Το ψεύτικο σαν μία στιγμή του αληθινού


Τα Ζωνιανά λοιπόν, ο Μυλοπόταμος, τα ΕΚΑΜ και τα ΕΙΔΑΣΥΔΕ, τα χασίσια, οι μπάτσοι, ο Κεφαλογιάννης, η κρητική λεβεντιά, η οπλοφορία, ο απάτητος Ψηλορείτης, τα γκάνια και ένα ατέλειωτο γαιτανάκι σημείων για να αποφύγουμε την ουσία.

Τι στο καλό γίνεται εκεί κάτω; Ειλικρινά δεν (μπορώ) να ξέρω. Ωστόσο μπορώ να φανταστώ. Η περιοχή εκεί κάτω έχει μία υψηλή συγκέντρωση εγκληματικού κεφαλαίου. Το εγκληματικό κεφάλαιο για να ξηγιόμαστε είναι κανονικό κεφάλαιο σαν όλα τα υπόλοιπα, με τη μόνη διάφορα ότι δεν ακολουθεί τους νόμους. (Ασχετο αλλά τα τρία πιο επικερδή εμπορεύματα παγκόσμια είναι τα όπλα, τα ναρκωτικά και η πορνογραφία.) Το εγκληματικό κεφάλαιο αν και παράνομο, δεν μπορεί να λειτουργήσει εν αγνοία των μπάτσων, οι οποίοι ως ένα βαθμό σαν γραφειοκρατία εξαρτώνται από το εγκληματικό κεφάλαιο. Η φάση είναι γνωστή, σας τα ακουμπάμε και κάνετε τουμπεκί. Έτσι τις περισσότερες φορές υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στους εγκληματίες και τους μπάτσους. Ο καθείς κάνει τη δουλειά του και τηρούνται κάποιες ισορροπίες. Οι μπάτσοι κάνουν τους ελέγχους τους και τηρούν τα προσχήματα, και οι άλλοι κάνουν τη δουλειά τους.

Αυτό το πράγμα μάλλον έσπασε με την ενέδρα στην πομπή των μπάτσων προς τα Ζωνιανά. Το ζήτημα είναι πιο απλό από ότι μπορεί να φαντάζονται κάποιοι. Ένας μπάτσος παρολίγο να ψοφήσει. Τι περίμενε κανείς να κάνουν οι μπάτσοι; Να πουν "Ω συγγνώμη, δεν θα ξανάρθουμε στο χωριό σας;." Έλεος δηλ. λίγη επίγνωση της πραγματικότητας δεν βλάπτει κανέναν. Έτσι λοιπόν οι μπάτσοι αυτό που βασικά πάνε να κάνουν είναι να πάνε να πουλήσουν μούρη στα χωριά εκεί πέρα. Η όλη επιχείρηση τους δεν είναι παρά μία παράσταση.

Γιατί αν στα αλήθεια θέλανε να ξεκάνουνε τις χασισοφυτείες θα το είχαν κάνει εδώ και καιρό. Να στέλνουνε ελικόπτερα με θερμικές κάμερες στην Πάρνηθα ξέρανε για να κυνηγήσουνε 30 άτομα που πέταξαν μπογιές στο καζίνο, να βρούνε μερικές χασισοφυτείες δυσκολεύονται;

Τέλος πάντων το ζήτημα εδώ δεν είναι με ποιανού το μέρος είναι κανείς γιατί απλούστατα και τα δύο μέρη είναι στην ίδια και απέναντι μπάντα.

Δεν θέλω να μιλήσω για τους κρητικούς όμως όλη αυτή η φιλολογία περί κρητικής λεβεντιάς και άλλα συναφή μόνο αηδία μου προκαλεί. Εννοείται ότι οι κρητικοί δεν είναι όλοι ίδιοι. Αλλά κατά πάσα πιθανότητα αν οι Ζωνιανοί ήταν σε κανένα παράλιο του νησιού θα είχανε φτιάξει μερικές ξενοδοχειακές μονάδες και δεν θα ασχολούντουσαν με τα χασίσια. Με αυτή την έννοια αυτοί είναι ίδιοι σαν κουλτούρα και σαν κοσμοαντίληψη με όλους εκείνους του νομιμόφρονες κρητικούς που έχουν γαμήσει όλα τα βόρεια παράλια (και ένα μεγάλο μέρος των νοτίων) με ξενοδοχεία. Η "λεβεντιά" τους είναι τα φράγκα τους. Απλά πράγματα. Έχω ζήσει στην Κρήτη αρκετά χρόνια, και είχα την τύχη να συναντήσω από τους πιο εξαίσιους ανθρώπους μέχρι τους πιο απόλυτους κάφρους. Όπως και παντού άλλωστε.

Οι "λεβέντες" θυμούνται από ότι φαίνεται την "λεβεντιά" τους μόνο όταν ακουμπάνε τους ίδιους. Όταν σκοτώθηκε ο Μαραγκάκης, δεν φώναξε κανένας Ζωνιανός νομίζω. Ούτε όταν παλι μπάτσοι είχαν σκοτώσει ένα παληκάρι το 1994 (νομίζω) σε ένα μπλόκο στις Μοίρες είχαν γίνει και πολλά πράγματα από αυτούς τους "λεβέντες". Με αυτό δεν θέλω να πω ότι κακώς φωνάζουνε τώρα κάποιοι για αυτό το θεαματικό τσίρκο της ελληνικής αστυνομίας, απλά θέλω να τονίσω την ελαστικότητα αυτής της λεγόμενης "λεβεντιάς".

ΥΓ. Όλες αυτες τις μέρες έχουν ειπωθεί τόσα και τόσα για το θέμα, που νομίζω ελάχιστα παραπάνω λέω. Μερικοί σύντροφοι πάντως έχουν πάθει τέτοιο παραλήρημα που μέχρι και με το FARC της Κολομβίας συγκρίνανε τους Ζωνιανούς. Τι να πω εγώ τώρα; Η βλακεία είναι το πιο δίκαια μοιρασμένο αγαθό.

4 Comments:

  1. ΠανωςΚ said...
    "Μερικοί σύντροφοι πάντως έχουν πάθει τέτοιο παραλήρημα που μέχρι και με το FARC της Κολομβίας συγκρίνανε τους Ζωνιανούς."

    Να προσέχουν μόνο μην το μάθουν οι Ζωνιανοί. Δεν ξέρεις ποτέ πώς μπορεί να το πάρουν αυτοί οι "λεβέντες".
    βα.αλ. said...
    Πως να το πάρουν μωρέ; Όπως τα παίρνουν όλα. Θα βάλουν το κεφαλογιανεικο να τους κάνει τη δουλειά.

    Απλά μερικοί όπου βλέπουν κάνα γκάνι να βαράει κάνα μπάτσο νομίζουν ότι είναι "δικό" τους. Επαναστατικές ονειρώξεις είναι θα περάσει.
    Ανώνυμος said...
    βεβαια προφανως ισχυει η θεση που βαζεις οτι αν το κράτος ήθελε θα τα ειχε καθαρισει νωρίτερα θα το είχε κάνει, αν και σκεφτομαι οτι αν ηθελε, επίσης θα ειχε συγκαλήψει και ένα τέτοιο ατυχημα όπως ένας πυροβολημένος μπάτσος. ίσως δηλαδη όλο αυτό να είναι ένα απλό ξεκαθάρισμα των μονοπολίων χασίς στο οποίο το κράτος αποφάσισε να συνδράμει με αφορμή τη φάση με τους τραυματίες
    βα.αλ. said...
    Αρσένιε δεν ξέρω αν το έγραψα εδώ ή κάπου αλλού αλλά αν τα καρτέλ του γάλατος έχουν την την επιτροπή ανταγωνισμού, τα καρτέλ των ναρκωτικών έχουν την ελληνική αστυνομία.

    Ωστόσο, παρακολουθώντας όλες αυτές τις μέρες τα νέα από εκεί διαπίστωσα κάτι ακόμα. Εν συντομία ο καλύτερος τρόπος να ξεπλένουν όλοι αυτοί το χρήμα τους είναι να κάνουν ξενοδοχεία. Κάτι συμπτώσεις εεε;

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα