Το 2001 γινόταν για άλλη μια φορά χαμός στην Παλαιστίνη. Ήταν τότε που είχε ξεσπάσει η δεύτερη ιντιφάντα. Τότε συμμετείχα στην έκδοση του "Τραίνου" στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκείνη την περίοδο είχε γίνει μία εκδήλωση στην πόλη του Ηρακλείου από κάποιους αριστεριστές φοιτητές. Εμείς εκείνη την περίοδο μοιράζαμε αυτήν εδώ την προκύρηξη, και είχαμε πάει στην εκδήλωση να μιλήσουμε. Στην ομάδα μας συμμετείχε ένας σύντροφος αρκετά μεγαλύτερος μας ο οποίος είχε παρακολουθήσει και λόγω ηλικίας αλλά και λόγω ενδιαφέροντος είχε μία πολύ καλή ιστορική και πολιτική αντίληψη επί του θέματος, και στον οποίον σαν διαδικασία οφείλουμε πάρα πολλά για τη συμβολή του, ειδικά σε αυτό το θέμα.
Σε εκείνη την εκδήλωση προσπαθήσαμε να μιλήσουμε και προσπαθήσαμε να διατυπώσουμε την άποψη μας. Σε εκείνη την εκδήλωση είχε έρθει να μιλήσει ένας Παλαιστίνιος τον οποίο εμείς γνωρίζαμε προσωπικά, και ο οποίος μας είχε πει παλιότερα όταν στη Φατάχ άρχισε να κάνει κουμάντο ο Αραφάτ και οι δικοί του, πιάναν τους πιο αριστερούς και τους βασανίζανε με μπουκάλια στον κώλο. Σε εκείνη την εκδήλωση το βασικό πολιτικό αίτημα ήταν το "ένα ευρώ για παιδιά της Παλαιστίνης" (πόσο μα πόσο γαμημένα χυδαίοι μπορεί να γίνουν οι αριστεριστές δεν ξέρω...). Σε εκείνη την εκδήλωση επειδή προσπαθήσαμε να καταδείξουμε τον εθνικισμό, την θρησκεία και το κεφάλαιο σαν τους κύριους υπεύθυνους για τη συνεχιζόμενη κατάσταση στη μέση ανάτολη σχεδόν μας πέταξαν έξω. Σε εκείνη την εκδήλωση επειδή είπαμε ότι όσο είναι έγκλημα το Άουσβιτς, άλλο τόσο είναι έγκλημα ο βομβαρδισμός της Δρέσδης και άρα ότι όλοι οι πόλεμοι στρέφονται καταρχήν εναντίον των εκμεταλλευομένων μας είπαν φασίστες. Επειδή τέλος καταδείξαμε την αθλιότητα του να ζητάς ένα Παλαιστινιακό κράτος υπό τους όρους που το ζητάει η παλαιστινιακή άρχουσα τάξη αλλά και το πλήθος των αλληλέγγυων ανά των κόσμο σημαίνει ένα μόνο πράγμα: γκέτο.
Αλλά βέβαια, όλα αυτά είναι ουτοπικά, αφελή και δε συμμαζεύεται. Καλύτερα αφελής πάντως, παρά απολογητής φασισμών.
Οι εχθροί των παλαιστινιών και ισραηλινών εκμεταλλευομένων είναι τα κράτη τους, οι θρησκείες τους, τα αφεντικά τους και ο ανθρωπισμός της Δύσης που δεν μπορεί να κάνει Χριστούγεννα και να σκοτώνονται παιδάκια...
Αναδημοσιεύω εδώ το κείμενο που είχαμε γράψει τότε. Και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορώ να αλλάξω ούτε μία λέξη ακόμα και σήμερα. (Οι αριθμοί είναι υποσημειώσεις στο τέλος του κειμένου).
Ο λογαριασμός...
«Η έλλειψη επαναστατικού κινήματος στην Ευρώπη ανήγαγε την αριστερά στην απλούστερη έκφραση της: μια μάζα θεατών που εκστασιάζονται κάθε φορά που οι εκμεταλλευόμενοι των αποικιών παίρνουν τα όπλα ενάντια στους αφέντες τους, και που έχει την ακατάσχετη ροπή να βλέπει εκεί το άκρο άωτο της επανάστασης.»
«Δύο τοπικοί πόλεμοι», Internationale Situationiste, Νο. 11, Οκτώβριος 1967.
Ο πόλεμος στην μέση ανατολή δεν είναι ούτε μεταξύ εθνών, ούτε μεταξύ θρησκειών. Στην μέση ανατολή υπάρχει από την μια το ισραηλινό κράτος και κεφάλαιο και μια παλαιστινιακή άρχουσα τάξη, και από την άλλη μια μαζική φτηνή εργατική δύναμη παλαιστινίων και μια ισραηλινή εργατική δύναμη που συντηρεί το κόστος σε ανθρώπινο και υλικό δυναμικό των πολεμικών επιχειρήσεων. Ο πόλεμος εκεί είναι αυτό που κάθε πόλεμος είναι παντού πάνω στον πλανήτη: ταξικός.
Δεν έχουμε την δυνατότητα να αναλύσουμε διεξοδικά την ιδεολογία του έθνους1 και την χρησιμότητά της για την αστική τάξη. Στην περίπτωση της δημιουργίας του έθνους κράτους, ο εθνικισμός αποτελεί το ιδεολογικό άλλοθι της αστικής τάξης απέναντι στον φεουδαρχικό κόσμο, και χρησιμεύει στην εξασφάλιση ενός εργατικού δυναμικού ικανού να λειτουργήσει στα πλαίσια του καπιταλισμού. Σε ένα επόμενο στάδιο, ο εθνικισμός χρησιμεύει σαν ιδεολογικό άλλοθι απέναντι σε άλλους εθνικισμούς (διαμέσου ιδεολογημάτων καθαρότητας, ανωτερότητας κλπ.), προκειμένου να ντύσει την ιμπεριαλιστική φύση κάθε κράτους. Ταυτόχρονα με το δεύτερο, ο εθνικισμός έρχεται να επικαλύψει τις όποιες ταξικές αντιθέσεις εντός του έθνους κράτους επιδιώκοντας την διατήρηση της ταξικής ειρήνης.
Αυτό που ονομάζεται εθνικός πόλεμος, είναι πάντα στην ουσία του ταξικός. Σε γενικές γραμμές, οι αυτοαποκαλούμενοι εθνικοί πόλεμοι, είτε έχουν σαν αιτία την αντιπαράθεση αρχουσών τάξεων είτε (ή επίσης) αποσκοπούν στην πειθάρχηση των εργατών, στο τσάκισμα της ταξικής συνείδησης και οργάνωσης τους, και στην αποδιάρθρωση και αναδιάρθρωση της δομής της εργατικής τάξης αλλά και της ίδιας της καπιταλιστικής οικονομίας. Ο εθνικισμός αποτελεί σε αυτή την περίπτωση την ιδεολογική επικάλυψη αυτής της σύγκρουσης.
Η περίπτωση των δύο μεγάλων σφαγείων του αιώνα που πέρασε είναι αποκαλυπτικές.
Στην περίπτωση του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που αντιτάχθηκαν στις εκατέρωθεν σφαγές, αναλύοντας την ταξική φύση του πολέμου και καλώντας τους εργάτες και τους στρατιώτες όλων των χωρών να μετατρέψουν τους εθνικούς πολέμους σε ταξικούς «εμφύλιους» πολέμους2 . Η Β’ Διεθνής διαλύθηκε κάτω από την θύελλα των εθνικισμών και των εκατέρωθεν διεκδικήσεων φανερώνοντας το πόσο διαβρωμένη ήταν ήδη από τότε, από την ιδεολογία του έθνους, αλλά και την βαθύτερη ουσία της σαν αριστερά του συστήματος.
Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι συνθήκες ήταν ακόμα χειρότερες, διότι ενώ στον Α’ Π.Π. ήταν «σαφείς3 » κάποιες ιμπεριαλιστικές βλέψεις των κρατών, στον Β’ Π.Π. αυτές είχαν ντυθεί με ένα λαμπρό ένδυμα ιδεολογίας: από την μια η «δημοκρατία» της δύσης και η «μεγάλη σοβιετική πατρίδα» και από την άλλη ο φασισμός του άξονα. Και αν στον Α’ Π.Π. οι ταξικές τοποθετήσεις αγωνιστών ήταν ήδη μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, στον Β’ Π.Π. ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε την περίπτωση της οργάνωσης της Κ.Δ.Ε.Ε.4 , η οποία ήταν η μοναδική στην ελλάδα, αν όχι σε όλο τον κόσμο -από όσο ξέρουμε- που αποκάλυψε την αθλιότητα του πολέμου αλλά και του εθνικοαπελευθερωτικού μετώπου, προτάσσοντας μία ξεκάθαρα ταξική θέση, και πράττοντας προς αυτή την κατεύθυνση: ο εχθρός είναι πάντα τα αφεντικά σε όποιο «έθνος» και αν ανήκουν, κανένα αφεντικό δεν είναι καλύτερο από το άλλο, σαν συμμάχους μας αναγνωρίζουμε μόνο τους εκμεταλλευόμενους άλλων «εθνών», μαζί πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στα αφεντικά μας και όχι να σφαζόμαστε για χάρη τους.
Κάτω λοιπόν, από το πρίσμα του επαναστατικού διεθνισμού (ή μήπως αεθνισμού;) ας δούμε και την περίπτωση της παλαιστίνης.
***
Πριν προχωρήσουμε παρακάτω οφείλουμε να θίξουμε και το ζήτημα της τρομοκρατίας (αλλά και της ασφάλειας), ζήτημα που στον κυρίαρχο λόγο -ειδικά μετά τις 11-9- καταλαμβάνει κεντρική θέση. Δεν θα αναφερθούμε διεξοδικά στο τι θεωρούμε τρομοκρατία, απλά θα θυμίσουμε αυτό που είχαμε γράψει για αυτήν στο 15ο τεύχος:
«Κατά τη γνώμη μας, για να προσαφθεί σε μια ομάδα ατόμων, σε μια οργάνωση ή σ’ ένα μηχανισμό η μομφή αυτή, θα πρέπει η βίαιη δραστηριότητά τους να οριοθετείται από κάποια βασικά χαρακτηριστικά: α) να είναι ποικιλόμορφη, δηλαδή να ασκεί φυσική, υλική, ψυχολογική, ιδεολογική βία, β) να ασκείται επί της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού ενός κράτους ή μιας περιοχής, γ) να είναι συνεχής και τεράστια ποσοτικά. Καθίσταται σαφές, ότι τέτοιου είδους δραστηριότητα μόνο τα κράτη με τους πανίσχυρους θεσμούς-μηχανισμούς που διαθέτουν είναι σε θέση να την ασκήσουν. Επίσης, τρομοκρατική βία μπορούν να επιβάλλουν και αντάρτικες οργανώσεις στο έδαφος που ελέγχουν ή δρουν. Και αυτό γιατί αποτελούν πυρήνες κρατών και σκοπό έχουν την κατάληψη της κρατικής εξουσίας.»
Με βάση λοιπόν, και αυτήν μας την θέση πάνω στο ζήτημα, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιος, πως και σε τι έκταση ασκεί τρομοκρατία σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Τρομοκρατία και στην παλαιστίνη και στο ισραήλ ασκεί το ισραηλινό κράτος και κεφάλαιο. Αυτός είναι και ο μόνος μηχανισμός ο οποίος έχει στην διάθεση του όλα τα τεχνικά μέσα για να ασκήσει τρομοκρατία (και την ασκεί): ελέγχει τους πληθυσμούς, καταστρέφει οικισμούς παλαιστινίων, ξεριζώνει καλλιέργειες, επιτίθεται, βομβαρδίζει, σκοτώνει αδιακρίτως, εκμεταλλεύεται, επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση και την διάθεση των ανθρώπων, φτιάχνει νέους οικισμούς, πολιορκεί, και άλλα πολλά, που ειλικρινά δεν γνωρίζουμε άλλη τόσο εκτεταμένη, τόσο διαρκής, τόσο «σκληρή», επιβολή ενός κράτους πάνω σε έναν πληθυσμό. Σημείωση: η τρομοκρατία του ισραηλινού κράτους και κεφαλαίου δεν αφορά μόνο τους παλαιστίνιους, αφορά και σε ένα μεγάλο βαθμό και τους ισραηλινούς πολίτες.
Αλλά αν σταματούσαμε εδώ, δεν θα λέγαμε όλη την αλήθεια, έτσι λοιπόν, τρομοκρατία ασκεί επίσης, αλλά περιορισμένα προς το παρόν και μόνο προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό, και η εκκολαπτόμενη παλαιστινιακή κρατική εξουσία. Αυτός λοιπόν, ο οποίος τρομοκρατεί στην μέση ανατολή, όπως και σε κάθε άλλη γωνιά του κόσμου (με διαφορετικές βέβαια εντάσεις και εκτάσεις) είναι η άρχουσα τάξη κάθε περιοχής. Ίσως η παραπάνω προσέγγιση να δημιουργεί κάποιες απορίες, όμως, στην μέση ανατολή υπάρχουν δύο άρχουσες τάξεις (ισραήλ, παλαιστίνης). Το «πρόβλημα» έγκειται στο ότι μόνο η μία από αυτές τις τάξεις έχει το δικό της κράτος5 , η ισραηλινή, άρα και μόνο αυτή ασκεί τρομοκρατία. Όμως, το γεγονός ότι η παλαιστινιακή άρχουσα τάξη δεν έχει το δικό της κράτος δεν σημαίνει και ότι δεν ασκεί τρομοκρατία στο βαθμό εκείνο που έχει την δυνατότητα και που της επιτρέπεται. Άλλωστε για αυτόν ακριβώς το λόγο, κλήθηκε η ΟΑΠ κατά την διάρκεια της πρώτης ιντιφάντα στην παλαιστίνη. Ήταν η πιο αξιόπιστη οργάνωση της τοπικής ελίτ. Και η ΟΑΠ, ανέλαβε να κάνει καλύτερα στην περιοχή ότι δεν μπορούσε, λόγο της ιντιφάντα, να κάνει αποτελεσματικά το ισραήλ: τον μπάτσο και τον τρομοκράτη.
Επίσης, ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στις ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν στην παλαιστίνη. Οι ηγεσίες των ισλαμιστικών οργανώσεων δεν είναι παρά τμήματα της παλαιστινιακής άρχουσας τάξης, και κατ’ αυτή την έννοια ασκούν και αυτές ένα μέρος της τρομοκρατίας (θα το επαναλάβουμε) προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό και μόνο. Η τρομοκρατία, βέβαια που ασκείται από αυτές τις οργανώσεις τείνει να είναι περισσότερο ιδεολογική, κοινωνική και πολιτική παρά υλικά βίαιη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ασκούν και βία περιορισμένης έκτασης6 .
Η κουβέντα τώρα περί τρομοκρατίας και ασφάλειας, αν και χρήζει διεξοδικότερης προσέγγισης, νομίζουμε πως δεν είναι του παρόντος να αναλυθεί. Θα περιοριστούμε μόνο στο εξής: το ισραήλ, αναγνώρισε την παλαιστιανιακή αρχή υπό τον όρο, ότι η δεύτερη θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να διατηρήσει την «ασφάλεια» του ισραήλ. Δεν τα καταφέρνει -λόγο καμικάζι-, επομένως το ισραήλ, για λόγους δικής του πολιτικής θεωρεί την παλαιστινιακή αρχή «τρομοκρατική», και σύμφωνα με τις συνθήκες, που έχει υπογράψει η παλαιστινιακή αρχή, «νόμιμα» δηλ., μπουκάρει όποτε αυτό κρίνει απαραίτητο σε παλαιστινιακούς οικισμούς προκειμένου να διατηρήσει την «ασφάλεια» του. Το ισραήλ, σε ένα μεγάλο βαθμό, δεν κινείται μόνο λόγο της στρατιωτικής ισχύος του, αλλά και λόγο των συμφωνιών που έχει υπογράψει ο ίδιος ο Αραφάτ.
***
Σε κατά καιρούς αναλύσεις του ζητήματος της παλαιστίνης ελάχιστες αναφορές έχουν γίνει στους ισραηλινούς εκμεταλλευόμενους. Το γεγονός ότι αυτοί «ανήκουν» στην πλευρά του «καταπιεστή» μάλλον, πετάει στα σκουπίδια οποιαδήποτε στοιχειώδη διεθνιστική αλληλεγγύη από αυτούς που διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους -κατά τ’ άλλα- για αυτούς που κάθε φορά τους κάνει κέφι. Δεν θα προσπαθήσουμε, ούτε να δικαιολογήσουμε, ούτε να απαλλάξουμε τους ισραηλινούς καταπιεσμένους, από τις ευθύνες που τους αναλογούν. Όμως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρήσουμε ότι έχουν ευθύνη «θανάτου» για τα εγκλήματα του κράτους τους. Δεν είναι όλοι οι ισραηλινοί ένοχοι -και μάλιστα ένοχοι ποινής θανάτου. Η λογική αυτή ξέρουμε ίσως τί σημαίνει... και αν την προεκτείνουμε, μάλλον σε αυτό τον πλανήτη δεν θα πρέπει να απομείνουν και πολλοί ζωντανοί, αν αποδοθεί σε κάθε κοινωνία η ευθύνη «θανάτου» που αναλογεί στο κράτος της. Να μιλήσουμε για την ελλάδα; Άντε να μείνουν ζωντανές οι αρκούδες στην Πίνδο και τα κρι-κρι στον Ψηλορείτη... Για τις επα; Που έχουν κατασφάξει όλον τον πλανήτη, τί ευθύνη να αποδώσουμε;
Με όλα τα παραπάνω δεν θέλουμε να πούμε ότι οι κοινωνίες αλλά και οι ίδιοι οι εκμεταλλευόμενοι, δεν έχουν ευθύνη. Ειδικά στο ισραήλ, έχουν ευθύνη, και έχουν μάλιστα και πολύ μεγάλη την ευθύνη για τα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους (όπως άλλωστε και η ελληνική κοινωνία για τα εγκλήματα του ελληνικού κράτους7 ).
Όμως πριν μιλήσει, ο καθένας για την οποιαδήποτε ευθύνη καλό είναι να έχει υπόψην του και μερικά πραγματάκια.
Το ισραηλινό κράτος αποτελεί ίσως την πιο πρωτότυπη δημιουργία έθνους κράτους στον πλανήτη, οδηγώντας στην ακρότατη συνέπεια της την εθνικιστική ιδεολογία. Εβραίοι από κάθε γωνία της γης, συγκεντρώθηκαν και δημιούργησαν το κράτος του ισραήλ στην μέση ανατολή, χωρίς να υπάρχει εκεί κάποιος προηγούμενος εθνοτικός πληθυσμός (πέραν ελάχιστων εποίκων). Ο παραλογισμός της ιδεολογίας, ή η ιδεολογία του παραλογισμού;
Η εθνική ιδεολογία του ισραηλινού κράτους στηρίζεται σε δύο βασικά στοιχεία: στον διωγμό και στις πανταχόθεν απειλές. (Το δεύτερο σαν απόρροια και του πρώτου).
Είναι γεγονός ότι οι εβραίοι ανά τους αιώνες έχουν κυνηγηθεί και έχουν καταδιωχθεί, με αποκορύφωμα τα στρατόπεδα της ναζιστικής γερμανίας. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ποσοτικά, αλλά ίσως να έχουν κυνηγηθεί περισσότερο από κάθε άλλη εθνοτική ομάδα. Δεν είναι όμως οι μόνοι, και ούτε αυτό το γεγονός, το οποίο αποτέλεσε «επιχείρημα» για την δημιουργία κράτους, έγινε επιχείρημα για την δημιουργία κρατών από τους τσιγγάνους π.χ., που και αυτοί και έχουν κυνηγηθεί και έχουν σκοτωθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί.
Από την άλλη τώρα, το κράτος του ισραήλ εκμεταλλευόμενο και το ολοκαύτωμα8 φτιάχνει το μύθο των πανταχόθεν απειλών. Φανταστείτε μια κατάσταση σαν αυτήν που βιώνουμε στην ελλάδα σε σχέση με την τουρκία, που τα τελευταία 170 χρόνια απειλεί9 «το έθνος μας», πολλαπλασιασμένη αρκετές φορές. Ίσως για να δει κανείς το βάθος, την πυκνότητα, την έκταση και τις συνέπειες της ιδεολογίας, ας θυμηθεί το μακεδονικό ζήτημα του ’92, τότε που το ελληνικό έθνος «απειλούνταν». Όσοι είχαν αντίθετη άποψη ας θυμηθεί κανείς πως αντιμετωπίστηκαν. Πόσο λοιπόν, εύκολο, είναι για κάποιον στο ισραήλ, να διακρίνει αλλά και να δράσει; Ειδικότερα πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο, όταν οι εκμεταλλευόμενοι της άλλης όχθης τους θεωρούν όλους υπεύθυνους «θανάτου»;
Να λοιπόν, δύο ενδιαφέροντα ερωτήματα...
***
Ο καιρός της «ειρήνης» στα παλαιστινιακά εδάφη δεν φαίνεται να διαφέρει και ιδιαίτερα από τον καιρό του πολέμου. Η μόνη διαφορά έγκειται μάλλον ότι στον καιρό του πολέμου σκοτώνονται πιο πολλοί παλαιστίνιοι. Η «ειρήνη» στην παλαιστίνη, είναι το άλλο όνομα της αθλιότητας, το άλλο όνομα μιας ζωής στα γκέτο.
Από την άλλη η πραγματικότητα των ισραηλινών εκμεταλλευομένων, χωρίς να είναι βέβαια εξίσου εξαθλιωμένη, δεν μπορούμε να την θεωρήσουμε και την ιδανικότερη. Καπιταλισμό έχουν και εκεί, και μάλιστα στρατιωτικοποιημένο. Ο διαρκής πόλεμος, απέναντι σε πανταχόθεν απειλές, έχει κόστος και έχει και αυτός και την δική του εξαθλίωση, οικονομική και ηθική. Η πραγματικότητα του καπιταλισμού είναι θεμελιωδώς η ίδια και στην παλαιστίνη και στο ισραήλ. Ή μήπως η αλλοτρίωση σε αυτή την γωνιά του κόσμου είναι καλύτερη, ομορφότερη ή «απαλότερη»;
Το κίνημα των παλαιστινίων υπήρξε ένα από τα πιο ριζοσπαστικοποιημένα και με σαφείς ταξικές αναφορές κίνημα του αραβικού κόσμου, αποτελώντας παράδειγμα για τους καταπιεσμένους, ενώ ήταν και ταυτόχρονα άμεσα συνδεδεμένο με τους κοινωνικούς αγώνες των μητροπόλεων του δυτικού κόσμου. Υπήρξαν εποχές που στον αραβικό κόσμο γινόταν πορείες όπου καιγόταν το κοράνι10 . Και σε αυτές τις εποχές οι ισλαμιστές δεν είχαν καμία κοινωνική βάση. Τί συνέβη όμως και σήμερα πια, το μόνο που έχει μείνει στον αραβικό κόσμο να είναι οι ισλαμιστές;
Πρώτ’ απ’ όλα τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα ξεκινούν και κατόπιν κατευθύνονται από τις νεοδημιουργημένες αστικές τάξεις των αποικιακών χωρών, με σαφέστατο στόχο την δημιουργία κράτους. Σκοπός τους δεν είναι άλλος, και δεν μπορεί να είναι άλλος από το να πάρουν μια όσο καλύτερη θέση στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και εξουσίας. Τα νεοδημιούργητα κράτη σύντομα θα συνεργαστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τον ιμπεριαλισμό. Υπάρχει καμία ιστορική αντίρρηση σε αυτό; Τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα προτάσσουν το εθνικό, διότι μόνο κάτω από αυτούς τους όρους μπορούν να εξασφαλίσουν, οι κατά τόπους αστικές τάξεις, τις προϋποθέσεις ανάπτυξης τους. Από την στιγμή που οι εκμεταλλευόμενοι έχουν την αυταπάτη ότι εισερχόμενοι σε έναν τέτοιο αγώνα θα εξυπηρετήσουν τα ταξικά τους συμφέροντα, η μάχη είναι ήδη χαμένη. Κάτω από την πόλωση του ένοπλου αγώνα αυτός χάνει όποια ταξικά χαρακτηριστικά έχει και επικαλύπτεται από τις ιδεολογίες εθνών και θρησκειών. Το εθνικό και το ταξικό είναι αντιθετικά. Το ταξικό ή θα είναι εχθρικό απέναντι της ή θα μπορέσει να υπάρξει δίπλα της σαν μια ιδεολογία, σαν μια επίφαση, σαν μια καλή συνταγή υποταγής των εκμεταλλευομένων στους εκμεταλλευτές τους. Αυτό δείχνουν όλα: υπό τις προϋποθέσεις των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων αυτό που πάντα καταβαραθρώθηκε ήταν το ταξικό.
Επιπλέον, τα δυτικά κράτη καλλιέργησαν και ενθάρρυναν φονταμενταλιστικά κινήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι το ίδιο το ισραήλ (το ισραήλ!!!) ενθάρρυνε και έδειξε ανοχή στους παλαιστίνιους ισλαμιστές. Και οι ίδιοι οι ισλαμιστές βέβαια, σαν καλοί σοσιαλδημοκράτες, ασκώντας μια πολιτική πρόνοιας κατάφεραν να αποκτήσουν μια ευρεία κοινωνική βάση. Όσο για τις επα, ενδεικτικά θα αναφέρουμε μόνο ένα όνομα: Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Έτσι λοιπόν, οι ταξικές και κοινωνικές αναφορές των παλαιστίνιων αγωνιστών παραχώρησαν ξεκάθαρα την θέση τους στις εθνικές και θρησκευτικές.
Εδώ να τονίσουμε το εξής: οι παλαιστίνιοι έχουν κάθε δικαίωμα να θεωρούν τον αγώνα τους εθνικοθρησκευτικό ή ότι άλλο, αλλά και ‘μεις από την πλευρά μας θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τις ταξικές αιτίες και πραγματικότητες αλλά και να καταδείξουμε το αδιέξοδο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.
***
Η κυρίαρχη αριστερή-φιλανθρωπική αντίληψη απαιτεί μια de facto αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό «λαό». Αντιθέτως, από την πλευρά μας θεωρούμε την κριτική αναπόσπαστο στοιχείο της αλληλεγγύης. Αν η αλληλεγγύη δεν στέκεται κριτικά απέναντι σε όσους αγωνίζονται, εάν δεν εντοπίζει λάθη, αδυναμίες και αδιέξοδα, εάν δεν επιθυμεί να εμπλουτίσει την πράξη και την θεωρία και των δύο πλευρών, δεν έχει νόημα να υπάρξει. Αλληλεγγύη δεν είναι το 1 ευρώ για τα παιδιά της παλαιστίνης. Αυτό είναι μπουγάδα συνειδήσεων.
Υπάρχουν δύο σημεία τα οποία θα πρέπει να κρίνουμε: το ένα είναι το αίτημα για την δημιουργία κράτους και το άλλο η τακτική των καμικάζι-παλαιστίνιων.
Θεωρείται «λογικό», το να διεκδικούν οι παλαιστίνιοι ένα κράτος, σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκεται η «λογική» σε αυτό, δεν ξέρουμε, πάντως θα πρέπει να είναι πολύ καλά κρυμμένη. Η μόνη «λογική» με την οποία συμφωνεί το αίτημα ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους είναι η «λογική» του εθνικισμού, η λογική της κυριαρχίας, η λογική του σφαγείου. Η «λογική» ότι το δικό «μας» κράτος θα είναι καλύτερο από του γείτονα. Η δημιουργία κράτους στην παλαιστίνη δεν εκπορεύεται από καμία «λογική». Εκπορεύεται μόνο από τις επιθυμίες τις παλαιστινιακής άρχουσας τάξης και τις ψευδαισθήσεις των καταπιεσμένων. Κανένα αίτημα για κράτος δεν θα μας βρει σύμφωνους ποτέ και πουθενά, χρέος των καταπιεσμένων σε όλο τον πλανήτη δεν είναι να κατασκευάσουν και να συντηρούν καθεστώτα εκμετάλλευσης, όσες ποιοτικές και ποσοτικές διαφορές να έχει το ένα καθεστώς από το άλλο, αλλά να τα καταστρέφουν. Το αίτημα για την δημιουργία κράτους να βρει αλληλέγγυους τους αριστερούς, που ξέρουν πολύ καλά πως φτιάχνονται τα κράτη, και τους αναρχικούς, που ξέρουν να δείχνουν κατανόηση, αλληλεγγύη και αγάπη σε όλο τον κόσμο.
Έχουμε την (σοβαρή) υποψία ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους παλαιστίνιους εκμεταλλευόμενους είναι να σταματήσει η καταπίεση του ισραηλινού στρατού. Το ότι μπορεί να έχει πειστεί ότι ο μοναδικός τρόπος για να συμβεί αυτό είναι η δημιουργία κράτους είναι μια άλλη κουβέντα. Από την άλλη είμαστε πεπεισμένοι για το ποια είναι τα «ενδιαφέροντα» των παλαιστίνιων αφεντικών. Μία «ξένη» άρχουσα τάξη δεν θα αποδεχόταν δίπλα της μια παλαιστινιακή: οι δυνατότητες που προσφέρει η τάξη του σε ένα παλαιστινιακό αφεντικό εντός ενός ισραηλινού κράτους θα ήταν περιορισμένες. Δεν ξέρουμε σίγουρα τι μπορούν να επιθυμούν οι εργάτες της παλαιστίνης, ξέρουμε όμως τι επιθυμούν τα αφεντικά της. Το έθνος-κράτος είναι το μόνο κοινωνικό καθεστώς που μπορεί να εξελιχθεί και να λειτουργήσει η αστική τάξη, μέχρι ένα ορισμένο στάδιο ανάπτυξης της.
Το ζήτημα, των παλαιστίνιων καμικάζι είναι εξαιρετικά λεπτό, κυρίως επειδή σαν φαινόμενο είναι φορτισμένο συναισθηματικά. Πιστεύουμε, ότι πάνω σε αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να ασκηθεί εξαντλητική κριτική, και για τον επιπλέον λόγο που διάφοροι μας καλούν να μην ασκήσουμε καθόλου κριτική: εκεί κάτω σκοτώνονται.
Πρώτα από όλα, η τακτική αυτή -που εγκαινίασαν ισλαμιστικές οργανώσεις, εκμεταλλευόμενες ίσως το πάθος για εκδίκηση των παλαιστινίων- δεν αποπνέει τίποτα απελευθερωτικό για τους καταπιεσμένους την στιγμή καταρχάς που γίνονται στο όνομα του Αλλάχ, ή ενός κράτους, που δεν παλεύουν από κοινού με τους ισραηλινούς καταπιεσμένους ενάντια στα αφεντικά και των δύο «εθνών», που οι φορείς τους κινούνται από την αρχή της συλλογικής ευθύνης. Επιπλέον η τακτική αυτή, έχει σαν αποτέλεσμα να καταστήσει αδύνατη την οποιαδήποτε μελλοντική πιθανότητα συμβίωσης αυτών των δύο πληθυσμών, πράγμα το οποίο εξυπηρετεί εξίσου και το ισραηλινό κράτος και την παλαιστινιακή άρχουσα τάξη. Τέλος αυτή η τακτική φαίνεται να εξυπηρετεί με ύποπτη συνέπεια και τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του ισραηλινού κράτους, προκειμένου αυτό να δικαιολογήσει τις επεμβάσεις του. Κατά την πρώτη ιντιφάντα τέτοιες τακτικές δεν εφαρμόζονταν -αυτό και μόνο αυτό το γεγονός φανερώνει πολλά πράγματα (ασύλληπτα πολλά πράγματα) για την τοτινή αλλά και την τωρινή κατάσταση- πράγμα το οποίο έφερνε σε δύσκολη θέση το ισραηλινό κράτος. Παραείναι άνισο, ακόμα και για τους δικούς σου υπηκόους να δικαιολογήσεις τα τανκς απέναντι σε πιτσιρικάδες με πέτρες. Από την άλλη στις 11-9 τι συνέβη; Μήπως και μια καλή αφορμή;
Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα αυτά είναι σχεδιασμένα από κάποιο μεγάλο κεφάλι, ή από κύκλους που απεργάζονται την δυστυχία του κόσμου. Όμως κάποια πράγματα παραείναι προφανή για να είναι τυχαία. Η ανάπτυξη του ισλαμισμού στον αραβικό κόσμο, δείξαμε παραπάνω σε τι οφείλονταν και τί στόχο είχε, έρχεται λοιπόν τώρα να δώσει τροφή σε ένα νέο δίπολο καλού-κακού. (Φαίνεται ότι ο καπιταλισμός απαιτεί μια απειλή για να λειτουργήσει). Όμως ο ρόλος τους θα πρέπει να γίνει κατανοητός. Εν ολίγοις, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός δεν είναι παρά η άλλη πλευρά του νομίσματος.
***
Οι έλληνες αριστεροί, για άλλη μια φορά απέδειξαν το μεγαλείο της σκέψης τους. Από την ηλιθιότητα στην αθλιότητα και τούμπαλιν... έχουμε ζαλιστεί. Κοινή συνισταμένη όλων σχεδόν των απόψεων η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Υποτίθεται λοιπόν, ότι κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό και ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους θα προσφέρει και θα εξασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή. Ποια ήταν εκείνη η φορά που η δημιουργία κράτους ήταν προϋπόθεση της ειρήνης; Και τι μας λέει ότι θα σταματήσει η σφαγή ή ότι θα καλυτερέψουν οι συνθήκες διαβίωσης, αν οι παλαιστίνιοι αποκτήσουν ένα κράτος; Και ακόμα (το έσχατο και αίσχιστο), η προοπτική δημιουργίας ενός κράτους στις σημερινές συνθήκες και με τους όρους που αποδέχεται η παλαιστινιακή αρχή, περισσότερο προς ένα γκέτο φέρνει παρά σε μία αυθύπαρκτη κρατική οντότητα. Η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους αυτή την στιγμή θα είναι μια θεσμοθετημένη γκετοποίηση των πληθυσμών. Τί διαφορετικό θα επιθυμούσε το ισραηλινό κράτος;
Ο ιμπεριαλισμός, σαν μια φάση ανάπτυξης του καπιταλιστικού συστήματος είναι ένα φαινόμενο ξεκάθαρα ταξικό. Μπορούν λοιπόν να μας απαντήσουν τα λαμπρά μυαλά της αριστεράς, πως μπορεί να απαντηθεί ο ιμπεριαλισμός με εθνικούς όρους; Με την δημιουργία αντι-ιμπεριαλιστικών, δημοκρατικών, προοδευτικών κρατών όπου πεφωτισμένοι ηγέτες σαν τον Πολ Ποτ θα αντισταθούν στην παγκόσμια κυριαρχία; Όχι τίποτα, αλλά για να κανονίσουμε από τώρα τις δουλειές μας...
Επιπλέον, όλοι έχουν βαλθεί να καταγγέλλουν τα εγκλήματα του «σιωνιστικού κράτους», μπορεί να μας πει κάποιος από αυτούς τους ανθρωπιστές πότε ένα κράτος, υπό παρόμοιες συνθήκες έκανε κάτι διαφορετικό; Το ελληνικό μήπως, που φρόντισε να εκτοπίσει πλείστες όσες μειονότητες, όπως στην κύπρο την δεκαετία του ’60;
Από την άλλη ένα μεγάλο τμήμα του αντιεξουσιαστικού χώρου, επιμένει να θεωρεί τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό σαν κάτι θετικό, θεωρώντας ότι είναι το μοναδικό κίνημα το οποίο αντιστέκεται στην παγκόσμια κυριαρχία. Πρώτον, αυτό αν μη τι άλλο φανερώνει αδυναμία ανάπτυξης ανταγωνιστικής σκέψης καταρχάς, και κατά συνέπεια κοινωνικού προτάγματος και κινήματος από τους ίδιους. Επιπλέον, έχουν κατασκευάσει ένα ιδεολογικό σχήμα το οποίο μόνο το κριτικό πνεύμα δεν προάγει. Ο ζωσμένος με τα εκρηκτικά, δεν τους προκαλεί ερωτήματα (αιτίες, αφορμές, λόγους, κοινωνικές συνθήκες, που κρύβονται πίσω από τον καμικάζι), αλλά απλά και μόνο -με την συνοδεία της άρπας ενός αφελούς επαναστατικού ρομαντισμού- τον άκριτο θαυμασμό τους. Ξεχνώντας, ότι όσο ηρωική και αν είναι μια ενέργεια (και οι πράξεις των καμικάζι είναι όντως ηρωικές), αυτό που μετράει σε κάθε ενέργεια είναι τα κίνητρα. Δηλαδή, αν ανατιναχθεί κάποιος στον σταθμό στην Ομόνοια φωνάζοντας «Ζήτω η χούντα» είμαστε υποχρεωμένοι να τον σεβαστούμε; Και εντάξει, με την χούντα είναι, θα τον φτύσουμε όλοι. Αν όμως ανατιναχθεί φωνάζοντας «Ζήτω η Αναρχία!», τότε τί; Δεν καθορίζει μόνο ο σκοπός τα μέσα, αλλά εξίσου και τα μέσα τον σκοπό. Δηλ., μπορούμε ίσως καλύτερα να καταλάβουμε το σκοπό κάποιου και από τα μέσα που χρησιμοποιεί. Ο σκοπός είναι θεωρία, τα μέσα πράξη, και αν αυτά δεν βρίσκονται σε μια διαλεκτική σχέση μεταξύ τους τότε δεν έχουμε παρά για μια ακόμα φορά την θαυμάσια εκείνη οπτασία της ιδεολογίας.
Η δυστυχία της σκέψης αυτών των ανθρώπων είναι ότι δεν θέλουν να δουν καν, τί ρόλο έχει αποκτήσει και πως τον απέκτησε ο φονταμενταλισμός στον αραβικό κόσμο. Το δε τραγικότερο όλων; Το λαμπρό επιχείρημα ότι ο φονταμενταλισμός έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Χαρήκαμε πολύ για την γνωριμία: σε μια ταξική κοινωνία τα πάντα θα έχουν ταξικά χαρακτηριστικά. Το ζήτημα είναι η συνειδητοποίηση αυτών των ταξικών χαρακτηριστικών, διότι μέσα στα πλαίσια του φονταμενταλισμού η ταξική συνείδηση απλά πάει για προσκύνημα στην Μέκκα. Μέσα στα πλαίσια ενός κινήματος που προϋποθέτει 15.653 καταναγκασμούς δεν μπορεί να υπάρξει κανένα απελευθερωτικό πρόταγμα. Οι ταξικοί αγώνες θα πρέπει να είναι και ενάντια στον φονταμενταλισμό, ειδάλλως δεν θα είναι τίποτα. Όσοι θέλουν τζιχάντ, να πάνε να βρούνε τον Σαντάμ, να δούμε αν θα τους αρέσει εκεί η τζιχάντ. Άλλο πράγμα η ευκολία διατύπωσης μιας θέσης και άλλο η ίδια η θέση... Έτσι;
Όπου ξαφνικά, λίγο πριν το επιδόρπιο, καταλαβαίνει κανείς ποιοι τελικά τρώνε
και ποιοι τελικά πληρώνουν το λογαριασμό...
Ο Α. Στίνας αναφέρει κάπου, και μιλώντας για την περίοδο της κατοχής ότι δεν είναι τόσο υποχρέωση των εργατών της κατεχόμενης χώρας να εκδιώξουν τα εχθρικά στρατεύματα, όσο υποχρέωση των εργατών της χώρας που τα στέλνει να επιστρέψουν αυτά πίσω, εννοώντας ότι οι εργάτες της γερμανίας ήταν αυτοί που όφειλαν να εξαναγκάσουν το γερμανικό κράτος να ανακαλέσει τα στρατεύματα του. Σύμφωνα με τον ίδιο και στην περίπτωση της ελληνικής κατοχής οι εργάτες στην ελλάδα όφειλαν να καλέσουν τους γερμανούς-ιταλούς στρατιώτες να συμφιλιωθούν και να αγωνιστούν μαζί ενάντια στα αφεντικά σε ελλάδα, ιταλία, γερμανία. Δηλ. θα πρέπει ο αγώνας των κατεχόμενων εκμεταλλευομένων να διεξάγεται έτσι ώστε να υποβοηθήσει ένα κίνημα στην χώρα που κατέχει, να αντιμετωπίσει δηλ. τα στρατεύματα του εχθρού όχι σαν στρατεύματα εθνικής κατοχής αλλά σαν στρατεύματα ταξικής επιβολής. Και εδώ εμείς από την πλευρά μας να θυμίσουμε το αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύχθηκε στις ΕΠΑ κατά την διάρκεια της επέμβασης στο Βιετνάμ, ένα κίνημα που κινήθηκε σαφέστατα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ από την άλλη το εθνικοαπελευθερωτικό και προοδευτικό κίνημα των Βιετκόγκ, δεν απευθύνθηκε ούτε μια φορά διεθνιστικά απέναντι στους αμερικανούς φαντάρους και εκμεταλλευόμενους.
Η παραπάνω άποψη, παρόλο τον «ουτοπικό11 » στόχο της παραμένει η μόνη ειλικρινής και με προοπτικές κοινωνικής απελευθέρωσης στάση πάνω στο ζήτημα του πολέμου. Κάθε άλλη πρόταση θα συντηρεί τους εθνικούς διαχωρισμούς, τις σφαγές αμάχων, τις κρατικές οντότητες και την εξαθλίωση (ποσοτική και ποιοτική) πάνω στον πλανήτη.
Κάτω από αυτό το πρίσμα στην περίπτωση της παλαιστίνης, σαν την μόνη λύση που θα θέσει τέρμα στην σημερινή κατάσταση πραγμάτων βλέπουμε τον κοινό αγώνα παλαιστινίων και ισραηλινών εκμεταλλευομένων ενάντια στα ισραηλινά και παλαιστινιακά αφεντικά. Ο αγώνας των παλαιστινίων θα ξαναποκτήσει τις ταξικές του αναφορές εάν αρχίσει να δημιουργεί ρωγμές εντός της εθνικής ενότητας της ισραηλινής κοινωνίας, και αφού στείλει στο διάολο μια και καλή την δική του εθνική ενότητα.
***
Υστερόγραφο: Θα θέλαμε να θυμίσουμε ένα ιστορικό γεγονός: την παρισινή κομμούνα. Κατα την διάρκεια του πολέμου γαλλίας-πρωσσίας, οι εργάτες του Παρισιού εξεγέρθηκαν (λεπτομέρειες σε όλα τα καλά βιβλία ιστορίας και στους δρόμους). Το γαλλικό κράτος, λοιπόν, συμμάχησε με το πρωσσικό ενάντια στους κομμουνάρους του Παρισιού και κατάφερε να συντρίψει τους κομμουνάρους. Ταξική αλληλεγγύη έτσι; Όχι μαλακίες...
Σημειώσεις:
1. Σαν εθνικισμό δεν εννοούμε μόνο ακραίες τάσεις ολοκληρωτισμού, αλλά την αποδοχή της έννοιας και της σημασίας του έθνους και της εθνικής καταγωγής στις ζωές των ανθρώπων. Η ιδεολογία του εθνικισμού (η οποία τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από ένα μεγάλο φάσμα ιδεολογιών) από το 1890 περίπου συμπυκνώνεται στην θέση ότι κάθε «έθνος» ολοκληρώνεται μονάχα με την δημιουργία ενός δικού του κράτους. Όσους αποδέχονται αυτή την θέση αποκαλούμε εθνικιστές, και όποια ιδεολογία την περιλαμβάνει εθνικιστική.
2. Αυτή ήταν και η θέση της Β’ Διεθνούς πριν τον πόλεμο. Από ομάδες και οργανώσεις χωρών που συμμετείχαν στον πόλεμο συνοπτικά θα αναφέρουμε για ιστορικούς λόγους: τους γερμανούς σπαρτακιστές (Λούξεμπουργκ, Λήμπκνεχτ), τους ρώσους μπλοσεβίκους και μενσεβίκους, τους γάλλους αναρχοσυνδικαλιστές (Ροσμέρ, Μονάτ), τους ιταλούς μπορντεκιστές, τους ολλανδούς συμβουλιακούς κομμουνιστές (Πάνεκουκ, Γκόρτερ).
3. Όση σαφήνεια θα μπορούσε να επιτρέψει σε αυτές η εθνική ιδεολογία κάθε κράτους.
4. Μέσα στα πλαίσια της οποίας θα δράσουν και οι Α. Στίνας, Γ. Ταμτάκος και αργότερα και ο Κ. Καστοριάδης.
5. Κράτος με τα «γνωστά» χαρακτηριστικά του κράτους.
6. Εδώ να σημειώσουμε τα λιντσαρίσματα που λαμβάνουν χώρα από ένοπλους κουκουλοφόρους, με την κατηγορία του συνεργάτη των παλαιστινίων... Εδώ εμείς θα ρωτήσουμε, τι είναι για τις Χαμάς-Τζιχάντ ένας παλαιστίνιος που καλεί τους ισραηλινούς να αγωνιστούν μαζί; Μήπως «συνεργάτης» του ισραήλ; Και σύμφωνοι, σαφώς και θα υπάρχουν συνεργάτες των ισρηλινών στην παλαιστίνη, αλλά δεν είναι δουλειά των ένοπλων κουκουλοφόρων να τους ξεκάνουν...
7. Ή μήπως, το ελληνικό κράτος δεν κάνει εγκλήματα;
8. Είναι τρισάθλια η απαίτηση μερικών ισραηλινών η χρήση της λέξης ολοκαύτωμα να αφορά μόνο αυτούς: στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν επίσης: κομμουνιστές (για αυτούς φτιάχτηκαν τα πρώτα), ομοφυλόφιλοι, και τσιγγάνοι.
9. Όλο απειλούσαν οι τούρκοι το ελληνικό κράτος, αλλά όλο «εις βάρος τους» αυτό επεκτεινόταν...
10. Πιο συγκεκριμένα στην Βαγδάτη το 1959. Το 1959.
11. Εάν οι επαναστάτες δεν είναι και ουτοπιστές, τί θα πρέπει να είναι; Ρεαλιστές αριστεροί;
Σε εκείνη την εκδήλωση προσπαθήσαμε να μιλήσουμε και προσπαθήσαμε να διατυπώσουμε την άποψη μας. Σε εκείνη την εκδήλωση είχε έρθει να μιλήσει ένας Παλαιστίνιος τον οποίο εμείς γνωρίζαμε προσωπικά, και ο οποίος μας είχε πει παλιότερα όταν στη Φατάχ άρχισε να κάνει κουμάντο ο Αραφάτ και οι δικοί του, πιάναν τους πιο αριστερούς και τους βασανίζανε με μπουκάλια στον κώλο. Σε εκείνη την εκδήλωση το βασικό πολιτικό αίτημα ήταν το "ένα ευρώ για παιδιά της Παλαιστίνης" (πόσο μα πόσο γαμημένα χυδαίοι μπορεί να γίνουν οι αριστεριστές δεν ξέρω...). Σε εκείνη την εκδήλωση επειδή προσπαθήσαμε να καταδείξουμε τον εθνικισμό, την θρησκεία και το κεφάλαιο σαν τους κύριους υπεύθυνους για τη συνεχιζόμενη κατάσταση στη μέση ανάτολη σχεδόν μας πέταξαν έξω. Σε εκείνη την εκδήλωση επειδή είπαμε ότι όσο είναι έγκλημα το Άουσβιτς, άλλο τόσο είναι έγκλημα ο βομβαρδισμός της Δρέσδης και άρα ότι όλοι οι πόλεμοι στρέφονται καταρχήν εναντίον των εκμεταλλευομένων μας είπαν φασίστες. Επειδή τέλος καταδείξαμε την αθλιότητα του να ζητάς ένα Παλαιστινιακό κράτος υπό τους όρους που το ζητάει η παλαιστινιακή άρχουσα τάξη αλλά και το πλήθος των αλληλέγγυων ανά των κόσμο σημαίνει ένα μόνο πράγμα: γκέτο.
Αλλά βέβαια, όλα αυτά είναι ουτοπικά, αφελή και δε συμμαζεύεται. Καλύτερα αφελής πάντως, παρά απολογητής φασισμών.
Οι εχθροί των παλαιστινιών και ισραηλινών εκμεταλλευομένων είναι τα κράτη τους, οι θρησκείες τους, τα αφεντικά τους και ο ανθρωπισμός της Δύσης που δεν μπορεί να κάνει Χριστούγεννα και να σκοτώνονται παιδάκια...
Αναδημοσιεύω εδώ το κείμενο που είχαμε γράψει τότε. Και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορώ να αλλάξω ούτε μία λέξη ακόμα και σήμερα. (Οι αριθμοί είναι υποσημειώσεις στο τέλος του κειμένου).
Ο λογαριασμός...
«Η έλλειψη επαναστατικού κινήματος στην Ευρώπη ανήγαγε την αριστερά στην απλούστερη έκφραση της: μια μάζα θεατών που εκστασιάζονται κάθε φορά που οι εκμεταλλευόμενοι των αποικιών παίρνουν τα όπλα ενάντια στους αφέντες τους, και που έχει την ακατάσχετη ροπή να βλέπει εκεί το άκρο άωτο της επανάστασης.»
«Δύο τοπικοί πόλεμοι», Internationale Situationiste, Νο. 11, Οκτώβριος 1967.
Ο πόλεμος στην μέση ανατολή δεν είναι ούτε μεταξύ εθνών, ούτε μεταξύ θρησκειών. Στην μέση ανατολή υπάρχει από την μια το ισραηλινό κράτος και κεφάλαιο και μια παλαιστινιακή άρχουσα τάξη, και από την άλλη μια μαζική φτηνή εργατική δύναμη παλαιστινίων και μια ισραηλινή εργατική δύναμη που συντηρεί το κόστος σε ανθρώπινο και υλικό δυναμικό των πολεμικών επιχειρήσεων. Ο πόλεμος εκεί είναι αυτό που κάθε πόλεμος είναι παντού πάνω στον πλανήτη: ταξικός.
Δεν έχουμε την δυνατότητα να αναλύσουμε διεξοδικά την ιδεολογία του έθνους1 και την χρησιμότητά της για την αστική τάξη. Στην περίπτωση της δημιουργίας του έθνους κράτους, ο εθνικισμός αποτελεί το ιδεολογικό άλλοθι της αστικής τάξης απέναντι στον φεουδαρχικό κόσμο, και χρησιμεύει στην εξασφάλιση ενός εργατικού δυναμικού ικανού να λειτουργήσει στα πλαίσια του καπιταλισμού. Σε ένα επόμενο στάδιο, ο εθνικισμός χρησιμεύει σαν ιδεολογικό άλλοθι απέναντι σε άλλους εθνικισμούς (διαμέσου ιδεολογημάτων καθαρότητας, ανωτερότητας κλπ.), προκειμένου να ντύσει την ιμπεριαλιστική φύση κάθε κράτους. Ταυτόχρονα με το δεύτερο, ο εθνικισμός έρχεται να επικαλύψει τις όποιες ταξικές αντιθέσεις εντός του έθνους κράτους επιδιώκοντας την διατήρηση της ταξικής ειρήνης.
Αυτό που ονομάζεται εθνικός πόλεμος, είναι πάντα στην ουσία του ταξικός. Σε γενικές γραμμές, οι αυτοαποκαλούμενοι εθνικοί πόλεμοι, είτε έχουν σαν αιτία την αντιπαράθεση αρχουσών τάξεων είτε (ή επίσης) αποσκοπούν στην πειθάρχηση των εργατών, στο τσάκισμα της ταξικής συνείδησης και οργάνωσης τους, και στην αποδιάρθρωση και αναδιάρθρωση της δομής της εργατικής τάξης αλλά και της ίδιας της καπιταλιστικής οικονομίας. Ο εθνικισμός αποτελεί σε αυτή την περίπτωση την ιδεολογική επικάλυψη αυτής της σύγκρουσης.
Η περίπτωση των δύο μεγάλων σφαγείων του αιώνα που πέρασε είναι αποκαλυπτικές.
Στην περίπτωση του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που αντιτάχθηκαν στις εκατέρωθεν σφαγές, αναλύοντας την ταξική φύση του πολέμου και καλώντας τους εργάτες και τους στρατιώτες όλων των χωρών να μετατρέψουν τους εθνικούς πολέμους σε ταξικούς «εμφύλιους» πολέμους2 . Η Β’ Διεθνής διαλύθηκε κάτω από την θύελλα των εθνικισμών και των εκατέρωθεν διεκδικήσεων φανερώνοντας το πόσο διαβρωμένη ήταν ήδη από τότε, από την ιδεολογία του έθνους, αλλά και την βαθύτερη ουσία της σαν αριστερά του συστήματος.
Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι συνθήκες ήταν ακόμα χειρότερες, διότι ενώ στον Α’ Π.Π. ήταν «σαφείς3 » κάποιες ιμπεριαλιστικές βλέψεις των κρατών, στον Β’ Π.Π. αυτές είχαν ντυθεί με ένα λαμπρό ένδυμα ιδεολογίας: από την μια η «δημοκρατία» της δύσης και η «μεγάλη σοβιετική πατρίδα» και από την άλλη ο φασισμός του άξονα. Και αν στον Α’ Π.Π. οι ταξικές τοποθετήσεις αγωνιστών ήταν ήδη μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, στον Β’ Π.Π. ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε την περίπτωση της οργάνωσης της Κ.Δ.Ε.Ε.4 , η οποία ήταν η μοναδική στην ελλάδα, αν όχι σε όλο τον κόσμο -από όσο ξέρουμε- που αποκάλυψε την αθλιότητα του πολέμου αλλά και του εθνικοαπελευθερωτικού μετώπου, προτάσσοντας μία ξεκάθαρα ταξική θέση, και πράττοντας προς αυτή την κατεύθυνση: ο εχθρός είναι πάντα τα αφεντικά σε όποιο «έθνος» και αν ανήκουν, κανένα αφεντικό δεν είναι καλύτερο από το άλλο, σαν συμμάχους μας αναγνωρίζουμε μόνο τους εκμεταλλευόμενους άλλων «εθνών», μαζί πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στα αφεντικά μας και όχι να σφαζόμαστε για χάρη τους.
Κάτω λοιπόν, από το πρίσμα του επαναστατικού διεθνισμού (ή μήπως αεθνισμού;) ας δούμε και την περίπτωση της παλαιστίνης.
***
Πριν προχωρήσουμε παρακάτω οφείλουμε να θίξουμε και το ζήτημα της τρομοκρατίας (αλλά και της ασφάλειας), ζήτημα που στον κυρίαρχο λόγο -ειδικά μετά τις 11-9- καταλαμβάνει κεντρική θέση. Δεν θα αναφερθούμε διεξοδικά στο τι θεωρούμε τρομοκρατία, απλά θα θυμίσουμε αυτό που είχαμε γράψει για αυτήν στο 15ο τεύχος:
«Κατά τη γνώμη μας, για να προσαφθεί σε μια ομάδα ατόμων, σε μια οργάνωση ή σ’ ένα μηχανισμό η μομφή αυτή, θα πρέπει η βίαιη δραστηριότητά τους να οριοθετείται από κάποια βασικά χαρακτηριστικά: α) να είναι ποικιλόμορφη, δηλαδή να ασκεί φυσική, υλική, ψυχολογική, ιδεολογική βία, β) να ασκείται επί της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού ενός κράτους ή μιας περιοχής, γ) να είναι συνεχής και τεράστια ποσοτικά. Καθίσταται σαφές, ότι τέτοιου είδους δραστηριότητα μόνο τα κράτη με τους πανίσχυρους θεσμούς-μηχανισμούς που διαθέτουν είναι σε θέση να την ασκήσουν. Επίσης, τρομοκρατική βία μπορούν να επιβάλλουν και αντάρτικες οργανώσεις στο έδαφος που ελέγχουν ή δρουν. Και αυτό γιατί αποτελούν πυρήνες κρατών και σκοπό έχουν την κατάληψη της κρατικής εξουσίας.»
Με βάση λοιπόν, και αυτήν μας την θέση πάνω στο ζήτημα, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιος, πως και σε τι έκταση ασκεί τρομοκρατία σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Τρομοκρατία και στην παλαιστίνη και στο ισραήλ ασκεί το ισραηλινό κράτος και κεφάλαιο. Αυτός είναι και ο μόνος μηχανισμός ο οποίος έχει στην διάθεση του όλα τα τεχνικά μέσα για να ασκήσει τρομοκρατία (και την ασκεί): ελέγχει τους πληθυσμούς, καταστρέφει οικισμούς παλαιστινίων, ξεριζώνει καλλιέργειες, επιτίθεται, βομβαρδίζει, σκοτώνει αδιακρίτως, εκμεταλλεύεται, επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση και την διάθεση των ανθρώπων, φτιάχνει νέους οικισμούς, πολιορκεί, και άλλα πολλά, που ειλικρινά δεν γνωρίζουμε άλλη τόσο εκτεταμένη, τόσο διαρκής, τόσο «σκληρή», επιβολή ενός κράτους πάνω σε έναν πληθυσμό. Σημείωση: η τρομοκρατία του ισραηλινού κράτους και κεφαλαίου δεν αφορά μόνο τους παλαιστίνιους, αφορά και σε ένα μεγάλο βαθμό και τους ισραηλινούς πολίτες.
Αλλά αν σταματούσαμε εδώ, δεν θα λέγαμε όλη την αλήθεια, έτσι λοιπόν, τρομοκρατία ασκεί επίσης, αλλά περιορισμένα προς το παρόν και μόνο προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό, και η εκκολαπτόμενη παλαιστινιακή κρατική εξουσία. Αυτός λοιπόν, ο οποίος τρομοκρατεί στην μέση ανατολή, όπως και σε κάθε άλλη γωνιά του κόσμου (με διαφορετικές βέβαια εντάσεις και εκτάσεις) είναι η άρχουσα τάξη κάθε περιοχής. Ίσως η παραπάνω προσέγγιση να δημιουργεί κάποιες απορίες, όμως, στην μέση ανατολή υπάρχουν δύο άρχουσες τάξεις (ισραήλ, παλαιστίνης). Το «πρόβλημα» έγκειται στο ότι μόνο η μία από αυτές τις τάξεις έχει το δικό της κράτος5 , η ισραηλινή, άρα και μόνο αυτή ασκεί τρομοκρατία. Όμως, το γεγονός ότι η παλαιστινιακή άρχουσα τάξη δεν έχει το δικό της κράτος δεν σημαίνει και ότι δεν ασκεί τρομοκρατία στο βαθμό εκείνο που έχει την δυνατότητα και που της επιτρέπεται. Άλλωστε για αυτόν ακριβώς το λόγο, κλήθηκε η ΟΑΠ κατά την διάρκεια της πρώτης ιντιφάντα στην παλαιστίνη. Ήταν η πιο αξιόπιστη οργάνωση της τοπικής ελίτ. Και η ΟΑΠ, ανέλαβε να κάνει καλύτερα στην περιοχή ότι δεν μπορούσε, λόγο της ιντιφάντα, να κάνει αποτελεσματικά το ισραήλ: τον μπάτσο και τον τρομοκράτη.
Επίσης, ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στις ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν στην παλαιστίνη. Οι ηγεσίες των ισλαμιστικών οργανώσεων δεν είναι παρά τμήματα της παλαιστινιακής άρχουσας τάξης, και κατ’ αυτή την έννοια ασκούν και αυτές ένα μέρος της τρομοκρατίας (θα το επαναλάβουμε) προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό και μόνο. Η τρομοκρατία, βέβαια που ασκείται από αυτές τις οργανώσεις τείνει να είναι περισσότερο ιδεολογική, κοινωνική και πολιτική παρά υλικά βίαιη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ασκούν και βία περιορισμένης έκτασης6 .
Η κουβέντα τώρα περί τρομοκρατίας και ασφάλειας, αν και χρήζει διεξοδικότερης προσέγγισης, νομίζουμε πως δεν είναι του παρόντος να αναλυθεί. Θα περιοριστούμε μόνο στο εξής: το ισραήλ, αναγνώρισε την παλαιστιανιακή αρχή υπό τον όρο, ότι η δεύτερη θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να διατηρήσει την «ασφάλεια» του ισραήλ. Δεν τα καταφέρνει -λόγο καμικάζι-, επομένως το ισραήλ, για λόγους δικής του πολιτικής θεωρεί την παλαιστινιακή αρχή «τρομοκρατική», και σύμφωνα με τις συνθήκες, που έχει υπογράψει η παλαιστινιακή αρχή, «νόμιμα» δηλ., μπουκάρει όποτε αυτό κρίνει απαραίτητο σε παλαιστινιακούς οικισμούς προκειμένου να διατηρήσει την «ασφάλεια» του. Το ισραήλ, σε ένα μεγάλο βαθμό, δεν κινείται μόνο λόγο της στρατιωτικής ισχύος του, αλλά και λόγο των συμφωνιών που έχει υπογράψει ο ίδιος ο Αραφάτ.
***
Σε κατά καιρούς αναλύσεις του ζητήματος της παλαιστίνης ελάχιστες αναφορές έχουν γίνει στους ισραηλινούς εκμεταλλευόμενους. Το γεγονός ότι αυτοί «ανήκουν» στην πλευρά του «καταπιεστή» μάλλον, πετάει στα σκουπίδια οποιαδήποτε στοιχειώδη διεθνιστική αλληλεγγύη από αυτούς που διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους -κατά τ’ άλλα- για αυτούς που κάθε φορά τους κάνει κέφι. Δεν θα προσπαθήσουμε, ούτε να δικαιολογήσουμε, ούτε να απαλλάξουμε τους ισραηλινούς καταπιεσμένους, από τις ευθύνες που τους αναλογούν. Όμως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρήσουμε ότι έχουν ευθύνη «θανάτου» για τα εγκλήματα του κράτους τους. Δεν είναι όλοι οι ισραηλινοί ένοχοι -και μάλιστα ένοχοι ποινής θανάτου. Η λογική αυτή ξέρουμε ίσως τί σημαίνει... και αν την προεκτείνουμε, μάλλον σε αυτό τον πλανήτη δεν θα πρέπει να απομείνουν και πολλοί ζωντανοί, αν αποδοθεί σε κάθε κοινωνία η ευθύνη «θανάτου» που αναλογεί στο κράτος της. Να μιλήσουμε για την ελλάδα; Άντε να μείνουν ζωντανές οι αρκούδες στην Πίνδο και τα κρι-κρι στον Ψηλορείτη... Για τις επα; Που έχουν κατασφάξει όλον τον πλανήτη, τί ευθύνη να αποδώσουμε;
Με όλα τα παραπάνω δεν θέλουμε να πούμε ότι οι κοινωνίες αλλά και οι ίδιοι οι εκμεταλλευόμενοι, δεν έχουν ευθύνη. Ειδικά στο ισραήλ, έχουν ευθύνη, και έχουν μάλιστα και πολύ μεγάλη την ευθύνη για τα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους (όπως άλλωστε και η ελληνική κοινωνία για τα εγκλήματα του ελληνικού κράτους7 ).
Όμως πριν μιλήσει, ο καθένας για την οποιαδήποτε ευθύνη καλό είναι να έχει υπόψην του και μερικά πραγματάκια.
Το ισραηλινό κράτος αποτελεί ίσως την πιο πρωτότυπη δημιουργία έθνους κράτους στον πλανήτη, οδηγώντας στην ακρότατη συνέπεια της την εθνικιστική ιδεολογία. Εβραίοι από κάθε γωνία της γης, συγκεντρώθηκαν και δημιούργησαν το κράτος του ισραήλ στην μέση ανατολή, χωρίς να υπάρχει εκεί κάποιος προηγούμενος εθνοτικός πληθυσμός (πέραν ελάχιστων εποίκων). Ο παραλογισμός της ιδεολογίας, ή η ιδεολογία του παραλογισμού;
Η εθνική ιδεολογία του ισραηλινού κράτους στηρίζεται σε δύο βασικά στοιχεία: στον διωγμό και στις πανταχόθεν απειλές. (Το δεύτερο σαν απόρροια και του πρώτου).
Είναι γεγονός ότι οι εβραίοι ανά τους αιώνες έχουν κυνηγηθεί και έχουν καταδιωχθεί, με αποκορύφωμα τα στρατόπεδα της ναζιστικής γερμανίας. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ποσοτικά, αλλά ίσως να έχουν κυνηγηθεί περισσότερο από κάθε άλλη εθνοτική ομάδα. Δεν είναι όμως οι μόνοι, και ούτε αυτό το γεγονός, το οποίο αποτέλεσε «επιχείρημα» για την δημιουργία κράτους, έγινε επιχείρημα για την δημιουργία κρατών από τους τσιγγάνους π.χ., που και αυτοί και έχουν κυνηγηθεί και έχουν σκοτωθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί.
Από την άλλη τώρα, το κράτος του ισραήλ εκμεταλλευόμενο και το ολοκαύτωμα8 φτιάχνει το μύθο των πανταχόθεν απειλών. Φανταστείτε μια κατάσταση σαν αυτήν που βιώνουμε στην ελλάδα σε σχέση με την τουρκία, που τα τελευταία 170 χρόνια απειλεί9 «το έθνος μας», πολλαπλασιασμένη αρκετές φορές. Ίσως για να δει κανείς το βάθος, την πυκνότητα, την έκταση και τις συνέπειες της ιδεολογίας, ας θυμηθεί το μακεδονικό ζήτημα του ’92, τότε που το ελληνικό έθνος «απειλούνταν». Όσοι είχαν αντίθετη άποψη ας θυμηθεί κανείς πως αντιμετωπίστηκαν. Πόσο λοιπόν, εύκολο, είναι για κάποιον στο ισραήλ, να διακρίνει αλλά και να δράσει; Ειδικότερα πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο, όταν οι εκμεταλλευόμενοι της άλλης όχθης τους θεωρούν όλους υπεύθυνους «θανάτου»;
Να λοιπόν, δύο ενδιαφέροντα ερωτήματα...
***
Ο καιρός της «ειρήνης» στα παλαιστινιακά εδάφη δεν φαίνεται να διαφέρει και ιδιαίτερα από τον καιρό του πολέμου. Η μόνη διαφορά έγκειται μάλλον ότι στον καιρό του πολέμου σκοτώνονται πιο πολλοί παλαιστίνιοι. Η «ειρήνη» στην παλαιστίνη, είναι το άλλο όνομα της αθλιότητας, το άλλο όνομα μιας ζωής στα γκέτο.
Από την άλλη η πραγματικότητα των ισραηλινών εκμεταλλευομένων, χωρίς να είναι βέβαια εξίσου εξαθλιωμένη, δεν μπορούμε να την θεωρήσουμε και την ιδανικότερη. Καπιταλισμό έχουν και εκεί, και μάλιστα στρατιωτικοποιημένο. Ο διαρκής πόλεμος, απέναντι σε πανταχόθεν απειλές, έχει κόστος και έχει και αυτός και την δική του εξαθλίωση, οικονομική και ηθική. Η πραγματικότητα του καπιταλισμού είναι θεμελιωδώς η ίδια και στην παλαιστίνη και στο ισραήλ. Ή μήπως η αλλοτρίωση σε αυτή την γωνιά του κόσμου είναι καλύτερη, ομορφότερη ή «απαλότερη»;
Το κίνημα των παλαιστινίων υπήρξε ένα από τα πιο ριζοσπαστικοποιημένα και με σαφείς ταξικές αναφορές κίνημα του αραβικού κόσμου, αποτελώντας παράδειγμα για τους καταπιεσμένους, ενώ ήταν και ταυτόχρονα άμεσα συνδεδεμένο με τους κοινωνικούς αγώνες των μητροπόλεων του δυτικού κόσμου. Υπήρξαν εποχές που στον αραβικό κόσμο γινόταν πορείες όπου καιγόταν το κοράνι10 . Και σε αυτές τις εποχές οι ισλαμιστές δεν είχαν καμία κοινωνική βάση. Τί συνέβη όμως και σήμερα πια, το μόνο που έχει μείνει στον αραβικό κόσμο να είναι οι ισλαμιστές;
Πρώτ’ απ’ όλα τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα ξεκινούν και κατόπιν κατευθύνονται από τις νεοδημιουργημένες αστικές τάξεις των αποικιακών χωρών, με σαφέστατο στόχο την δημιουργία κράτους. Σκοπός τους δεν είναι άλλος, και δεν μπορεί να είναι άλλος από το να πάρουν μια όσο καλύτερη θέση στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και εξουσίας. Τα νεοδημιούργητα κράτη σύντομα θα συνεργαστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τον ιμπεριαλισμό. Υπάρχει καμία ιστορική αντίρρηση σε αυτό; Τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα προτάσσουν το εθνικό, διότι μόνο κάτω από αυτούς τους όρους μπορούν να εξασφαλίσουν, οι κατά τόπους αστικές τάξεις, τις προϋποθέσεις ανάπτυξης τους. Από την στιγμή που οι εκμεταλλευόμενοι έχουν την αυταπάτη ότι εισερχόμενοι σε έναν τέτοιο αγώνα θα εξυπηρετήσουν τα ταξικά τους συμφέροντα, η μάχη είναι ήδη χαμένη. Κάτω από την πόλωση του ένοπλου αγώνα αυτός χάνει όποια ταξικά χαρακτηριστικά έχει και επικαλύπτεται από τις ιδεολογίες εθνών και θρησκειών. Το εθνικό και το ταξικό είναι αντιθετικά. Το ταξικό ή θα είναι εχθρικό απέναντι της ή θα μπορέσει να υπάρξει δίπλα της σαν μια ιδεολογία, σαν μια επίφαση, σαν μια καλή συνταγή υποταγής των εκμεταλλευομένων στους εκμεταλλευτές τους. Αυτό δείχνουν όλα: υπό τις προϋποθέσεις των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων αυτό που πάντα καταβαραθρώθηκε ήταν το ταξικό.
Επιπλέον, τα δυτικά κράτη καλλιέργησαν και ενθάρρυναν φονταμενταλιστικά κινήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι το ίδιο το ισραήλ (το ισραήλ!!!) ενθάρρυνε και έδειξε ανοχή στους παλαιστίνιους ισλαμιστές. Και οι ίδιοι οι ισλαμιστές βέβαια, σαν καλοί σοσιαλδημοκράτες, ασκώντας μια πολιτική πρόνοιας κατάφεραν να αποκτήσουν μια ευρεία κοινωνική βάση. Όσο για τις επα, ενδεικτικά θα αναφέρουμε μόνο ένα όνομα: Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Έτσι λοιπόν, οι ταξικές και κοινωνικές αναφορές των παλαιστίνιων αγωνιστών παραχώρησαν ξεκάθαρα την θέση τους στις εθνικές και θρησκευτικές.
Εδώ να τονίσουμε το εξής: οι παλαιστίνιοι έχουν κάθε δικαίωμα να θεωρούν τον αγώνα τους εθνικοθρησκευτικό ή ότι άλλο, αλλά και ‘μεις από την πλευρά μας θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τις ταξικές αιτίες και πραγματικότητες αλλά και να καταδείξουμε το αδιέξοδο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.
***
Η κυρίαρχη αριστερή-φιλανθρωπική αντίληψη απαιτεί μια de facto αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό «λαό». Αντιθέτως, από την πλευρά μας θεωρούμε την κριτική αναπόσπαστο στοιχείο της αλληλεγγύης. Αν η αλληλεγγύη δεν στέκεται κριτικά απέναντι σε όσους αγωνίζονται, εάν δεν εντοπίζει λάθη, αδυναμίες και αδιέξοδα, εάν δεν επιθυμεί να εμπλουτίσει την πράξη και την θεωρία και των δύο πλευρών, δεν έχει νόημα να υπάρξει. Αλληλεγγύη δεν είναι το 1 ευρώ για τα παιδιά της παλαιστίνης. Αυτό είναι μπουγάδα συνειδήσεων.
Υπάρχουν δύο σημεία τα οποία θα πρέπει να κρίνουμε: το ένα είναι το αίτημα για την δημιουργία κράτους και το άλλο η τακτική των καμικάζι-παλαιστίνιων.
Θεωρείται «λογικό», το να διεκδικούν οι παλαιστίνιοι ένα κράτος, σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκεται η «λογική» σε αυτό, δεν ξέρουμε, πάντως θα πρέπει να είναι πολύ καλά κρυμμένη. Η μόνη «λογική» με την οποία συμφωνεί το αίτημα ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους είναι η «λογική» του εθνικισμού, η λογική της κυριαρχίας, η λογική του σφαγείου. Η «λογική» ότι το δικό «μας» κράτος θα είναι καλύτερο από του γείτονα. Η δημιουργία κράτους στην παλαιστίνη δεν εκπορεύεται από καμία «λογική». Εκπορεύεται μόνο από τις επιθυμίες τις παλαιστινιακής άρχουσας τάξης και τις ψευδαισθήσεις των καταπιεσμένων. Κανένα αίτημα για κράτος δεν θα μας βρει σύμφωνους ποτέ και πουθενά, χρέος των καταπιεσμένων σε όλο τον πλανήτη δεν είναι να κατασκευάσουν και να συντηρούν καθεστώτα εκμετάλλευσης, όσες ποιοτικές και ποσοτικές διαφορές να έχει το ένα καθεστώς από το άλλο, αλλά να τα καταστρέφουν. Το αίτημα για την δημιουργία κράτους να βρει αλληλέγγυους τους αριστερούς, που ξέρουν πολύ καλά πως φτιάχνονται τα κράτη, και τους αναρχικούς, που ξέρουν να δείχνουν κατανόηση, αλληλεγγύη και αγάπη σε όλο τον κόσμο.
Έχουμε την (σοβαρή) υποψία ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους παλαιστίνιους εκμεταλλευόμενους είναι να σταματήσει η καταπίεση του ισραηλινού στρατού. Το ότι μπορεί να έχει πειστεί ότι ο μοναδικός τρόπος για να συμβεί αυτό είναι η δημιουργία κράτους είναι μια άλλη κουβέντα. Από την άλλη είμαστε πεπεισμένοι για το ποια είναι τα «ενδιαφέροντα» των παλαιστίνιων αφεντικών. Μία «ξένη» άρχουσα τάξη δεν θα αποδεχόταν δίπλα της μια παλαιστινιακή: οι δυνατότητες που προσφέρει η τάξη του σε ένα παλαιστινιακό αφεντικό εντός ενός ισραηλινού κράτους θα ήταν περιορισμένες. Δεν ξέρουμε σίγουρα τι μπορούν να επιθυμούν οι εργάτες της παλαιστίνης, ξέρουμε όμως τι επιθυμούν τα αφεντικά της. Το έθνος-κράτος είναι το μόνο κοινωνικό καθεστώς που μπορεί να εξελιχθεί και να λειτουργήσει η αστική τάξη, μέχρι ένα ορισμένο στάδιο ανάπτυξης της.
Το ζήτημα, των παλαιστίνιων καμικάζι είναι εξαιρετικά λεπτό, κυρίως επειδή σαν φαινόμενο είναι φορτισμένο συναισθηματικά. Πιστεύουμε, ότι πάνω σε αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να ασκηθεί εξαντλητική κριτική, και για τον επιπλέον λόγο που διάφοροι μας καλούν να μην ασκήσουμε καθόλου κριτική: εκεί κάτω σκοτώνονται.
Πρώτα από όλα, η τακτική αυτή -που εγκαινίασαν ισλαμιστικές οργανώσεις, εκμεταλλευόμενες ίσως το πάθος για εκδίκηση των παλαιστινίων- δεν αποπνέει τίποτα απελευθερωτικό για τους καταπιεσμένους την στιγμή καταρχάς που γίνονται στο όνομα του Αλλάχ, ή ενός κράτους, που δεν παλεύουν από κοινού με τους ισραηλινούς καταπιεσμένους ενάντια στα αφεντικά και των δύο «εθνών», που οι φορείς τους κινούνται από την αρχή της συλλογικής ευθύνης. Επιπλέον η τακτική αυτή, έχει σαν αποτέλεσμα να καταστήσει αδύνατη την οποιαδήποτε μελλοντική πιθανότητα συμβίωσης αυτών των δύο πληθυσμών, πράγμα το οποίο εξυπηρετεί εξίσου και το ισραηλινό κράτος και την παλαιστινιακή άρχουσα τάξη. Τέλος αυτή η τακτική φαίνεται να εξυπηρετεί με ύποπτη συνέπεια και τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του ισραηλινού κράτους, προκειμένου αυτό να δικαιολογήσει τις επεμβάσεις του. Κατά την πρώτη ιντιφάντα τέτοιες τακτικές δεν εφαρμόζονταν -αυτό και μόνο αυτό το γεγονός φανερώνει πολλά πράγματα (ασύλληπτα πολλά πράγματα) για την τοτινή αλλά και την τωρινή κατάσταση- πράγμα το οποίο έφερνε σε δύσκολη θέση το ισραηλινό κράτος. Παραείναι άνισο, ακόμα και για τους δικούς σου υπηκόους να δικαιολογήσεις τα τανκς απέναντι σε πιτσιρικάδες με πέτρες. Από την άλλη στις 11-9 τι συνέβη; Μήπως και μια καλή αφορμή;
Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα αυτά είναι σχεδιασμένα από κάποιο μεγάλο κεφάλι, ή από κύκλους που απεργάζονται την δυστυχία του κόσμου. Όμως κάποια πράγματα παραείναι προφανή για να είναι τυχαία. Η ανάπτυξη του ισλαμισμού στον αραβικό κόσμο, δείξαμε παραπάνω σε τι οφείλονταν και τί στόχο είχε, έρχεται λοιπόν τώρα να δώσει τροφή σε ένα νέο δίπολο καλού-κακού. (Φαίνεται ότι ο καπιταλισμός απαιτεί μια απειλή για να λειτουργήσει). Όμως ο ρόλος τους θα πρέπει να γίνει κατανοητός. Εν ολίγοις, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός δεν είναι παρά η άλλη πλευρά του νομίσματος.
***
Οι έλληνες αριστεροί, για άλλη μια φορά απέδειξαν το μεγαλείο της σκέψης τους. Από την ηλιθιότητα στην αθλιότητα και τούμπαλιν... έχουμε ζαλιστεί. Κοινή συνισταμένη όλων σχεδόν των απόψεων η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Υποτίθεται λοιπόν, ότι κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό και ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους θα προσφέρει και θα εξασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή. Ποια ήταν εκείνη η φορά που η δημιουργία κράτους ήταν προϋπόθεση της ειρήνης; Και τι μας λέει ότι θα σταματήσει η σφαγή ή ότι θα καλυτερέψουν οι συνθήκες διαβίωσης, αν οι παλαιστίνιοι αποκτήσουν ένα κράτος; Και ακόμα (το έσχατο και αίσχιστο), η προοπτική δημιουργίας ενός κράτους στις σημερινές συνθήκες και με τους όρους που αποδέχεται η παλαιστινιακή αρχή, περισσότερο προς ένα γκέτο φέρνει παρά σε μία αυθύπαρκτη κρατική οντότητα. Η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους αυτή την στιγμή θα είναι μια θεσμοθετημένη γκετοποίηση των πληθυσμών. Τί διαφορετικό θα επιθυμούσε το ισραηλινό κράτος;
Ο ιμπεριαλισμός, σαν μια φάση ανάπτυξης του καπιταλιστικού συστήματος είναι ένα φαινόμενο ξεκάθαρα ταξικό. Μπορούν λοιπόν να μας απαντήσουν τα λαμπρά μυαλά της αριστεράς, πως μπορεί να απαντηθεί ο ιμπεριαλισμός με εθνικούς όρους; Με την δημιουργία αντι-ιμπεριαλιστικών, δημοκρατικών, προοδευτικών κρατών όπου πεφωτισμένοι ηγέτες σαν τον Πολ Ποτ θα αντισταθούν στην παγκόσμια κυριαρχία; Όχι τίποτα, αλλά για να κανονίσουμε από τώρα τις δουλειές μας...
Επιπλέον, όλοι έχουν βαλθεί να καταγγέλλουν τα εγκλήματα του «σιωνιστικού κράτους», μπορεί να μας πει κάποιος από αυτούς τους ανθρωπιστές πότε ένα κράτος, υπό παρόμοιες συνθήκες έκανε κάτι διαφορετικό; Το ελληνικό μήπως, που φρόντισε να εκτοπίσει πλείστες όσες μειονότητες, όπως στην κύπρο την δεκαετία του ’60;
Από την άλλη ένα μεγάλο τμήμα του αντιεξουσιαστικού χώρου, επιμένει να θεωρεί τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό σαν κάτι θετικό, θεωρώντας ότι είναι το μοναδικό κίνημα το οποίο αντιστέκεται στην παγκόσμια κυριαρχία. Πρώτον, αυτό αν μη τι άλλο φανερώνει αδυναμία ανάπτυξης ανταγωνιστικής σκέψης καταρχάς, και κατά συνέπεια κοινωνικού προτάγματος και κινήματος από τους ίδιους. Επιπλέον, έχουν κατασκευάσει ένα ιδεολογικό σχήμα το οποίο μόνο το κριτικό πνεύμα δεν προάγει. Ο ζωσμένος με τα εκρηκτικά, δεν τους προκαλεί ερωτήματα (αιτίες, αφορμές, λόγους, κοινωνικές συνθήκες, που κρύβονται πίσω από τον καμικάζι), αλλά απλά και μόνο -με την συνοδεία της άρπας ενός αφελούς επαναστατικού ρομαντισμού- τον άκριτο θαυμασμό τους. Ξεχνώντας, ότι όσο ηρωική και αν είναι μια ενέργεια (και οι πράξεις των καμικάζι είναι όντως ηρωικές), αυτό που μετράει σε κάθε ενέργεια είναι τα κίνητρα. Δηλαδή, αν ανατιναχθεί κάποιος στον σταθμό στην Ομόνοια φωνάζοντας «Ζήτω η χούντα» είμαστε υποχρεωμένοι να τον σεβαστούμε; Και εντάξει, με την χούντα είναι, θα τον φτύσουμε όλοι. Αν όμως ανατιναχθεί φωνάζοντας «Ζήτω η Αναρχία!», τότε τί; Δεν καθορίζει μόνο ο σκοπός τα μέσα, αλλά εξίσου και τα μέσα τον σκοπό. Δηλ., μπορούμε ίσως καλύτερα να καταλάβουμε το σκοπό κάποιου και από τα μέσα που χρησιμοποιεί. Ο σκοπός είναι θεωρία, τα μέσα πράξη, και αν αυτά δεν βρίσκονται σε μια διαλεκτική σχέση μεταξύ τους τότε δεν έχουμε παρά για μια ακόμα φορά την θαυμάσια εκείνη οπτασία της ιδεολογίας.
Η δυστυχία της σκέψης αυτών των ανθρώπων είναι ότι δεν θέλουν να δουν καν, τί ρόλο έχει αποκτήσει και πως τον απέκτησε ο φονταμενταλισμός στον αραβικό κόσμο. Το δε τραγικότερο όλων; Το λαμπρό επιχείρημα ότι ο φονταμενταλισμός έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Χαρήκαμε πολύ για την γνωριμία: σε μια ταξική κοινωνία τα πάντα θα έχουν ταξικά χαρακτηριστικά. Το ζήτημα είναι η συνειδητοποίηση αυτών των ταξικών χαρακτηριστικών, διότι μέσα στα πλαίσια του φονταμενταλισμού η ταξική συνείδηση απλά πάει για προσκύνημα στην Μέκκα. Μέσα στα πλαίσια ενός κινήματος που προϋποθέτει 15.653 καταναγκασμούς δεν μπορεί να υπάρξει κανένα απελευθερωτικό πρόταγμα. Οι ταξικοί αγώνες θα πρέπει να είναι και ενάντια στον φονταμενταλισμό, ειδάλλως δεν θα είναι τίποτα. Όσοι θέλουν τζιχάντ, να πάνε να βρούνε τον Σαντάμ, να δούμε αν θα τους αρέσει εκεί η τζιχάντ. Άλλο πράγμα η ευκολία διατύπωσης μιας θέσης και άλλο η ίδια η θέση... Έτσι;
Όπου ξαφνικά, λίγο πριν το επιδόρπιο, καταλαβαίνει κανείς ποιοι τελικά τρώνε
και ποιοι τελικά πληρώνουν το λογαριασμό...
Ο Α. Στίνας αναφέρει κάπου, και μιλώντας για την περίοδο της κατοχής ότι δεν είναι τόσο υποχρέωση των εργατών της κατεχόμενης χώρας να εκδιώξουν τα εχθρικά στρατεύματα, όσο υποχρέωση των εργατών της χώρας που τα στέλνει να επιστρέψουν αυτά πίσω, εννοώντας ότι οι εργάτες της γερμανίας ήταν αυτοί που όφειλαν να εξαναγκάσουν το γερμανικό κράτος να ανακαλέσει τα στρατεύματα του. Σύμφωνα με τον ίδιο και στην περίπτωση της ελληνικής κατοχής οι εργάτες στην ελλάδα όφειλαν να καλέσουν τους γερμανούς-ιταλούς στρατιώτες να συμφιλιωθούν και να αγωνιστούν μαζί ενάντια στα αφεντικά σε ελλάδα, ιταλία, γερμανία. Δηλ. θα πρέπει ο αγώνας των κατεχόμενων εκμεταλλευομένων να διεξάγεται έτσι ώστε να υποβοηθήσει ένα κίνημα στην χώρα που κατέχει, να αντιμετωπίσει δηλ. τα στρατεύματα του εχθρού όχι σαν στρατεύματα εθνικής κατοχής αλλά σαν στρατεύματα ταξικής επιβολής. Και εδώ εμείς από την πλευρά μας να θυμίσουμε το αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύχθηκε στις ΕΠΑ κατά την διάρκεια της επέμβασης στο Βιετνάμ, ένα κίνημα που κινήθηκε σαφέστατα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ από την άλλη το εθνικοαπελευθερωτικό και προοδευτικό κίνημα των Βιετκόγκ, δεν απευθύνθηκε ούτε μια φορά διεθνιστικά απέναντι στους αμερικανούς φαντάρους και εκμεταλλευόμενους.
Η παραπάνω άποψη, παρόλο τον «ουτοπικό11 » στόχο της παραμένει η μόνη ειλικρινής και με προοπτικές κοινωνικής απελευθέρωσης στάση πάνω στο ζήτημα του πολέμου. Κάθε άλλη πρόταση θα συντηρεί τους εθνικούς διαχωρισμούς, τις σφαγές αμάχων, τις κρατικές οντότητες και την εξαθλίωση (ποσοτική και ποιοτική) πάνω στον πλανήτη.
Κάτω από αυτό το πρίσμα στην περίπτωση της παλαιστίνης, σαν την μόνη λύση που θα θέσει τέρμα στην σημερινή κατάσταση πραγμάτων βλέπουμε τον κοινό αγώνα παλαιστινίων και ισραηλινών εκμεταλλευομένων ενάντια στα ισραηλινά και παλαιστινιακά αφεντικά. Ο αγώνας των παλαιστινίων θα ξαναποκτήσει τις ταξικές του αναφορές εάν αρχίσει να δημιουργεί ρωγμές εντός της εθνικής ενότητας της ισραηλινής κοινωνίας, και αφού στείλει στο διάολο μια και καλή την δική του εθνική ενότητα.
***
Υστερόγραφο: Θα θέλαμε να θυμίσουμε ένα ιστορικό γεγονός: την παρισινή κομμούνα. Κατα την διάρκεια του πολέμου γαλλίας-πρωσσίας, οι εργάτες του Παρισιού εξεγέρθηκαν (λεπτομέρειες σε όλα τα καλά βιβλία ιστορίας και στους δρόμους). Το γαλλικό κράτος, λοιπόν, συμμάχησε με το πρωσσικό ενάντια στους κομμουνάρους του Παρισιού και κατάφερε να συντρίψει τους κομμουνάρους. Ταξική αλληλεγγύη έτσι; Όχι μαλακίες...
Σημειώσεις:
1. Σαν εθνικισμό δεν εννοούμε μόνο ακραίες τάσεις ολοκληρωτισμού, αλλά την αποδοχή της έννοιας και της σημασίας του έθνους και της εθνικής καταγωγής στις ζωές των ανθρώπων. Η ιδεολογία του εθνικισμού (η οποία τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από ένα μεγάλο φάσμα ιδεολογιών) από το 1890 περίπου συμπυκνώνεται στην θέση ότι κάθε «έθνος» ολοκληρώνεται μονάχα με την δημιουργία ενός δικού του κράτους. Όσους αποδέχονται αυτή την θέση αποκαλούμε εθνικιστές, και όποια ιδεολογία την περιλαμβάνει εθνικιστική.
2. Αυτή ήταν και η θέση της Β’ Διεθνούς πριν τον πόλεμο. Από ομάδες και οργανώσεις χωρών που συμμετείχαν στον πόλεμο συνοπτικά θα αναφέρουμε για ιστορικούς λόγους: τους γερμανούς σπαρτακιστές (Λούξεμπουργκ, Λήμπκνεχτ), τους ρώσους μπλοσεβίκους και μενσεβίκους, τους γάλλους αναρχοσυνδικαλιστές (Ροσμέρ, Μονάτ), τους ιταλούς μπορντεκιστές, τους ολλανδούς συμβουλιακούς κομμουνιστές (Πάνεκουκ, Γκόρτερ).
3. Όση σαφήνεια θα μπορούσε να επιτρέψει σε αυτές η εθνική ιδεολογία κάθε κράτους.
4. Μέσα στα πλαίσια της οποίας θα δράσουν και οι Α. Στίνας, Γ. Ταμτάκος και αργότερα και ο Κ. Καστοριάδης.
5. Κράτος με τα «γνωστά» χαρακτηριστικά του κράτους.
6. Εδώ να σημειώσουμε τα λιντσαρίσματα που λαμβάνουν χώρα από ένοπλους κουκουλοφόρους, με την κατηγορία του συνεργάτη των παλαιστινίων... Εδώ εμείς θα ρωτήσουμε, τι είναι για τις Χαμάς-Τζιχάντ ένας παλαιστίνιος που καλεί τους ισραηλινούς να αγωνιστούν μαζί; Μήπως «συνεργάτης» του ισραήλ; Και σύμφωνοι, σαφώς και θα υπάρχουν συνεργάτες των ισρηλινών στην παλαιστίνη, αλλά δεν είναι δουλειά των ένοπλων κουκουλοφόρων να τους ξεκάνουν...
7. Ή μήπως, το ελληνικό κράτος δεν κάνει εγκλήματα;
8. Είναι τρισάθλια η απαίτηση μερικών ισραηλινών η χρήση της λέξης ολοκαύτωμα να αφορά μόνο αυτούς: στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν επίσης: κομμουνιστές (για αυτούς φτιάχτηκαν τα πρώτα), ομοφυλόφιλοι, και τσιγγάνοι.
9. Όλο απειλούσαν οι τούρκοι το ελληνικό κράτος, αλλά όλο «εις βάρος τους» αυτό επεκτεινόταν...
10. Πιο συγκεκριμένα στην Βαγδάτη το 1959. Το 1959.
11. Εάν οι επαναστάτες δεν είναι και ουτοπιστές, τί θα πρέπει να είναι; Ρεαλιστές αριστεροί;
Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Αναλύσεις, Εθνικισμός
22 Comments:
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα
Subscribe to:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν θα μπορούσες να βρεις καλύτερο δείγμα πόσο αποβλακώνει τον άνθρωπο ο οικονομισμός...
Όχι δεν έχετε.
Αντε λοιπόν να απαγορεύσετε κάνα σχολικό βιβλίο και αφήστε μας στην ησυχία μας...
Έτσι και αλλιώς τα σχολεία έχουν ήδη άλλα προβλήματα αλλά σιγά που θα τα καταλάβετε εσείς.
Do you remember?
http://mutantjazs.blogspot.com/2007/03/blog-post_27.html
Κατόπιν τούτων συμφωνώ και επαυξάνω, το ζητούμενο είναι τι κόσμο θέλουμε. Θέλουμε κράτη; θέλουμε ανελευθερία; θέλουμε εκχώρηση βούλησης και περιφρούρηση "δικαιωμάτων";
υ.γ. μια "μικρή" επισήμανση σχετικά με την ψευδή συνείδηση της ταξικής "ουσίας": δεκτή, ως το σημείο που δε γίνεται στο όνομα μιας ουσίας που καθορίζει τους δρώντες εν αγνοία τους. Αυτό σημαίνει ότι σκοπός είναι να καθοριστούν και να καθορίζονται οι όποιες ουσίες στη δράση και στην πράξη. γιατί ντε και καλά να πολεμώ τα αφεντικά; πολεμώ τον ίδιο τον εργάτη μέσα μου, όταν πολεμώ για την απελευθέρωση του ίδιου του κεφαλαιοκράτη. Ψιλά γράμματα θα μου πεις αλλά τι να κάνουμε αυτά μ'αρέσουν. Φιλικά.
ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ!
ΚΡΕΤΙΝΕ!
πραγματικά που το είχατε δει τότε ότι οι αναρχικοί είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα των παλαιστινίων για την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους και που το είδατε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του αντιεξουσιαστικού χώρου θαυμάζει και θεωρεί ήρωες τους φονταμενταλιστές ισλαμιστές. μάλλον φταίει η τάση της αυτονομίας που άνηκες τότε παρά η πραγματικότητα!
παρατηρώ πάντως (με μεγάλη ευχαρίστηση) έχοντας διαβάσει όλο το blog από την αρχή μέχρι το τέλος ότι αυτές τις "προκαταλήψεις" τις έχεις πια ξεπεράσει!
αυτά προς το παρών. αν έχεις όρεξη για επίσης άσχετη κουβέντα θα επανέλθω στο κομμάτι για τον Στίνα :)
κουκουβάγιας
όσον αφορά το υστερόγραφο σου. Θα συμφωνήσω με τη διαλεκτική μεταξύ ουσίας δράσης και θεωρίας (=πράξη ), κατ εμέ.
Ωστόσο, το υπόλοιπο δεν το καταλαβαίνω, αν θες το εξηγείς.
Τα ψιλά γράμματα ποτέ δεν είναι ψιλά. Ίσα ίσα μπορεί να τη φας μια χαρά από δαύτα. ;)
Ανώνυμε μη βρίζεις, μπορεί να ξυπνήσει ο γνωμοδότης. Δες εμένα που μιλαω όμορφα και γλυκά. Ησυχία λοιπόν μην το ξυπνησουμε... χιχιχι...
Κουκουβάγια...
Καταρχήν, ποτέ δεν ήταν όλος ο χώρος. Και εντάξει ως ένα βαθμό ειδικά για το Τραίνο αναφέρεται περισσότερο στην πόλη του Ηρακλείου.
Ωστόσο ήταν ένα σεβαστό κομμάτι του. Ας μην αρχίσω με τα παραδείγματα και διάφορα γεγονότα, από το Παντού και πάντα, τζιχάντ και ιντιφάντα μέχρι το 11 σεπτέμβρη κάθε μέρα νάταν.
Αυτές τις απόψεις του τριτοκοσμικού αντιιμπεριαλισμού ουδέποτε τις είχαμε (το κειμενο εδώ είναι γραμμένο την άνοιξη του 2002) αν θες να σου στείλω κείμενα για το χτύπημα στους δίδμους πύργους.
Δεν πιάνω ακριβώς το προκαταλήψεις αλλά δεν πειράζει :). Μου αρέσει να δίνω χαρά στους ανθρώπους. Μπορεί να είχαμε μία παραπάνω ευαισθησία όντως σε αυτό το θέμα λόγω των ηλιθιοτήτων που ακούγαμε εκεί. Αλλά ουδέποτε κάναμε έστω και μία λέξη πίσω σε αυτά που θέλαμε να πούμε.
Μα καλά ρε άνθρωπε έχεις διαβάσει όλο το blog? Εδώ δεν το έχω διαβάσει εγώ που το έχω γράψει.
ωραίο το κουκουβάγιας... (τι μου θυμίζει τι μου θυμίζει...)
ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ!
ΚΡΕΤΙΝΕ!
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Ειδικά τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ και η φοβερή βρισιά δείχνουν ένα τρομερό επίπεδο κριτικής ανάλυσης.
Με κάτι τέτοιους, ο καπιταλισμός τα έχει φάει τα ψωμιά του.
Ναι.
Υ.Γ. Μου άρεσε το "φελλώδη" ("εγκώ εργκάτη, δεν καταλαβαίνει αυτά τα αφαιρέση, εγκώ ξέρει ταξικό μίσος").
Αυτό που λέω είναι πως δεν είναι πάντα, δηλαδή δεν εμφανίζεται-και-δε νοείται-ως-τέτοιος,-πάντα, από τους συμμετέχοντες. Άλλο θέμα αν πάντοτε είναι στο αποτέλεσμά του ταξικός.
Δεν μπορώ να πάω (υποθετικά) στον παλαιστίνιο που είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και να του πω "φίλε έχεις ψευδή συνείδηση γιατί αυτό που υπάρχει ως ουσία είναι το ότι είσαι τάξη υπό εκμετάλλευση και θα έπρεπε να δρας αλλιώς", αλλά θα μπορούσα να του πω πως η συγκεκριμένη του δράση θα έχει σίγουρα ταξικά αποτελέσματα.
Ο εθνικός πόλεμος είναι πάντα δηλαδή στο αποτέλεσμά του (στη συγκρότηση του έθνους) ταξικός.
Ερ, ναι όταν μιλάμε για ουσία εννοούμε μάλλον την πρακτικότητα του εθνικού πολέμου (το πρακτικότητα μπορείς να το δεις και σαν πραγματικότητα αλλά δε μου πολυαρέσει σα λέξη).
Η αλήθεια είναι ότι αυτό με την ψευδή συνείδηση είναι προβληματικό γιατί προυποθέτει και μία αληθινή και ποια είναι αυτή και ποιος την ορίζει;
Οπότε θα συμφωνήσω μαζί σου...
Ναι ο ζωσμένος με εκρηκτικά δεν το κάνει επειδή έχει "ψευδή συνείδηση" το κάνει για συγκεκριμένους λόγους, μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες και μέσα σε ένα πλέγμα συγκεκριμένων κοινωνικοπολιτικοοικονομικών (ουφ!!!) σχέσεων.
Ωστόσο για Στίνα, ντεφαιτιστές και την σχετική ανάλυση που κάνετε για τον παλαιστινιακό αγώνα θα διαφωνήσω.
Σε συνθήκες "κατοχής" ενός κράτους από ένα άλλο, όπου ο κοινωνικός πόλεμος από τους από πάνω παίρνει σαφώς πιο βίαια χαρακτηριστικά, οι κοινωνικοί - ταξικοί αγώνες δεν παίρνουν την κατιούσα και περιμένουμε τους εργάτες του άλλου κράτους να εξεγερθούν.
Η εξουσία χτυπιέται όποια και όπως και αν είναι. Είναι άλλωστε φυσική η τάση του ανθρώπου να το κάνει αυτό και να ζει πιο αξιοπρεπώς. Συνεπώς, αν είμασταν στην Παλαιστίνη, θα αγωνιζόμασταν τόσο ενάντια στους Ισραηλινούς όσο και στους ντόπιους εξουσιαστές με τα δικά μας χαρακτηριστικά, προσπαθώντας έτσι να επηρεάσουμε με αυτά τον γενικότερο αγώνα.
Στον Αραβικό κόσμο σχεδόν κάθε κίνημα αντίστασης έχει περάσει στους ισλαμιστές. Το τσάκισμα κάθε "αριστερού" κινήματος εκεί ήταν σταθερό και μακροχρόνιο, βοήθησαν και οι ιδιαιτερότητες και κυρίως οι από εδώ του παραπετάσματος. Έτσι εξέθρεψαν κάτι, που πραγματικά θα εύχονταν σήμερά να έχουν τους κλασικούς "αριστερούς" με τον ορθολογισμό, το κράτος τους και την αναπόφευκτη τάση προς τον καπιταλισμό.
Δύσκολα θα με πείσεις πως ο λευκός αριστερός στην Αφρική λ.χ. θα πρέπει να πει τους αυτόχθονές κάτοικους πως "ή θα κάνετε κοινοκτημοσύνη ή δεν το κουνάμε ρούπι από τη χώρα σας."
Δεν νομίζω πως, παρ` όλο που είμαι άθεος, πρέπει να εναντιωθώ στη δημιουργία τζαμιού διακηρύσσοντας πως "πρέπει να κλείσουμε όλες τις εκκλησίες", αλλά μέχρι να τα καταφέρουμε φάε τον επιτάφιο στη μάπα και βούλωστο.
Να σου υπενθυμίσω πως μια επανάσταση στην Ισπανία χάθηκε επειδή η CNT δεν διακήρυξε την αποχώρηση της από το Μαρόκο. Μια δήλωση δικαιώματος των Μαροκινών να αυτοδιαχειριστούν, σίγουρα θα δημιουργούσε τεράστια ζητήματα στα στρατεύματα του Φράνκο που στρατοπέδευαν εκεί.
Σε ανθρώπους που στη γειτονιά τους συχνάζουν τανκς και τους δολοφονούν λόγω εθνικής καταγωγής μου φαντάζει πολύ προκλητικό να πάει ένας αμερικάνος ή ισραηλινός και να προσπαθεί να τους πείσει πως "δεν σας σφάζουν επειδή είστε παλαιστίνιοι, άρα μη παλεύετε για ανεξάρτητη Παλαιστίνη".
Όλα αυτά μπορούν να συμβούν μόνο αν χτιστεί μια σχέση ταξικής αλληλεγγύης. Και η ταξική αλληλεγγύη απαιτεί σεβασμό όλων των ιδιαιτεροτήτων.
Συμπερασματικά, είναι ευκταίο άνθρωποι να υπερβαίνουν τις καθημερινές τους ανάγκες για το όραμα του κομμουνισμού. Μακάρι Μακεδόνες και Κούρδοι να δήλωναν "στα παπάρια μας τα κουρδικά και τα μακεδονικά", αλλά δε το θεωρώ και προαπαιτούμενο. Ειδικά από τη βολή της ελληνικής αστικοδημοκρατίας.
Χωρίς να παραγνωρίζω μια ιδιοφυϊα του μεγέθους του Στίνα ή την φοβερή έμπνευση του ντεφετισμού, αυτό ακριβώς που γράφεις ("μετά βλέπετε για τα υπόλοιπα") δεν είναι η βασική θέση του Μαρξ στις σχετικές περιπτώσεις;
ακριβώς επειδή εμείς μιλάμε εκ του ασφαλούς (ποιο ειναι ακριβώς αυτό το ασφαλές δεν ξέρω αλλά το δέχομαι) θα πρέπει να προσέξουμε τι λέμε και τι κάνουμε.
Το να πεις ότι επειδή εκεί ο λαός στηρίζει τους ισλαμιστές και άρα δεν μπορώ εγώ να του πω ότι δεν είναι σωστό μπορεί ναι μεν να μοιάζει σωστό αλλά είναι σωστό μόνο μέσα στην άγνοια ποιων ακριβώς διαδικασιών προκύπτει αυτό το αποτέλεσμα. Το παλαιστινιακό κίνημα και ξέρεις και ξέρω ήταν από τα πιο πρωοθημένα στην περιοχή τη δεκατεία του '70. Πως γίνεται λοιπόν όλα τα επαναστατικά κινήματα του 70 και του 80 να έχουνε μετατραπεί σε φονταμενταλιστικά, πως και από ποιους καλλιεργήθηκε αυτό. Δες στην Αίγυπτο, δες στο Ιράν, δες ακόμα και το ίδιο το Ισραήλ που απαγορεύει όλες τις συναθροίσεις εκτός των θρησκευτικών... Ποιανού πράκτορας ήταν ο Μπιν Λάντεν; Της πέμπτης Διεθνούς;
Και βασικά δεν κρίνω τους Παλαιστίνιους εκεί... Τουλάχιστον αυτοί ότι μαλακία κάνουνε τη λούζονται είναι αναγκασμένοι να τη λουστούν. Ο λόγος μας, ο πολιτικός λόγος μας δεν απευθύνεται και δεν μπορεί να απευθυνθεί στους παλαιστινίους. Απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε όλους όσους είναι εδώ και αναπαραγούν χωρίς να σκεφτούν στοιχειωδώς όλες τις αρλούμπες της παλαιστινιακής άρχουσας τάξης.
Ρε γνωμοδότη,
κάνε μας και μαθήματα μαρξισμού τώρα...
Πριν λίγες μέρες η αποστολή μπάσκετ του Ολυμπιακού πήγε στο Ισραήλ για το σημερινό αγώνα. Ενός αμερικάνου παίχτη ο παππούς λεγότανε Ρασίντ. Για αυτό το λόγο έφαγε καραντίνα 5 ωρών. Ποιος; Ο δισεκατομμυριούχος του Κόκκαλη!
Συμφωνώ πως η εθνικές αντιπαραθέσεις υποκρύπτουν ταξικές. Ποιανού ευθύνη , όμως, είναι να τις αποκαλύψει; "Γενικώς" του κινήματος;
Σωστά λες πως το παλαιστινιακό κίνημα παλαιότερα ήταν πιο ριζοσπαστικό από σήμερα. Να υπενθυμίσω πως το παγκόσμιο αίτημα του κινήματος ήταν η διάλυση του κράτους του Ισραήλ. (Νομίζω γνωρίζουμε τη διαφορά του αντι-σιωνισμού από το φασιστικό αντισημιτισμό). Η αποτυχία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΥΣΗ να αποτρέψει την ενίσχυση του Ισραήλ από ΗΠΑ - ΕΕ, είναι που διόγκωσε τις εθνικιστικές αντιλήψεις στους Παλαιστίνιους.
Ο επαναστατικός ντεφετισμός δεν είναι "κατάθεση ψυχής", ιδεολογική δήλωση καθαρότητας. Είναι ανατροπή πόντο-πόντο ιμπεριαλιστικών κεκτημένων. Και η Ελλάδα, ως ιμπεριαλιστική δύναμη και 20η οικονομική δύναμη του πλανήτη, έχει κάνει πολλές μανούλες να κλάψουνε. Δυο στοιχεία για σκέψη: είναι η μοναδική χώρα χωρίς τζαμί και η μοναδική που έχει παρεμποδίσει δύο κράτη να αναγνωριστούν στον ΟΗΕ.
Άρα, το μόνο που πραγματικά μπορούμε να προσφέρουμε είναι να παρεμποδίσουμε την Ελληνική αστική τάξη να εκμεταλλεύεται εργαζόμενους σε άλλες χώρες. Ναι ... δεν έχουμε να πούμε τίποτα στους Παλαιστίνιους. Μόνο να σηκωθούμε να φύγουμε από εκεί και να πάρουμε και το Ισραήλ μαζί μας. Και είμαι σίγουρος πως αυτή θα είναι μια τεράστια ΤΑΞΙΚΗ νίκη.
Δεν ξέρω αν φταίει η ζέστη εκεί κάτω ή βρώμικος κόσμος που ζούμε. Το πρόβλημα μου το ξαναλέω δεν είναι οι Παλαστίνιοι που ζώνονται με εκρηκτικά και πάνε και σκάνε... είναι οι ηλίθιοι εδώ που χειροκροτάνε και δε μας λένε τι ακριβώς χειροκράτανε; Τη βία σε τέτοιο σημείο που οδηγεί στον αυτοεκμηδενισμό του ανθρώπου; Την "γεναιότητα"; Το πρόβλημα μου δεν είναι οι Παλαιστίνιοι που θέλουν ένα κράτος, δικό τους είναι με γεια τους και με χαρά τους. Το πρόβλημα μου εμένα είναι διάφοροι ηλίθιοι εδώ που ζητάνε ένα κράτος. Λες και την Πολωνία και τη Γαλλία τις έσωσαν το 39 και 40 το ότι ήταν κράτη από τη Γερμανία. Και που ζητάνε ένα κράτος για τους ΑΛΛΟΥΣ και κανείς δε μας λέει ούτε πως θα είναι αυτό το κράτος, ούτε τι θα κάνει και ούτε τι καλό θα εξασφαλίσει για τους Παλαιστίνιους...
Τέλος πάντων το ζήτημα δεν είναι μόνο οι παλαιστήνιοι αλλά και εξίσου οι ισραηλινοί. Για μένα όποιος σχετικός λόγος εκφέρεται πρέπει να τους αφορά και τους δύο...
Αυτά αγαπητέ... Δεν μας σώζουν τα κράτη από την εκμετάλλευση, οι αγώνες μας σώζουν. Η πρώτη ιντιφάντα συνοδεύτηκε από απεργίες στο ισραήλ και από μία έντονη αναταραχή εντός της ίδιας της χώρας... Μετά από αυτό το ισραήλ απαγόρευσε όλες τις συναθροίσεις εκτός από τις θρησκευτικές...
Αυτα αγαπητέ...
κάνε μας και μαθήματα μαρξισμού τώρα...
Δηλαδή νομίζεις ότι με τις το "Ο Μαρξ σε κόμικς" που διάβασες καθάρισες;
αλλά έχω διαβάσει το "Μαρξ σε πέτρες" που τα λέει όλα...
Και το "Ο Μαρξ στο σκληρό ταξικό μοίρα του εργκάτη και του ντελιμπερά"...
Αυτό το γράφω σαν εισαγωγή, για να σου πω ότι με το συγκεκριμένο κείμενο για την Παλαιστίνη διαφωνώ όσο δεν πάει!
Έγραψαν και άλλοι παραπάνω κάποια πράγματα που ήθελα να πω, απλώς στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόταγμα «όχι στα κράτη» είναι απογειωμένο, γιατί παραβλέπει το επίκεντρο της σύγκρουσης. Εδώ δεν έχουμε διαμάχη δύο κρατών (όπως π.χ. Ελλάδα – Τουρκία), αλλά ένα από τα πλέον ρατσιστικά, δομημένα πάνω στην «εθνική καθαρότητα» μορφώματα με ξεκάθαρα εγγενή αποικιοκρατική αντίληψη και αδίστακτες ιμπεριαλιστικές πρακτικές. Εξάλλου η διεκδίκηση «ανεξάρτητης Παλαιστίνης» διακριτής από το Ισραήλ (κι όχι ενός κοινού για όλους κράτους), ήταν συμβιβασμός εκ μέρους των παλαιστίνιων, γιατί αυτό δε λύνει το πρόβλημα του status της μεγάλης αραβικής μειονότητας του Ισραήλ, που το σημερινό καθεστώς του apartheid θεωρεί όχι απλώς πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά ονειρεύεται ως «τελική λύση» την απαλλαγή από αυτούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η κριτική κατά της παλαιστινιακής αντίστασης (και φυσικά και της αντίστοιχης άρχουσας τάξης) δε μπορεί να καταλήγει στο «κι αυτοί κράτος θέλουν να φτιάξουν, άρα δε μας εκφράζουν».
Θέλω να πω δηλαδή ότι κάθε διεκδίκηση (ελεύθερο κράτος χωρίς στρατιωτική κατοχή, περισσότερο κοινωνικό κράτος, αγώνας κατά της ταξικής εκμετάλλευσης, μέχρι το μη-κράτος μιας μελλοντικής μετεπαναστατικής διαδικασίας [λέμε τώρα]) έχει μεν και το ιστορικό-κοινωνικό της πλαίσιο, αλλά μπορεί (και πρέπει) να λειτουργεί και παράλληλα. Διαφορετικά, με μοναδικό κριτήριο τον «αντι-κρατισμό» μπορούμε να φτάσουμε σε τραγελαφικά συμπεράσματα, σαν κάποιους «φιλελεύθερους» ή «αριστερούς» (εντός ή εκτός εισαγωγικών) που με μέτρο τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και τις «δημοκρατικές αξίες» δικαιολογούν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, γιατί «εμπνέονται» από τα παραπάνω ιδανικά.
Να σου δώσω ένα (απλοϊκό και συναισθηματικά εκβιαστικό) παράδειγμα:
Αν κάποιος δει να εισβάλλουν στο σπίτι του, να δολοφονούν τα παιδιά του και να κρατάνε τον ίδιο έγκλειστο σε ένα δωμάτιο υπό την απειλή του όπλου, μάλλον δεν είναι η καταλληλότερη χρονικά στιγμή να τον προσεγγίσουμε προβάλλοντας το σύνθημα «όχι στους αστικούς θεσμούς της οικογένειας και της ιδιοκτησίας».