας κάνετε, που και αυτό γίνεται σε σταθερή βάση, έχει γίνει κανονικά πρόσληψη και στον ενάμησι μήνα περίπου τους απολύουν. Αποτελεί πάγια τακτική λοιπόν της εταιρείας να απολύει κόσμο, ενδεικτικό αυτού που λέω είναι ότι μέσα σε δύο μήνες ήμουν πια ο τρίτος σε αρχαιότητα εργαζόμενος και μόνο άλλη μία συνάδελφος δούλευε από την αρχή της λειτουργίας του καταστήματος εκεί, η οποία και μάλλον απολύθηκε χτες μαζί μου.

Επίσης πάγια τακτική της εταιρείας είναι να κάνει τις "απολύσεις" με τον εξής τρόπο: Πρώτα σου ανακοινώνουν στο τέλος της βάρδιας ότι σταματά η συνεργασία. Εκείνη τη στιγμή σπάνια θα πάρει κανείς το χαρτί της απόλυσης, το πιο σύνηθες είναι μετά από δύο τρεις μέρες θα σε καλέσουνε να υπογράψεις την οικειοθελή παραίτηση και να πάρεις τα χρήματα σου. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν τον περιορισμό των απολύσεων που επιβάλλει η εργατική νομοθεσία.

Πάμε παρακάτω.

Ενώ το κατάστημα είναι βιβλιοχαρτοπωλείο ουδείς έχει τη σύμβαση του βιβλίου παρόλο που συχνά πυκνά συνάδελφοι που δεν είναι σε αυτά τα πόστα πηγαίνουν στο βιβλιοπωλείο να βοηθήσουν στην εξυπηρέτηση, το οποίο βρίσκεται στο πατάρι πάνω από το κυρίως κατάστημα.

Ουδείς από τους συναδέλφους που βρίσκεται ταμείο δεν παίρνει το επίδομα ταμείου που προβλέπεται από τη σύμβαση του εμπορίου.

Καθαρίστρια για ένα κατάστημα 1000 τμ δεν υπάρχει. Τα πάντα καθαρίζονται από εμάς τους ίδιους. Πατώματα, λεκάνες, πεζοδρόμια μέχρι και τους κάδους του δήμου έχουμε τραβήξει να τους σκουπίσουμε από κάτω επειδή "καθαριότητα ίσον πολιτισμός" που λέει και το αφεντικό.

Ο χώρος βιντεοσκοπείται με περίπου 12 ή 15 κάμερες. Δεν υπάρχει καμία ειδοποίηση είτε για τους πελάτες είτε για το προσωπικό.

Αποδυτήρια για ένα κατάστημα με 10 άτομα προσωπικό δεν υπάρχουν. Εκτός αν αποδυτήρια μπορεί να ονομαστεί ο χώρος μπροστά από τους καμπινέδες στον οποίον δεν υπάρχει περίπτωση να μπορείς να κάτσεις να κάνεις το διάλλειμα σου. Δεν υπάρχει καν μια κρεμάστρα να κρεμάμε τα μπουφάν μας. Πρέπει να τα κάνουμε μπόγους και να τα βάζουμε σε μία μικρή ραφιέρα τριών ραφιών.

Καθίσματα δεν υπάρχουνε πουθενά σχεδόν. Στα ταμεία υπάρχει μόνο ένα κάθισμα, αυτό της προισταμένης. Ακόμα και απο τους δύο υπολογιστές που υπάρχουν στο κατάστημα μόνο ο ένας έχει καρέκλα και αυτός είναι στο βιβλιοπωλείο. Ο δεύτερος υπολογιστής είναι σχεδόν στο πάτωμα και για να κάνουμε μία εκτύπωση ή να στείλουμε ένα φαξ πρέπει να είμαστε γονατιστοί. Για το υπόλοιπο κατάστημα ούτε λόγος.

Πουθενά δεν υπάρχει αναρτημένη η κατάσταση προσωπικού και οι βάρδιες των εργαζομένων. Ωστόσο, στα "αποδυτήρια" θα δει κανείς αναρτημένο το "πρόγραμμα καθαριοτήτων" που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε δύο συνάδελφοι τη μέρα (μεσημέρι και βράδυ). Επίσης συχνά πυκνά καταστρατηγείται το ωράριο είτε με σπαστά ωράρια είτε με απλήρωτες υπερωρίες.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει στήσει μία βιομηχανία απολύσεων την οποία πρέπει να την σταματήσουμε, αγνοεί τη σύμβαση του βιβλίου, παραβιάζει το ωράριο εργασίας και καταστρατηγεί πλείστες όσες διατάξεις της νομοθεσίας, εργατικής και μη. Ακόμα περισσότερο όσο είχα τη δυνατότητα να έχω εικόνα (από κουβέντες με οδηγούς που γυρνάνε τα καταστήματα) σε γενικές γραμμές επικρατεί ένα κλίμα τρομοκρατίας στα καταστήματα της συγκεκριμένης εταιρείας. Που και αυτό θα πρέπει να σπάσει.

Σύντομα θα υπάρξουνε εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.

14 Comments:

  1. Greek Rider said...
    Μια διευκρίνηση: Όταν απολύει άτομα μετά προσλαμβάνει νέα άτομα ή απολύει μειώνοντας συνεχώς το προσωπικό;
    βα.αλ. said...
    Αν δεν προσλάμβανε θα είχε μείνει η προισταμένη μόνη της με τους συνδετήρες...

    Οπότε ναι σε γενικές γραμμες ο αριθμός του προσωπικού παραμένει σταθερός.
    βα.αλ. said...
    Πάντως rider αν εννοείς ότι λόγο κρίσης κάνει απολύσεις δεν παίζει με τίποτα.

    Το μαγαζί είναι πρόσφατη επένδυση της τάξης των 500.000 ευρώ. Τέσπα κρίση μπορεί να υπάρχει αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπαίνει τέτοιο θέμα.

    Είναι πάγια τακτική.
    Ανώνυμος said...
    OK... Μπορεί να τραβάω τα δικά μου ζόρια και να το έχω ρίξει λίγο στο σορολοπ αλλά να ξέρεις είμαι ολόψυχα μαζί σου..
    Σου εύχομαι ΚΑΛΥΤΕΡΗ χρονιά και περιμένω νέα για το θέμα
    Ανώνυμος said...
    Για σενα ευχομαι Δυναμη και πολυ συντομα εξοδο απο το τουνελ.
    Για την προισταμενη, τους συνδετηρες της και τα αφεντικα της το "All You Fascists Bound To Lose" του Woody Guthrie : http://www.youtube.com/watch?v=VwcKwGS7OSQ
    αφιερωμενο με ιδιαιτερα συγκεκριμενο τροπο.
    Οσο για τις χρονιαρες μερες,δεν εχουν ερθει ακομη οι Κινεζοι αλλαζουν χρονο σε κανα μηνα
    βα.αλ. said...
    Γατέ σε ευχαριστώ για τις ευχές σου...

    Ανώνυμε όσο έχω τη δυνατότητα να σε ευχαριστήσω απο δω μέσα, σε ευχαριστώ.

    Στα αλήθεια.
    Utopia said...
    βα.αλ.,ο χρόνος αλλάζει κάθε μέρα.
    Μαζί σου σε ό,τι χρειαστείς.
    βα.αλ. said...
    Utopia ευχαριστώ και να σαι καλα...

    Κάθε μέρα τον αλλάζουμε εμεις το χρόνο...
    Ανώνυμος said...
    Μάλλον φίλε έχεις κάνει την τεμπελιά και την βόλεψη επιστήμη... Κρίμα που δεν σου εξασφάλισε ο μπαμπά σου μια θέση στο Δημόσιο να μην ζαλιζεις τον κοσμο με της ανόητες και φανταστικές ιστορίες σου μάλλον σου έδειχναν τα αστέρια και κοιτουσες το δαχτυλο... Ίσως και να ησουν τεμπελακος και να σε έδιωξαν... Το σκεφτικες άραγε ... Μπα... Που να χωρέσει στο ευνουχισμενο μυαλό σου ο ορος της αυτοαξιολογησης..·

    Τες Πα καλούς αγώνες..
    Ανώνυμος said...
    Μάλλον είσαι ένας μαλάκας ή κάνας ασφαλίτης.

    Το πιο πιθανό μαλάκας ασφαλίτης.

    Ή μάλλον΄το πιο ρεαλιστικό κανα μαλακομπούκωμα τσουτσεκι του αφεντικού. Του όποιου αφεντικου.
    Ανώνυμος said...
    Μάλλον έχω μάθει να εκτιμώ και να εργάζομαι πιο πολύ από εσένα.. Ζήσε στη μιζέρια σου και συνέχιζε να πιθηκιζεις αυτά που σου βαλαν στο μυαλό χωρίς να τα επεξεργαστεις καθόλου. Α και μην παει ο νουσου σε ασφαλητες και ιστορίες.σταματά τις μυθοπλασίες, ξέρεις υπάρχουν και άνθρωποι με διαφορετική άποψη από την δική σου. Πολλοί άνθρωποι που η εργασία για εκείνους είναι τρόπος δημιουργίας και όχι μόνο τρόπος «επιβιωσεις» όπως θεωρείς.. Αλλά μάλλον στα είχαν έτοιμα όλα μια ζωή η οικογένεια σου και εγινες τεμπελης αμπελοφιλοσοφος. Και τώρα που ίσως χρειάστηκε να εργαστεις τίποτα δεν είναι τόσο ανώδυνο σαν τα λευτα του μπαμπακα σου. Ελπίζω να είσαι σχετικά μικρός μπας και σου φύγει ο καλός από το μυαλό. Ει και που είσαι όλοι άνθρωποι είμαστε εργαζόμενοι, αφεντικά, ασφαλιτες κτλ. Κοιτά στην σε σε όλες τις πλευρές υπάρχουν καλοί και κακοί. Κοιτά στην κοινωνική τάξη που ανήκεις να είσαι με τους καλούς.. Α και ωριμασε κάποια στιγμή..
    βα.αλ. said...
    καλα,

    κάτσε πρώτα διάβασε τι λέω 3 χρόνια εδώ με΄σα να πάρεις μία εικόνα και ύστερα μου τα ζαλίζεις.
    Ανώνυμος said...
    Έτσι βγάζεις το μεροκάματο ε; 3 χρόνια προϋπηρεσία στο bloging. Ε με τόσα προσόντα χαμένος πας. Συγνώμη αλλά δεν σκοπεύω να χάσω 3 χρόνια από την ζωή μου για να διαβάσω την «ζωή» σου on line. Την φαντάζομαι όλο αγώνες για την κατατρεγμενη εργατια.. Όχι πως αμφισβητω την εργατια αλλά αμφισβητω τους πολυθρονομαχους κουραδοβιομηχανους σαν εσένα. Κάτσε γράψε την παπαριτσες σου αγόρι μου παίξε με τα κουβαδακια σου. Και μην φοβάσαι αν απόκοιμηθεις ονειρευομενος την αλίκη με το κοκκινο φουλαρι θα σε σκεπάσει η Μαμα να μην κρυωσεις. Χομπιστα ξυπνά,ώρα για ύπνο. Η επανάσταση δεν είναι hobby.
    βα.αλ. said...
    Θες να σου στείλω το βιογραφικό μου? Πολύ ευχαρίστως. Και δε λέω για το βιογραφικό με τα καμώματα μου εδώ μέσα. Εννοώ το κανονικό βιογραφικό; Έχεις καμιά δουλειά να μου προτείνεις; Πολύ ευχαρίστως να την κάνω.

    Πάει αυτό.

    Μην ανυσυχείς αν θα χάσεις 3 χρόνια για να διαβάσεις τη "ζωή μου". Έχεις χάσει πολλά περισσότερα κάνοντας μαλακίες (όχι μόνο εσύ φυσικά μην το παρεις προσωπικά). Το ποιος είμαι κοινωνικά και που πάω και τι έχω να αντιπαλέψω σαν μέρος της τάξης μου το έχω περιγράψει αναλυτικότατα νομίζω. Σε αρέσειδε σαρέσει αυτό είναι και αυτό έχω.

    Και κάτι άλλο ρε μεγάλε. Εγώ είμαι άνεργος και μέχρι να βρεθεί ένα καλό αφεντικό να με εκμεταλευτεί παίζω με τα κουβαδάκια μου;

    Εσύ που σαι ντόμπρος και σωστός εργάτης τι σκατά κάνεις όλη μέρα πάνω από το μπλογκ μου; Εντεταλμένη υπηρεσία, σαββατοδεύτερο ρεπό, δουλεύεις βραδυνή βάρδια στο εργοστάσιο;

    Άσε μας σε παρακαλώ ήσυχους να μαλακιζόμαστε. Εγώ δεν σε ενόχλησα. Εσύ γιατί σκατά με ενοχλείς; Να γίνω καλύτερος εργάτης; Σωστός κομμουνιστής; Δεν πρόκειται.

    Ή μήπως σε ενόχλησα σε κάτι;

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα