«Οι Αλβανοί θα σώσουν την αγορά κατοικίας»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΜΠΑΜΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

Να επιτραπεί στους περίπου ένα εκατ. Αλβανούς που ζουν στη χώρα μας να αγοράζουν σπίτι στην Ελλάδα, χωρίς να ισχύουν όλες οι σημερινές πολύπλοκες και κατά συνέπεια αποθαρρυντικές διαδικασίες (αυτές που αφορούν πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. για παραμεθόριες περιοχές), προτείνει ο πρόεδρος των μεσιτών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μανομενίδης. Επισημαίνει ακόμη ότι οι Αλβανοί διαθέτουν σημαντικές οικονομίες τις οποίες εξάγουν στην πατρίδα τους.

Κατά τη γνώμη του, ένα τέτοιο μέτρο θα βοηθούσε καθοριστικά στο να «συνέλθει» ο κλάδος της οικοδομής και να κινηθεί η αγορά των ακινήτων που παραμένει «παγωμένη» επί μακρό χρονικό διάστημα, προκαλώντας σημαντικά αλυσιδωτά προβλήματα στην οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.

Βογκά η αγορά

Στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου τα απούλητα σπίτια υπολογίζονται σε περίπου 20.000-25.000, η αγορά βογκά με την ανεργία να χτυπά διάφορα επαγγέλματα και όχι μόνο τους οικοδόμους. Εξάλλου, όλοι οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών κλάδων, που «ζουν» από την οικοδομική δραστηριότητα, ζητούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Ως πρώτο θέτουν την υλοποίηση των αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων που εξήγγειλε προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Αυτές είχαν αποτέλεσμα, χιλιάδες ενδιαφερόμενοι να αναστείλουν τη δρομολόγηση αγοραπωλησιών περιμένοντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά πρώτη κατοικία, κληρονομιές και γονικές παροχές.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των συμβολαιογράφων στη Θεσσαλονίκη, Ιωάννα Χρουσαλά-Μπιλίση, μετά τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και μέχρι σήμερα, οι συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 80%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όχι μόνο για το ταμείο του κράτους αλλά και για μια σειρά εργαζόμενους και επαγγελματικά ταμεία.

Στην κατεύθυνση αναζωπύρωσης της αγοράς, ο κ. Μανομενίδης προτείνει ακόμη να ενεργοποιηθούν δάνεια για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, και αναφέρεται και σε όλους όσοι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Επιπλέον ζητεί να τελειώνει επιτέλους το θέμα των παράνομα κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων και άλλων ανάλογων εκκρεμοτήτων που κρατούν σε ομηρία -ανάλογα με τις διαθέσεις του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού- χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας.

Ελευθεροτυπία 21/11/2007

0 Comments:

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα