Οι ειδήσεις των 11

Λέω να αρχίσω μία καινούρια κατηγορία αναρτήσεων όπου απλά θα αναδημοσιεύω κάποια νέα. θα προσπαθήσω να μην κάνω σχόλια εδώ.

Φιλανδία

Το σχέδιο νόμου, που εγκρίθηκε στην πρώτη του μορφή χθες, προωθήθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος, διότι την ερχόμενη Δευτέρα περίπου 12.000 νοσοκόμοι πρόκειται να υποβάλουν την παραίτησή τους. «Λένε ότι δεν βάζουν την Τουρκία στην Ευρώπη γιατί δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εγώ σας λέω ότι είμαστε ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα». Με αυτόν τον τρόπο αντέδρασε στην είδηση της προώθησης της συγκεκριμένης νομοθεσίας η Μαρία-Καρίνα Κόσκινεν, κορυφαίο στέλεχος του συνδικάτου των νοσοκόμων, το οποίο μετά την αποτυχία των εργασιακών διαπραγματεύσεων πήρε απόφαση για ομαδική, σαρωτική παραίτηση των μελών του από τις δουλειές τους. Οι νοσοκόμοι «είναι οργισμένοι», μετέφερε η Κόσκινεν. Η διεκδίκησή τους για αύξηση των αποδοχών τους κατά 24% σε διάρκεια δύο ετών απορρίφθηκε και κάθε απεργιακή κινητοποίησή τους αντιμετωπίστηκε με την επίκληση του νόμου που επιβάλλει προσωπικό ασφαλείας στα νοσοκομεία. Οι νοσοκόμοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση τους αγνοεί, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την κατάργηση των περισσότερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Πολλοί τομείς εργαζομένων κατέβηκαν σε απεργίες και αρκετοί πήραν τις αυξήσεις που ήθελαν. Χιλιάδες άλλοι όμως αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της «ελαστικότητας» στην εργασία. Το νομοσχέδιο του συντηρητικού πρωθυπουργού Μάτι Βανχάνεν εγκρίθηκε κατ' αρχήν χθες από το Κοινοβούλιο και μετά την απαιτούμενη δεύτερη ψήφο την Παρασκευή, θα υπογραφεί από την πρόεδρο Τάρια Χάλονεν. Ετσι, τη Δευτέρα, αρκετοί από τους 12.000 νοσοκόμους που λένε ότι θα παραιτηθούν, θα οδηγηθούν συνοδεία αστυνομικών στα νοσοκομεία για να δουλέψουν.

Ελευθεροτυπία 14-11-2007

Ελλάδα

«Λευκά κελιά», χωρίς έπιπλα, με τοίχους επενδυμένους με μαλακά υλικά, φως από ψηλά παράθυρα και κάμερες παρακολούθησης στο ταβάνι, αποφάσισε να δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας στα ψυχιατρεία, προκαλώντας τις αντιδράσεις των ψυχιάτρων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, η εντολή για την άμεση δημιουργία «ήσυχων δωματίων», όπως τα ονομάζει, όπου θα απομονώνονται ψυχικά πάσχοντες σε κρίση, έφτασε στις 25 Σεπτεμβρίου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και αφορά και τα εννέα τμήματα αντιμετώπισης οξέων περιστατικών.

Σύμφωνα με αυτή, το Δαφνί -όπως και όλα τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τα ψυχιατρικά τμήματα γενικών νοσοκομείων- θα δημιουργήσει μονόκλινα «ήσυχα δωμάτια», τα οποία θα βρίσκονται κοντά στη στάση αδελφών και εκεί θα απομονώνονται ασθενείς σε φάση κρίσης.

Στους χώρους προβλέπεται σύστημα παρακολούθησης με κάμερα για λόγους «εποπτείας, ασφάλειας και ελέγχου των περιστατικών».

«Δεν μας έφτανε το πρόβλημα των καθηλώσεων ασθενών στα κρεβάτια, τώρα θα φτιάξουμε και 'λευκά κελιά' όπου θα απομονώνουμε και θα τιμωρούμε ακόμα περισσότερο τους 'απείθαρχους' ψυχικά πάσχοντες», καταγγέλλει ο ψυχίατρος Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής του 9ου Ψυχιατρικού Τμήματος Εισαγωγών του ΨΝΑ.

«Για το θέμα δεν έχει αναπτυχθεί προβληματισμός και δεν έχουν πάρει θέση τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου. Δεν γνωρίζουμε ακόμη με ποιον τρόπο θα υλοποιήσουμε την εντολή του υπουργείου Υγείας», δηλώνει στα Νέα ο διοικητής του ΨΝΑ κ. Α.Κοσμόπουλος.

«Τα 'ήσυχα δωμάτια' είναι προσβολή του πολιτισμού μας -όχι μόνο της ψυχιατρικής. Αυτό το μέτρο εξαγγέλλεται από το υπουργείο για να νοσηλεύονται υποτίθεται με ασφάλεια οι ανήσυχοι και διεγερτικοί ασθενείς. Αλλά η διέγερση τις περισσότερες φορές είναι η απάντηση στην ποικιλότροπη βία που υφίστανται οι ψυχικά πάσχοντες σε οποιοδήποτε κλειστό ίδρυμα», πιστεύει ο ψυχίατρος Γιώργος Κοκκινάκος, διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στα Χανιά.

Πηγή in.gr

2 Comments:

  1. Ανώνυμος said...
    Φοβερή κατάσταση.
    Ας μην ξεχνάμε τα εξής φρικιαστικά:

    1) Τα λευκά κελλιά επινοήθηκαν για να... τρελλαίνουν ανθρώπους (π.χ. τρομοκράτες) ώστε να τους λυγίζουν.

    2) Η ολοκληρωτική στέρηση ερεθισμάτων που προκαλεί ένα λευκό κελλί αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την ψυχική υγεία του κρατούμενου.
    βα.αλ. said...
    Πέραν αυτού που νομίζω είναι λίγο πολύ προφανές και γνωστό, το πιο απαράδεκτο είναι ότι αντί να υποστηρίζουν δομές που ήδη που υπάρχουν και που στο κάτω κάτω αυτοί τις έφτιαξαν (Βλ. μονάδες αποασυλοποιήσης), φτιάχνουν πατέντες και "εξυπνάδες". Σε λίγο καιρό θα προτείνουν να κλείνουμε τους τρελλούς σε καράβια και να τα ξαμολάμε μεσοπέλαγα...

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα